Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Vakuudet veronmaksajan rahojen suojana

11.10.2011 Kansanedustaja Susanna Huovinen

Euron kriisi vavisuttaa koko Eurooppaa.

Jotain tilanteen vakavuudesta kertoo se, että myös Yhdysvallat on osallistunut osaan kokouksista, joissa kriisiä on yritetty ratkoa. Kyse on siis paitsi Euroopan myös maailmantalouden ongelmista.

Kriisin syyt juontavat lepsuun taloudenpitoon, tilastolukujen tietoiseen vääristelyyn ja kyvyttömyyteen puuttua tilanteeseen ajoissa. Taustalla on myös rahapiirien ahneus, joka ajoi vuonna 2008 ensin Yhdysvallat ja sitten koko maailmantalouden finanssikriisiin. Tuo syöksy osoitti selkeällä tavalla kapitalismin kyvyttömyyden suojella yhteiskuntien heikoimpia. Ei voi olla niin, että voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sysätään yhteiskunnille eli veronmaksajille. Molemmat kriisit todistavat, että tarvitaan tiukempaa valvontaa ja selkeitä yhteisiä pelisääntöjä, jotta ahneudelle saadaan stoppi.

Kun kirjoitin taannoin vakuuksien tärkeydestä ja siitä, ettei edellinen hallitus edes vaivautunut vakuuksia vaatimaan, sähköposti lauloi irvailevia kommentteja: turha yrittää vakuuksia, ette tule onnistumaan. Nyt kun vakuudet on saatu, kommentit ovat vaihtuneet saatujen vakuuksien arvosteluun.

Vakuudet ovat merkittävät. Mahdollisessa tappiotilanteessa suomalaisten veronmaksajien rahoja suojataan. Kokonaissumma on 880 miljoonaa euroa, jota ei voine pitää pikkusummana. Vakuuksista ei synny Suomelle kustannuksia. Vaikka vakuudet ovat myös muiden käytössä, niiden käyttöönotto vaatii korkeinta luottoluokitusta ja paljon käytännön työtä. Koska Suomi on ollut asiassa aktiivinen, malli vastaa toiveitamme. On ymmärrettävää, että tämä aiheuttaa keskustelua muiden euromaiden joukossa.

Kaiken kritikoinnin keskellä on syytä muistaa, miksi vakuuksia päädyttiin hallitusohjelmassa ja sen jälkeen myös eduskunnassa vaatimaan. Suomi on aina hoitanut omat asiansa mallikkaasti. Muita euromaita on autettava, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Ei ole oikein, että hyvin hoidettu, mutta pieni kansantaloutemme joutuu toisten virheiden maksumieheksi. Siksi vakuuksia vaadittiin ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kovan työn tuloksena ne myös saatiin. Veronmaksajana iloitsen tästä päätöksestä.
 
Susanna Huovinen
Kansanedustaja (sd.)