Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Vuonoja, vesiputouksia ja vieraanvaraisuutta

2.2.2012 Juttuvinkki /Irma Mäkelä/ Mediamyllärit

Perhon lukio pyrkii järjestämään joka vuosi kullekin ikäluokalle ulkomaille suuntautuvan opintomatkan. Tämä on kertomus kevään 2011 Norjan opintomatkasta.

Jo ensimmäisenä lukiovuotenamme Perhon lukiossa aloimme suunnitella tulevaa opintoretkeämme. Aluksi määränpää oli Norjan Jäämeri, mutta myöhemmin kohde vaihtui Vuonojen Norjaksi. Aivan loppumetreillä matkamme kohteeksi varmistui Odda, pieni 3000 asukkaan kylä Hardanger-vuonon reunalla. Tärkeimpänä syynä siihen, miksi määränpääksi muodostui Odda, oli se, että meidät kutsuttiin Oddan Bolidenin sinkkitehtaille vieraaksi ja  pääsimme myös tutustumaan paikalliseen koululaitokseen Odda Ungdomsskoleen. Lisäksi ryhmämme toinen opettaja Marjut Marttila oli asunut kolme vuotta siellä, joten hänen paikallistuntemustaan saatoimme hyödyntää matkallamme.

Varojen hankinnan olimme aloittaneet hyvissä ajoin. Useammat kahvitukset piti järjestää ennen kuin matkabudjettimme oli täynnä. Metsänistutus, inventointi ja lukioiden välisen Kuorokisan järjestäminen olivat oivallisia tapoja kerätä varoja. Lisäksi monet eri tahot, kuten Betset, Perhon Yrittäjät, Lions Club, Perhon seurakunta, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto, Boliden, Perhon vapaa-aikatoimisto ja Nuorten Akatemia auttoivat ja tukivat varainhankinnassa. Suuri kiitos siitä heille!

Torstaiaamuna toukokuun 26. päivänä lähdimme Perhosta kohti Turkua. Turussa vierailimme Turun tuomiokirkossa ja lyhyen kaupunkivierailun jälkeen suuntasimme kohti laivaterminaalia, josta matka jatkui Viking Linen yölaivalla kohti Tukholmaa. Perjantaipäivä valkeni sumuisena ja sateisena, mutta se ei haitannut suunnitelmiamme, sillä aamupäiväksi olimme varanneet ohjelmaan Tukholman kiertoajelun. Kiertoajelulla näimme tärkeimmät Tukholman nähtävyydet Kuninkaanlinnasta lähtien. Ennen Osloon lähtemistä ennätimme nauttia aamupäiväkahvit ja herkulliset rusinapullat ihanassa kahvilassa, joka sijaitsi Tukholman vanhassa kaupungissa. Täydellisen aamun jälkeen vietimme noin yhdeksän tuntia linja-autossa matkaten kohti Osloa. Perille päästyämme yhden jos toisenkin takamus oli puuduksissa. Onneksi hotellimme oli odotusten mukainen ja pääsimme kaikki nukkumaan väsyneinä pehmeisiin sänkyihin.

Hyvin nukutun yön ja maittavan aamupalan jälkeen lähdimme pienissä porukoissa ihailemaan Oslon keskustaa. Joku aamuvirkku ennätti tehdä aamulenkinkin heräilevässä Oslossa. Hotellimme sijaitsi aivan Oslon keskustassa, joten siitä oli hyvä käydä tutustumassa Kuninkaanpalatsiin sekä Oslonvuonon rantaan. Loppupäivä kului linja-autossa. Ajoimme Haukelin ylänköalueen yli Oddaan. Voi niitä maisemia! Sellaisia maisemia ei Suomessa – varsinkaan Perhossa - näe koskaan! Ensin ihastelimme vihreitä laaksoja ja vuortenrinteitä, kunnes pikku hiljaa matkamme edetessä maisemat muuttuivat aina vain karummiksi ja lumisemmiksi, lähes aavemaisiksi. Useiden tunneliosuuksien jälkeen lähdimme laskeutumaan Haukelilta alaspäin ja aivan yhtäkkiä eteemme avautui huikaisevan kaunis näkymä Hardangerin vuonosta, jonka pohjukassa Odda sijaitsee. Majoituttuamme Vasstun Gjestehus-nimiseen retkeilymajaan lähdimme tutustumaan Oddan kylään, joka levittäytyi kauniina vuonojen keskellä. Se oli vaikuttava näky meille lakeuksiin tottuneille suomalaisille. Tapasimme ystävällisiä Oddan asukkaita, jotka vapaaehtoisina kiertelivät keskustassa valvomassa nuorten illanviettoa. Saimme kokea olevamme tervetulleita vieraita.

Sunnuntaina aamupäivällä suuntasimme Bolidenin sinkkitehtaalle, joka oli yksi retkemme pääkohteista. Pukeuduttuamme suojavarusteisiin saimme kuulla mielenkiintoisen esityksen sinkin valmistuksesta oppailtamme Arnelta ja Jonnylta: oppaamme kertoivat meille tehtaan historiasta ja sen kehityksestä vuosien saatossa. Onneksemme he puhuivat sujuvaa englantia. Esityksen jälkeen lähdimme elektrolyysihalleihin tutustumaan, miten sinkin valmistus käytännössä tapahtuu. Vierailun lopuksi nautimme Bolidenin tarjoamista pizzoista. Norjalaisten vieraanvaraisuus ja ystävällisyys yllättivät meidät jälleen kerran. Suurkiitos heille! Seuraavaksi lähdimme ihastelemaan Låtefossin vesiputousta. Putous tarjosi upean taustan monille ryhmäkuville, ja siellä koimme yhden reissun hienoimmista hetkistä. Päivä sai yllättävän käänteen, kun opettajamme Marjut loukkaantui auto-onnettomuudessa. Illalla saimme kuitenkin huojentavan tiedon, ettei mitään pahempaa kuin vakava aivotärähdys ollut sattunut. Jouduimme kuitenkin perumaan illan ohjeman, joka olisi pitänyt sisällään tutustumisen Tyssefalnen patoon ja vesivoimalamuseoon, joka on Unescon suojelukohteena.

Maanataiaamumme alkoi kouluvierailulla Oddan Ungdomsskoleen. Meidät toivotti tervetulleeksi koulun rehtori, joka antoi meille hyvän yleiskuvan norjalaisesta koulujärjestelmästä. Kiertelimme koulun tiloja, ja erityisesti runsas tietotekniikan varustelu ja käyttö ihastuttivat. Ihmetystä herätti sen sijaan se, kun huomasimme, ettei koulussa tarjottu ruokaa oppilaille lainkaan vaan jokainen toi omat voileipänsä tulleessaan kouluun. Ennen paluumatkaa Osloon ennätimme myös tuliaisostoksille Oddan putiikkeihin. Matkalla Osloon saimme ihastella vielä viimeisen kerran idyllisiä, norjalaisia vuonomaisemia. Poikkesimme myös upealla Ullensvangen hotellilla valokuvaamassa maisemia. Ystävällinen henkilökunta päästi meidät kurkistamaan mm. kauniiseen hääsalonkiin, jossa oli valmis kattaus seuraavaa tilaisuutta varten. Osloon saavuttuamme yövyimme tutuksi tulleessa hotellissa.

Seuraavana aamuna heräsimme sateisessa ja sumuisessa Oslossa. Vuorossa oli kiertoajelu kaupungilla, ja tutustuimme nähtävyyksiin bussista käsin oppaamme opastuksella. Kävimme mm. Holmenkollenilla ja Vikelandin patsaspuistossa. Sitten matka jo jatkuikin kohti Tukholmaa ja iltalaivaa. Matkalla piipahdimme vielä kuluttamassa viimeiset kolikkomme huoltoasemalla ja jälleen kerran ihmettelimme sitä, miten niin kauniissa maassa, jossa turisteja vierailee vuosittain satojatuhansia, on niin huonosti vessoja tarjolla huoltoasemilla. Siinäpä olisi kehittämisen paikkaa. Iltaa kohden sää lämpeni ja saimme nauttia kauniin kesäisestä säästä kiiruhtaessamme laivaan. Haikein mielin päätimme ulkomailla oleilun ja valmistauduimme kotimatkaan. Vietimme laivalla mukavaa yhteistä aikaa ja muistimme opettajaa Sarita Kirvesmäkeä lahjoilla. Matka sujui rattoisasti, ja varhain aamulla laiva saapui Turun satamaan. Väsyneenä, mutta useita kokemuksia rikkaampana palasimme kotiin. Monen mielessä pyöri myös toive uudesta matkasta. Usealle meistä tämä oli ensimmäinen pidempi ulkomaanreissu. Paluumatkalla yritimme totutella Suomen tasaisiin maisemiin. Nyt meillä on paljon hienoja muistoja upeasta maasta, Norjasta ja sen ystävällisistä ihmisistä. Retkestä riittää muisteltavaa kerta kerran jälkeen!

Matkalla mukana olivat Janina Alanko, Maiju Erkkilä, Anna Göös, Katja Humalajoki, Ella-Annika Isokangas, Tuula Keränen, Tuomas Kinnunen, Anna Kirvesmäki, Iiris Kivelä, Kalle Muli, Lauri Noponen, Riikka Pohjonen, Matleena Poranen, Milla Puoliväli, Topi Puronhaara, Kerttu Sauramäki, Samuli Tamminen ja Teemu Varila

Sarita Kirvesmäki, ryhmänohjaaja