Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Kunnanhallitus laajakaistan kannalla

Kunnanhallitus käsitteli 21.11.2011 kokouksessaan laajakaistahanketta ja esittää valtuustolle, että Kyyjärvi lähtee hankkeeseen mukaan.


Sivistyslautakunnan päätöksiä 2.11.2011Latujen teon kilpailutus talvelle 2011-2012Kunnanhallituksesta 24.10.2011

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kunnanhallitus laajakaistan kannalla

22.11.2011 Eino Nissinen

Kunnanhallitus käsitteli 21.11.2011 kokouksessaan laajakaistahanketta ja esittää valtuustolle, että Kyyjärvi lähtee hankkeeseen mukaan.

 Kunnanhallituksen kokouksessa käsiteltiin pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavaa hanketta, jossa tarkoituksena on rakentaa nopea laajakaistayhteys koko kunnan alueelle. Toteutuessaan hanke tarjoaa kotitalouksille ja yrityksille vuosikymmeniksi tulevaisuuteen riittävän tietoliikenneyhteyden ja sen kautta saatavat palvelut.

Hanke perustuu valtioneuvoston vuonna 2008 tekemään periaatepäätökseen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta, sen rahoituksesta ja hallinnoinnista. Periaatepäätöksen pohjalta säädettiin Laki laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla. Valtioneuvoston tavoite on, että vuoden 2015 loppuun mennessä yli 99 % väestöstä kattavat vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat olisivat enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 Mbit/s nopeudella toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta eli ns. runkoverkosta.

On arvioitu, että kyseiseen tavoitteeseen ei voida päästä mobiili- tai satelliittiyhteyksillä, koska niillä päästään tulevaisuudessakin arviolta noin 3-10 Mbit/s jaetun kapasiteetin nopeuteen. Kapasiteettirajoitus radioverkoissa tulee haja-asutusalueilla myös siitä, että mobiiliverkko vaatii kattavan tukiasemaverkoston ja toimiakseen riittävällä nopeudella, tukiasemat vaativat valokuituyhteyden. Kattavan tukiasemaverkon rakentaminen ja valokuituverkon ulottaminen niihin on erittäin kallista operaattoreille.

Laajakaistalain mukaisesti nopea laajakaistaverkko rahoitetaan valtion ja EU:n tuella, kuntien rahoituksella sekä operaattorin omarahoituksella. Keski-Suomen liitto on kilpailuttanut halukkaat operaattorit laajakaistalain mukaisesti. Kilpailutuksessa tuli kaikkiin kuntiin yksi tarjous, Verkko-osuuskunta Kuuskaistalta. Kilpailutuksen mukainen tarjous, tai paremminkin hanke-ehdotus on voimassa vuoden 2011 loppuun saakka, joten päätökset hankkeeseen lähtemisestä on tehtävä ennen sitä.

Hanketta on valmisteltu pitkään ja sen rahoitukseen on etsitty erilaisia vaihtoehtoja. Ongelmana on kunnissa nähty suuret takausvastuut. Viime vaiheessa hankkeen rahoitus on suunniteltu uudella tavalla, mikä on alentanut merkittävästi kunnan takausvastuuta.

Kustannusten laskennassa on lähdetty siitä oletuksesta, että varsinaisen tukialueen eli haja-asutusalueen osalta 30 % kiinteistöistä liittyy verkkoon ja ns. kaupallisen alueen osalta 40 % vakituisista ja 5 % loma-asunnoista liittyy verkkoon. Rahoituksen laskelmat tarkentuvat hankkeen aluksi tehtävässä esiselvityksessä. Verkon rakentamista ja hallinnointia varten perustettaisiin kuntakohtainen yhtiö, jonka yrityskiinnitykset saataisiin vakuuksiksi.

Rakentamisvaiheessa runkoverkon rahoitus koostuisi valtion noin 780 000 euron (44%) avustuksesta, kunnan noin 390 000 euron (22%) avustuksesta ja operaattorin ottamasta noin 600 000 euron lainasta, jonka kunta ja Finnvera yhdessä takaavat. Finnveran osuus takauksesta olisi vähintään puolet.

Runkoverkosta kotien seinään ulottuvan liittymäverkon kustannukset tuetulla alueella jakautuvat kunnan ja Finnveran takaamaan noin 370 000 euron lainaan, ELY-keskuksen tukeen (arvio 30 %) ja liittymämaksuista saataviin tuloihin. Kaupallisen alueen liittymäverkon kustannukset katetaan noin 260 000 euron liittymämaksuilla ja 1 140 000 euron lainalla, jonka kunta ja Finnvera takaavat. Verkon valmistuttua verkko toimii lainojen vakuutena ja kunnan takausvastuu päättyy.

Kokonaiskustannuksina kunnan osuudeksi tulee noin 390 000 euron avustus ja noin 1 060 000 euron takaus verkon rakennusajalle.

Asiakkaille liittymämaksu verkon rakentamisvaiheessa on 1353 euroa (alv 23%). Maksu on mahdollista maksaa useammassa erässä tai pidempiaikaisen rahoituksen avulla. Mikäli haluaa ottaa valokuidun tontille, mutta ei ota sitä vielä käyttöön, tämä maksaa 400 euroa, joka hyvitetään liittymismaksusta käyttöönottovaiheessa. Liittyminen verkkoon jälkikäteen verkon rakentamisvaiheen jälkeen maksaa 2712,60 euroa (alv 23%). Verkkomaksu asiakkaalle on 36 e/kk ja internetmaksu 10 Mb/s yhteydestä 16 e/kk ja 100 Mb/s yhteydestä 22 e/kk.

Hanke on merkittävä ja vaikka rahasummat tuntuvat äkkiseltään suurilta, on sen vaikutukset kunnan elinvoimaisuuden ja asumis- ja yrittämismahdollisuuksien osalta merkittäviä vuosikymmeniksi eteenpäin.  Osittain jo nyt, mutta erityisesti tulevaisuudessa saamme entistä enemmän paitsi yksityisten toimittajien, mutta myös julkisia palveluita sähköisten yhteyksien kautta. Nämä vaativat myös entistä nopeampia yhteyksiä. Tässä kehityksessä myös Kyyjärven kunnan ja kuntalaisten on oltava mukana.

Kunnanvaltuusto käsittelee laajakaistahanketta kokouksessaan maanantaina 29.11.2011.