Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Kuitua kotiin... jos ei muuten niin omalla kustannuksella!

8.9.2011 Kyyjärven kunta / Aaro Toppinen

Näin tuumi ainakin Esa Lintulahti vaikka toisaalta vannotti, etten sitä edes tarvitse!

Kaivinkoneet, kuorma-autot ja monet muut työkoneet ovat häärineet Kyyjärven keskustassa viime päivinä. Syykin selvisi, sillä Vattenfall aikoo pudottaa Kyyjärven rantamaisemissa iät ja ajat kulkeneen 20 kV sähkölinjan maan uumeniin. Hyvä niin, sillä tuolla toimenpiteellä sähkönjakelu varmasti paranee eivätkä myrskyt ja muut myllerrykset pääse vaikuttamaan yhtä helposti. Muutolintuja tai mitä lie, mutta viime päivinä on taas pahasti pätkinyt - siis sähköt. Lyhyet katkokset ovat myrkkyä tietokoneille ja muille herkille laitteille. Päälinjan maahan upottamisen yhteydessä Vattenfall uusii monin paikoin myös kiinteistöjen syöttökaapelit, jolloin ilmajohdoista ja pylväistä päästään eroon. Pylväistä on päästy eroon myös Saunakylällä, mutta siitä myöhemmin.

Mistä sitä kaapelia saa, kyseli Esa taannoin ja totesi, että kun nyt kerran pihassa kaivetaan ja nurkalle asti töngitään, niin laitetaan sitten se valokaapelikin. PPO:lta löytyi sopivasti kaapelia kilometrin verran rullalla ja ensimmäiset 60 metriä siitä sitten maahan upotettiin. Kaapelin toinen pää jää odottelemaan hitsaria kunnan kaapelikaivon viereen. Saattaa muuten olla ensimmäinen omakotitalo Kyyjärvellä, johon valokaapeli nurkalle tulee. Rivitaloja kytkettiin seutuverkkoon Kyyjärvellä jo vuosituhannen alussa.

PPO:n ei kuitenkaan tarvitse kaapelikelaa kauas kuskata, sillä seuraava parin sadan metrin pätkä siitä uppoaa kaukolämpökaivantoon. Eikä laskutusosoitteessakaan muutu kuin lähiosoite ja etunimi Esasta Tapioksi:) 

Seuraava mieltä askarruttava kysymys sitten onkin milloin kaapelin toinen pää hitsataan kiinni valokuiturunkoon. Tätä kirjoitettaessa ei uskalla minkäänlaisia arvioita heittää, tuleeko koskaan markkinaehtoisesti operaattoreiden toimesta entä kunnan, jonkin osuuskunnan tai Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy:n toimesta vai nytkähtääkö asia pikaisesti eteenpäin jo huomenna käytävissä neuvotteluissa. Mene ja tiedä. Jonkinlainen suunnitelma pitäisi kuitenkin olla ja kunnankin siinä mielessä aktiivinen, että ainakin tiettyjä välejä putkitetaan kuten tehtiin jo kymmenkunta vuotta sitten kaukolämpölinjojen rakentamisen yhteydessä. Monessa naapurikunnassa ja -kaupungissa näin jo tehdään etenkin vesi- ja viemärilinjojen rakentamisen yhteydessä.

Perin kummalliseksi tämä tietoyhteiskunnan rakentaminen Suomessa on mennyt ja etenkin täällä maaseudulla, sillä koneita ja laitteita on liikkunut myös haja-asutusalueilla kuten esimerkiksi Saunakylällä. Siellä olemassa oleva TeliaSoneran kupariverkko on kerätty rullalle ja pylväätkin kasattu pinoon poiskuljetettaviksi.

Olin aikanaan mukana operaattori-, Eu- ja kuntarahoitteisen hankkeen ohjausryhmässä, jolla Pohjoisen Keski-Suomen alueelle saatiin ADSL-tekniikkaan perustuvat laajakaistaliittymät haja-asutusalueille. Mahtoiko joka paikassa tulla edes sopimuksen mukainen viiden vuoden ylläpitovelvoiteaika täyteen, kun jo linjoja puretttiin. NopolaNewsistä kylien liittymisajankohdatkin voinee tarkistaa. No, tosin kovalla hinnoittelulla pääosa asiakkaista oli karkotettu mokkulalinjalle jo aiemmin.