Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Aili Mäntynen saateltiin haudan lepoon

Aili Mäntynen siunattiin lauantaina 31.3. 2012 Kyyjärven siunauskappelissa. Hautauksen jälkeen oli muistotilaisuus Kirkon seurakuntasalissa.



Katso lisäkuvat   

Aili Mäntynen saateltiin haudan lepoon

31.3.2012 Olavi Vallivaara

Aili Mäntynen siunattiin lauantaina 31.3. 2012 Kyyjärven siunauskappelissa. Hautauksen jälkeen oli muistotilaisuus Kirkon seurakuntasalissa.

Aili Annikki Mäntynen e. Kettinen syntyi 4.12.1919 Kuolemajärvellä. Lapsuuden ja nuoruudenpäivät olivat kotona Karjalassa. Hän oli lottana Talvisodassa: Makslahti, Johannes, Tienhaara, Terojoki ja Luumäki. Jatkosodassa hän oli Viipurissa muonituslottana. Tulevaan puolisoonsa Yrjö Mäntyseen hän tutustui sota-aikana Viipurissa. Sodan jälkeen Aili joutui etsimään vanhempansa ja siskonsa, jotka olivat sijoittuneet Paattisiin. Avioliittoon Aili ja Yrjö vihittiin keväällä 1945. Avioliitosta syntyivät lapset: Hilkka-Marjatta ja Aarre. Hilkka nukkui pois jo lapsena. Yrjön kodissa Mäntyniemen "Juholassa" Aili teki elämäntehtävänsä maatalon emäntänä. Kun Yrjö oli autohommissa TVH:lla, Aili hoiti kodin, eläimet ja maatalon työt. Ruumiillinen työ viljan niittäminen, veten kantaminen ym:t maatalon raskaat työt kuuluivat hänen eläämäänsä. Vuonna 1968 rakennettiin uusi navetta ja lehmistä luovuttiin v.1973. Aililla oli kädentaidot ja hänen mieluinen harrastus oli käsityöt. Kangaspuut olivat aina tuvassa ja niillä valmistui monet matot, ryijyt ja täkänät. Hän kutoi sukkia, virkkasi pitsiliinoja. Aarren ja Sannan valmistamaan uuteen taloon tuli Ailille ja Yrjölle oma asunnonpuoli. He muuttivat siihen v.1988. Vanhuudenpäiviin toi iloa lastenlapset Tiina ja Timo, jota mummo ja pappa hoitivat vanhempien ollessa töissä. He osallistuivat aktiivisesti veteraanitoimintaan ja osallistuivat monille retkille. Aili saikin elää toiveensa mukaan kotona loppuun saakka. Vielä edellisenä sunnuntaina hän piteli lapsenlapsensa Timon lasta sylissä kotona Mäntyniemellä ja oli virkeä, mutta jo keskiviikko-iltana 21.3. tulivat päivät täyteen Karstulan sairaalassa runsaan 92 vuoden iässä. Ailia jäivät kaipaamaan Yrjö puoliso, Aarren perhe, sukulaiset, ystävät ja läheiset.

Ailin siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa seurakuntasalissa kirkkoherra puhui, ystävät muistelivat Ailia, lastenlapset Tiina ja Timo lukivat adressit, yhdessä veisattiin virsiä ja sotaveteraanin laulu.