Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Terveisiä Ruskaretkeltä

10.9.2012 Olavi Vallivaara

Ruskaretki suuntautui tänä syksynä 6-9.9. Kolariin- Enontekiölle-Tromssaan-Karesuandoon ja Kittilään. Säät suosivat retkeämme ja ruskaa näimme erityisesti Käsivarren Lapissa.

Ensimmäinen kohteemme  oli Ylitornion kirkko, jonka esitteli seurakunnan nuorisonohjaaja ja hän kertoi samalla Ylitornion nykypäivän elämästä. Kolarin uudessa kirkossa esittelijänä oli seurakuntamestari. Äkäslompolossa saimme iltasella katsella Yllästä ja vähän kävimme ottamassa tuntumaa luontopoluille. Perjantai-aamuna aamuhartaus oli kauniissa Pyhän Laurin kappelissa Äkäslompolossa. Sieltä jatkoimme Pallastunturin ja Olostunturin välistä ajaen Songanmutkaan, jossa meitä halauksin tervehti lapinpukuinen kauppias ja joimme varmasti Suomen halvimmat munkkikahvit 50 senttiä/henkilö. Käsivarressa aurinko paistoi ja ruska näyttäytyi kauniina. Kilpisjärvellä poromies Juha Tornesis keitti meille kodassa nokipannukahvit ja kertoi saamelaisten elämästä ja joikasi. Matkamme pääkohteena oli napapiirin pohjoispuolen suurin kaupunki Tromssa Norjassa, jonka keskus on Tromssan saarella. Meitä oli vastassa Hanna Leena Kujala, joka toimi oppaana. Jäämeren kirkon pihassa joimme Uusisalojen tarjoamat kahvit ja katselimme kaupunkia etäältä. Jäämeren kirkko oli kaunis, uudempaa arkitehtuuria. Vanhassa Elverhöyn kirkossa kävimme  ja katselimme hienoja näköaloja, jotka avautuivat Tromssan ympäristöön. Korkeilla vuorilla oli jo satanut ensilumen. Hanna-Leenan opastuksella kävimme luonnontieteellisessä puutarhassa katselemassa arktisen luonnon kauniita kasveja ja kukkia. Kiersimme Tromssaa pitkin ja poikin ja tutustuimme keskustaan, jossa oli Tuomiokirkko.

Herätyämme aamulla Tromsassa tutustuimme vielä kaupunkiin ja Reijo näytti meille kaupungin myös alapuolelta. Kaupungin alla oli tunnelia, jotka veivät eri saarille ja meren alitse mantereelle. Tromsasta jatkoimme Skibottenin kautta Kilpisjärvelle ja edelleen Ruotsin puolelle Karesuandoon, jossa kävimme katsomassa kaunista kirkkoa. Karesuandossa oli aikanaan L.L.Laestadius pappina ja sieltä lähti liikkeelle suuri herätys v.1844, joka "tunturipuron" tavoin on levittäytynyt ympäri maailmaa. Karesuandosta jatkoimme Enontekiölle, jossa Eiran porotilan isäntä kertoi poronhoidosta, opetti suopungin heittoa ja tutustuimme paikanpäällä poroihin. Illan koitteessa ajoimme Levikeskukseen, jossa yövyimme hienossa Sokoshotellissa.

Sunnuntai-aamuna meillä oli aamumessu Levin Pyhän Marian kappelissa, jonka toimittivat Kittilän seurakuntapastori Mika Niskanen sekä Olavi ja Lotta Vallivaara. Kittilästä tullessamme pokkesimme Joulupukinmaassa,  Rovaniemen kirkossa ja Kemissä. Saarenotan leirikeskuksessa meitä vastaanotti hymyilevä emäntä, joka oli valmistanut maukkaan lounaan. Kemin meille esitteli asiantuntevasti Seppo Kontiokari, joka nuorena oli asunut kaupungissa. Seppo puhui matkalla myös perhosharrastuksestaan ja kertoi perhosten ja hyönteisten elämästä. Viimeinen etappimme oli Raahen uudistunut kirkko, jota esitteli ja iltahartauden piti seurakuntapastori Markus Tuukkanen. Hänen johdollaan tutustumme myös seurakuntasaliin ja joimme maittavat iltakahvit.

Paljon näimme retkemme aikana. Monia juttuja,runoja,kertomuksia kuulimme. Sisko järjesti tietokilpailun ja monta pika tietokilpailua oli ja tietenkin lauloimme paljon yhdessä. Aila Etula välitti myös Järviradion kuulijoille tervehdyksen matkaltamme. Irmeli ja Reijo Uusisalo matkanjärjestäjinä palvelivat meitä suurenmoisesti. Ei vain hyvällä kyydillä, vaan monet kahvit saimme nauttia luonnon keskellä, kun linja-autossa oli omat kahvinkeittimet. Taivaan Isää kiitämme hienosta retkestämme ja jos Luoja suo niin ensi syksynä taas lähdemme ruskaretkelle. Kiitos kaikille mukana olleille.