Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Katso lisäkuvat   

Helpi Ylönen siunattiin haudan lepoon

24.9.2012 Muistokirjoitus / Mika Ylönen /AT

Helpi Sirkka Lemmikki Ylönen siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 8.9.2012. Hautauksen jälkeen muistotilaisuutta vietettiin Nurmijoen Eräkartanolla.

Helpi Sirkka Lemmikki Ylönen (os. Tuomola) syntyi 25.5.1948 viisilapsisen perheen keskimmäisenä Tammelassa. Nuoruutensa hän vietti Tammelan ja Forssan seutuvilla, jossa myös avioitui nuorena. Ensimmäisestä avioliitosta syntyi tytär Minna. Toisen aviomiehensä tavattuaan he asettuivat Helsinkiin, jossa syntyi poika Mika.

Pian Mikan syntymän jälkeen perhe muutti Valkeakoskelle, jossa työnä oli yrittäjäperheenä toimiminen K-kauppiaina. Helpi oli saanut kädentaidot syntymälahjanaan ja hän hankki alalle koulutustakin. Helpi ompeli kaupanpidon ohessa talvi- ja pilkkihaalareita sekä erilaisia metsästysvaatteita ympäri Suomea. Myös lukuisat ulkomaanmatkat tuli tehdyksi etelän aurinkoon noina vuosina. 80-luvun alkupuolella perhe muutti Mänttään, jossa aluksi jatkettiin kaupanpitoa T-kauppiaina. Aviomiehensä Ilpon sairastuttua kaupanpidosta luovuttiin ja Helpi meni vieraan palvelukseen kaupan alalle.

Vuonna 1989 tie toi työn perässä Kyyjärvelle ja koti oli aluksi Lintupurolla. Työpaikkana oli Mikojanin linna, jossa Helpi toimi erilaisissa ravintola-alan tehtävissä salin ja keittiön puolella. Ilpo-puoliso toimi samassa ravintolassa mm. ovimiehenä. Ilpo kuoli yllättäen syksyllä 1989 ja Helpi jäi leskeksi. Ravintola-toiminnan hiivuttua työ vaihtui paikalliseen osuuskauppaan ja sieltä Shellin keittiöön. Asuinpaikkoina olivat Koskiniemen rivitalot ja loppuvaiheessa pankin rivitalo aivan keskustassa yhdessä Raulin kanssa. Erilaiset kulumat ja vaivat pakottivat Helpin jäämään sairauslomalle ja myöhemmin eläkkeelle.

Helpi pyrki tekemään työnsä hyvin ja tunnollisesti. Hän oli hyväsydäminen ja auttavainen ja asetti monesti toisten hyvinvoinnin itsensä edelle. Helpi tunnettiin hyvänä ruoanlaittajana ja moni saikin vatsansa kylläiseksi hänen antimistaan. Helpi tykkäsi koirista ja niitä olikin vuosien mittaan useampia hänen seuralaisinaan. Syksyisin Helpi rakasti metsässä liikkumista ja erityisesti marjojen poimimista. Monet litrat lakkoja sekä vadelmia ja sadat kilot mustikoita ja puolukoita tulikin kerättyä Helpin käsien kautta parempaan talteen.

Viimeiset puolitoista vuotta kului syöpäsairautta vastaan taistellessa. Helpi kuoli voimien hiljaa hiipuessa 20.8.2012 Karstulan sairaalassa vietettyään siellä 3 viikkoa. Helpiä jäivät kaipaamaan Rauli, Minna ja Mika puolisoineen, lastenlapset, sisaret ja veli perheineen sekä muut läheiset ja tutut.

Siunauksen Kyyjärven kappelissa toimitti Karstulan kirkkoherra Seppo Tiainen, kanttorina oli Teija Nissinen ja suntiona toimi Alpo Noponen. Kauniissa syyssäässä Eräkartanolla vietetyssä muistotilaisuudessa puhui poika Mika Ylönen, adressit lukivat Mika Ylönen ja Heli Salama. Yhdessä läheisten kanssa muisteltiin menneitä ja kuunneltiin levyiltä Petri Laaksosen ja Kari Tapion esittämää musiikkia.