Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Nopola News Sitran hankevauhditusten finaaliin!

16.4.2012 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on etsinyt vastausta kysymykseen: "Mitä on suomalainen uusi demokratia?". Nopola News pyrkii finaalissa antamaan yhden näkökulman aiheeseen.

Uuden demokratian selvittämiseksi Sitra kokosi Uusi demokratia -nimisen foorumin, johon kutsuttiin 30 hengen moninainen joukko suomalaisia pohtimaan demokratian tilaa Suomessa ja ideoimaan ratkaisuja sen haasteisiin. Sitran nettisivulta (www.sitra.fi/uusi-demokratia) koottuja kuningasajatuksia uudesta demokratiasta ovat mm. tekemisen demokratia, ideoiminen, yhdessä tekeminen, päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys. Hienoja ideoita, mutta toisaalta Nopola Newsin myötä myös jo varsin tuttua toimintaa täällä Nopolassa.

Foorumi kokosi uusia ideoita ja käynnissä olevia hankkeita hankekuulutuksella, johon myös Nopola News ilmoitettiin mukaan - ei uutena ideana vaan toimivana mallina. Kaiken kaikkiaan hankekuulutuksen kautta mukaan ilmoittautui yli 140 erilaista ideaa ja hanketta Suomesta. Näistä ideoista foorumi kokeili 12 ideaa käytännössä.

Sitran ja foorumin järjestämä Uusi demokratia? - tapahtuma kokosi 14.3 Helsinkiin nämä 12 ideaa sekä lisäksi 13 muuta käynnissä olevaa hanketta, joista yksi oli Nopola News. Tilaisuudessa esiteltiin tehdyt kokeilut ja niiden tulokset, mutta samalla se toimi myös verkostoitumistilaisuutena eri toimijoiden kesken.

Tilaisuuden jälkeen Sitra ja foorumi valitsivat edelleen ne ideat ja hankkeet, joille se myönsi oikeuden hakea ns. hankevauhditusrahaa. Nopola News raivasi tiensä edelleen jatkoon ja pitkäperjantai oli riittävän pitkä päivä naputella 12-sivuinen hankesuunnitelma lähidemokratian parantamiseksi kansalaismedian keinoin. Hanke pohjautui Veikon ideaan seutukunnallisista kahvipöytä- & paneelikeskusteluista, jotka lähetetään nettiTV:n / iptv:n vältiyksellä laajemmalle katsojakunnalle. Löytyykö näistä keskusteluista esimerkiksi uusia ideoita tai avauksia seutukunnan hvyinvoinnin ja elinviomaisuuden parantamiseen tai lähidemokratian toteuttamiseen etenkin nyt kun kuntarakenneuudistus on tapetilla ja kuntavaalit ovella. Mielenkiintoisia kysymyksiä selvitettäväksi. Tältä pohjalta hankesuunnitelma laadittiin ja Irma naputteli siihen yli 40.000 euron kustannusarvion. Hankesuunnitelma eteni Sitrassa hankevauhditusten finaaliin, joka käydään 25.4.2012. Kilpakumppanit ovat erittäin kovaa tasoa ja mukana on isoja toimijoita mm. pääkaupunkiseudulta.

Sitra kokeilee rahoituksen ratkaisuna erästä esille nousutta ideaa eli niin sanottua Osallistuvan budjetoinnin menetelmää. Menetelmässä rahoituspäätöstä ei tee - kuten yleensä - "vain joku taho" kuten esimerkiksi tänään kielteisenä päätöksenä takaisin tullut Keski-Suomen maakuntarahaston päätös Nopola News Doc 2012 Kansandokumentaristi-kilpailuun oli tehty. Keski-Suomen maakuntarahasto on Suomen kulttuurirahaston alainen toimija, jonka edustajat Kyyjärvellä vieraillessaan valittivat ettei maakunnista tule ideoita. No, se siitä. Sitran mallissa päätöksentekoon puolestaan osallistuvat foorumin jäsenet, hankkeiden edustajat ja Sitran nimeämät henkilöt. Kyseessä on pisteytysmenetelmä ja rahoitus jaetaan demokraattisesti sen mukaan. Onhan se erittäin hienoa olla mukana toimintamallissa, jota todennäköisesti kokeillaan ensi kertaaa Suomessa. Mikäli malli kiinnostaa, siitä löytyy taustatietoa googlella ja esimerkiksi verkostokätilö Antti Poikolan artikkelista www.mahdollista.fi blogissa. Tässä linkki.

Ensi viikolla ollaan viisaampia ja vaikka kalkkiviivoilla kaaduttaisiin, niin on kuitenkin taas yksi tavoite saavutettu - Nopola Newsin ja sen kautta myös yhteistyökumppani- ja Kyyjärvi-tietoisuuden lisääminen maailmalla.

Uusi demokratia -foorumin kokoonpano on seuraava:

Tuija Aalto, strategiapäällikkö, Yle Internet
Lotta Backlund, koomikko, kirjoittaja
Katja Boxberg, toimittaja
Kimmo Collander, osakas, vanhempi neuvonantaja
Juha Huuskonen, taiteilija, kuraattori
Juho Kauppi, toimitusjohtaja
Tiina Kivisaari, yhteiskuntavastuupäällikkö
Outi Kuittinen, tutkija
Teemu Lahtinen, kaupunginvaltuutettu
Iikka Lovio, konsultti
Eeva Luhtakallio, tutkijatohtori
Karoliina Luoto, johtava asiantuntija
Jussi Lähde, kirjailija, blogisti
Heljä Misukka, koulutusjohtaja
Pia Mäki-Kokkila, erityisopettaja
Tytti Määttä, kunnanjohtaja
Julius Oförsagd, puheenjohtaja
Ville Peltola, innovaatiojohtaja
Erkki Perälä, kaupunginosa-aktiivi
Antti Poikola, verkostokätilö
Matti Posio, uutispäällikkö
Petr Potchinchtchikov, toiminnanjohtaja
Juho Romakkaniemi, erityisavustaja
Petri Rouvinen, tutkimusjohtaja
Johanna Sumuvuori, freelancer
Kaarin Taipale, vapaa kaupunkitutkija
Penna Urrila, johtava ekonomisti
Niklas Wilhelmsson, erikoissuunnittelija
Matti Ylönen, toimittaja, kirjailija