Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Tuomioistuimen pitäisi todeta konkurssivelan oikea määrä

6.6.2012 Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen

Tein 29.5.2012 lakialoitteen tuomioistuinkäytännön muuttamiseksi siten, että se vastaisuudessa toteaisi konkurssivelan oikean määrän.

Vuonna 2004 muutettuun konkurssilakiin jäi aukko, jonka seurauksena tuomioistuimella ei ole velvoitetta todeta konkurssisaatavan oikeaa määrää. Tällä hetkellä on valitettavasti niin, että laki mahdollistaa rikolliset liikamääräiset vaatimukset konkurssien yhteydessä.

On täysin mahdollista, että vuodesta 1991 alkaen 20 vuoden aikana tuomitut 74 230 konkurssia voivat olla määrältään virheellisiä. Tällä on suuri kansantaloudellinen merkitys. Konkurssivelkoja voi myös kirjanpidossaan käyttää tätä saatavaansa, joka ei perustu velan todelliseen määrään, lisäämään tulostaan.

Ei ole olemassa selkeää säädöstä, jossa tuomioistuin velvoitettaisiin muuttamaan näitä virheellisiä tuomioita oikeamääräiseksi. Velallisen asema on käytännössä erittäin huono. Ongelma voidaan korjata ainoastaan säädöksellä, joka varmistaa, että velan oikea määrä todetaan. Näin velallisen oikeusturva varmistetaan.

Tällä lainmuutoksella on positiivinen vaikutus koko yhteiskuntaan. Se vähentää köyhyyttä ja syrjäytymistä, joka alkoi jo 90-luvun lamasta. Silloin yrittäjät joutuivat turvautumaan sosiaalitukeen menetettyään sekä työpaikkansa, että omaisuutensa. Tästä alkanut köyhyyden lisääntyminen on jatkunut näihin päiviin saakka. Nyt on mahdollista pysäyttää tämä kielteinen kehitys. Lainmuutoksella on myös yleistä merkitystä niille, jotka harkitsevat yrittäjyyttä. Kielteiset kokemukset 90-luvulta, jolloin konkurssituomiot vahvistivat liikamääräisiä velkavastuita vaikuttavat yhä kielteisesti uusien yritysten syntymiseen.

Tällä lakimuutoksella on niin suuri kansantaloudellinen merkitys, että luulisi jokaisen kansanedustajan allekirjoittavan sen. Signaali ainakin on selvä, jos et ole sen puolella, olet sitä vastaan. Herää kysymys miksi kukaan vastustaisi velallisen perusoikeuden toteutumista?

Teuvo Hakkarainen
Kansanedustaja (ps)