Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Nopola News Doc 2011 käynnistyi

20.7.2011 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Ylen dokumenttien genretuottaja Pentti Väliahdet vaudissa.

Nopola News Doc 2011 koulutusviikko käynnistyi toden teolla tiistaina. Puolenpäivän aikaan saatiin kuulla Ylen dokumenttien genretuottajan Pentti Väliahteen vauhdikas ja erittäin mielenkiintoinen esitys Ylen dokumenttien historiasta nykypäivään sekä myös tulevaisuuden näkymistä.

Historiallisessa osuudessa Väliahdet kävi läpi eri dokumenttityylit ja kertoi niiden kehitymisestä 60-luvulta tähän päivään . Esityksessä vilahtelivat monet tv:stä tutut nimet Mikko Niskasesta nykypäivän ohjaajiin. Oudompaa kuultavaa oli esimerkiksi tarina veronalennuselokuvista; vanhempi kuulijakunta tunsi termin, mutta nuoremmilla ei ollut mitään käsitystä asiasta. Myös draamadokumentti sekä dokumentin pikkuveljet Reality, Show reality ja Docusoap saivat kansankielisen merkityksen, mikä onkin yksi koulutusviikon päätavoitteista.

Pentti Väliahdet puhui pitkään myös tekijän ja esittäjän vastuista sekä tekijänoikeuksista. Kansankielellä sanottuna, perusasiat ja lakipykälät on pääpiirteissään hyvä tuntea, mutta aika pitkälle pärjää ihan maalaisjärjen käytöllä. Esimerkiksi, jos dokumentissa kerrotaan vaikkapa alkoholin väärinkäytöstä tai sairauksista, ei ole järkevää mennä ottamaan lähikuvaa kadulla kävelevistä ihmisistä.

Kuulijakunta sai hyvän käsityksen siitä, miten lopulta hyvinkin tarkasti Ylellä seurataan katsojalukuja ja niistä tehtäviä tutkimuksia. Tietoa saatiin mm. eri kanavilla esitettävien dokumenttien kiinnostavuudesta ikäryhmittäin sekä uusimpana tutkimuksena mainittiin kolmitasoinen, reaktioihin perustuva, menetelmä.

Esityksen lopuksi saatiin tietoa dokumenttien rahoituksesta ja mm. siitä, mihin suuntaan Ylen dokumentteja jatkossa on tarkoitus kehittää. Varsin monet osallistujista näyttivät kirjoittavan ylös kehityssuunnat.

Tänään jatketaan Raimo Salon ja Esa Sirosen opastuksella. Tarjolla on perustietoa dokumenttien tekemisestä ja rakenteista esimerkkien valossa.  Muistutettakoon, ettei koulutusviikon tavoitteena ole saada aikaan dokumenttia, joka esitetään tv-kanavalla vaan perustietoa siitä mitä video- tai kuvamateriaalille voi ja kannattaa tehdä kun ne saadaan siirrettyä tietokoneelle. Saatuja oppeja voi hyödyntää ihan siis vaikkapa perhetapatumista kuvatuissa kotivideoissa.

Torstaina puolestaan vauhdissa ovat Pirunpellon ja P.A Turpeisen, Piiparisen sekä monen muun kuusniemeläisen luoja Heikki Luoma ja sarjojen ohjaaja Jukka Mäkinen. 

Tervetuloa kuuntelemaan. Koulutuspäivän hinta on vain 25 €.