Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kunnanjohtajan kulmahuoneesta

Talven selkä on taittunut ja keväinen aurinko lämmittää jo mukavasti. Viimeiset hiihtokelit alkavat olla käsillä.


Kunnanhallituksesta 5.3.2012

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kunnanjohtajan kulmahuoneesta

26.3.2012 Eino Nissinen

Talven selkä on taittunut ja keväinen aurinko lämmittää jo mukavasti. Viimeiset hiihtokelit alkavat olla käsillä.

Kuluneen talven aikana on kiivaasti keskusteltu kunnista. Hyvä niin! Keskustelu on käynyt välillä kuumanakin, mikä lienee normaalia, koskettaahan aihe meitä jokaista jollakin tavalla. On tärkeää, että keskustellaan koko suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteista ja siitä, vastaavatko ne tämän päivän olosuhteita ja erityisesti tulevaisuuden haasteita.

Tulevaisuuden haasteet palveluiden turvaamiseksi näyttävät mittavilta. On löydettävä keinoja, joiden avulla entistä pienemmät ikäluokat pystyvät huolehtimaan entistä suuremmista ikäluokista. Helppoja ratkaisuja ei välttämättä löydy, mutta ratkaisut kuitenkin. Suomalainen yhteiskunta on aiemminkin sopeutunut suuriin muutoksiin ja uskon, että niin tulee käymään nytkin.

Kyyjärven kunnanvaltuustossa ja –hallituksessa on pohdittu kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitystä ja sitä, miltä se näyttää Kyyjärven ja seudun näkökulmasta. Kunnanhallitus tehdessään esitystä valtuustolle kunnan vastauksiksi, totesi, ettei kuntien yhteen liittäminen Saarikan alueella ratkaise tulevaisuuden haasteita. Se ei muuta väestörakennetta, vähennä palvelutarpeen kasvua, anna mahdollisuutta vähentää lähipalvelupisteitä, kuten kouluja tai päiväkoteja eikä tiivistä yhdyskuntarakennetta. Se ei myöskään poista valtionosuusjärjestelmän ja kuntien ja alueiden välisen tulontasauksen tarvetta.

Joka tapauksessa, riippumatta siitä, onko alueellamme yksi tai viisi kuntaa, on täällä itse pystyttävä luomaan asumisen ja elämisen mahdollisuuksia, jotka saavat ihmiset asumaan ja tekemään työtä alueellamme. Siksi on alueen ja kuntiemme kannalta haitallista, jos jäämme niin sanotusti haavi auki odottamaan kuntarakenneuudistuksen tuloksia ja sitä, mitähän meille tulevaisuudessa tapahtuu. Kuntarakenneuudistus ei ratkaise alueemme haasteita. Sen tekevät alueen ihmiset, yhdessä.

Kyyjärven kunta on aiemminkin suhtautunut ennakkoluulottomasti kuntien välisen yhteistyön lisäämiseen ja selvittämiseen. Niin tälläkin kertaa. Vaikka emme näekään kuntarakenneuudistusta ratkaisuna, olemme valmiita vuoropuheluun. Mikäli valtuusto hyväksyy kunnanhallituksen esityksen, Kyyjärven kunta on valmis olemaan mukana kuntajakoselvityksessä lähialueen muiden, selvitykseen halukkaiden kuntien kanssa, niitä tässä vaiheessa sen tarkemmin rajaamatta.

Kevään edetessä olemme saaneet seurata, kuinka Kyyjärven ylpeys, Kyky-Betset raivasi tiensä aina liigakarsintoihin saakka. Seudullista yhteistyötä kai sekin oli, että lauantaina huippulentopalloa oli mahdollista seurata Karstulan liikuntahallissa. Tunnelma oli todella katossa!