Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

NopolaNewsin laajentumiskuviot

Kivijärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Heikki Näsi, Anneli Näsi sekä Juha Koskinen vierailivat Nopola Newsissä.


Nopola News esittelyssä SuBMoJour-seminaarissaKaapelia ja kuitua.... sisälle ja ulos

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Kaapelia ja kuitua.... sisälle ja ulos

19.10.2011 Kyyjärven kunta / Aaro Toppinen

Liikuntahalliin ja teollisuusalueelle.

Mediamylläreiden iskuryhmä vahvistettuna kunnan työntekijöillä kävivät asentamassa kaapeleita liikuntahalliin syysloman aikana.

1990-luvun alkupuolella hyvin harvassa koulussa, puhumattakaan liikuntahalleista, oli parikaapeliverkkoa. Tilanne Kyyjärven yläasteella ja tuolloin rakennetussa uudessa liikuntahallissa oli juuri ajan hengen mukainen. Audiokaapelointi ja äänentoisto rakennettiin sekä muutama varaputki jälkiasennuksia varten.

Vielä 2000-luvun alkupuolella sähkösuunnittelijasta ja -urakoitsijasta tuntui perin kummalliselta, että Ruuskanpellon uusiin rivitaloihin asennettiin huoneistokohtainen parikaapeliverkko.

Vajaassa kymmenessä vuodessa tilanne on merkittävästi muuttunut, sillä valokaapelointi, Cat6-mukaiset parikaapeliverkot ja kytkimet ovat suunnitelmissa lähes poikkeuksetta mukana oli sitten kyse asuin-, liike-, tai julkisesta rakennuksesta. Harvinaisempaa tiettävästi sen sijaan vielä nykyäänkin on, että esimerkiksi julkisiin rakennuksiin asennettaisiin HD-/SDI-kaapelointi. Mikähän mahtaa olla tilanne vaikkapa Kannonkosken uudessa koulukeskuksessa? Uudisrakentamisen yhteydessä muutaman lisäkaapelin asentaminen on minimaalinen kustannus, mutta jälkikäteen aina työläs ja huomattavasti kalliimpi vaihtoehto.

Kyyjärven liikuntahallin kaapelointitilanne korjaantuu minimaalisin kustannuksin jo syyslomaviikon aikana, sillä mediamylläreiden porukka kävi ujuttamassa tosi ahtaisiin paikkoihin paksun nipun lisäkaapeleita, Käsiä tarvittiin runsaasti. Samalla vedolla asentui lisää niin parikaapeliverkkoa, audio- kuin myös videokaapeleita eikä yksinomaan hallista tehtäviä nettilähetyksiä varten vaan myös muuta käyttöä varten. Rasiointia ja kaapeleiden päättämistä tehdään vielä lähiviikkojen aikana muutamana päivänä.

Kuitua teollisuusalueelle

Pohjoisen Keski-Suomen seutuverkon rakentamisen yhteydessä 1990-luvun lopulla varauduttiin Honkalehdon ja Kisarinteen alueen valokuituverkkoja varten muuttamalla kaapelointia ja varaamalla kuitupareja yrityselmän tarpeisiin. Nyt nuo, jo yli vuosikymmenen kaivossa odottaneet kuidut, on vihdoin kaivettu esiin. Ensimmäisessä vaiheessa kuituverkko laajennetaan kunnan omistamaan ns. Tammipuun halliin. Putkitusta jatketaan Tulostekniikan hallille saakka ja samassa yhteydessä nämä kaksi hallia yhdistetään yrittäjän toimesta kuidulla. Etenkin raskaiden suunnitteluohjelmien käyttö on ollut hidasta ja hankalaa langattomia yhteyksiä käyttäen, jatkossa 1 gbps:n nopeudella toimiva verkko siirtää suunnitelmat silmänräpäyksessä niin paikallisesti hallien, seutuverkon yritysten kesken kuin myös maailmalle.

Jo vuosia sitten oltiin etuajassa, kun Te-keskuksen edustajille ja ministeritasolle saakka esiteltiin ns. virtuaalista työ-ja toimintaympäristöä, joka perustui nimenomaan nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin ja verkkoinfran maksimaaliseen hyödyntämiseen. Pilvipalveluista puhuvat nykyään. Ehkä se tästä nyt sitten lähtee pikkuhiljaa käyntiin.