Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Onko soutuveneesi kadonnut?

Yksi hinattu Kyyjärven venesatamaan.



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

LANIT Nuopparilla

22.10.2012 Kyyjärven kunta / Jaakko Pölkki

Kyyjärven Nuorisotalolla vietettiin 18.-21.10 Lanit 14 henkilön voimin.

Kello 15:00 alkoi ensimmäiset ihmiset saapumaan nuorisotalolle tietokoneidensa kanssa. Aloitettiin pöytien järjestelyillä isoon saliin. Lisää porukkaa alkoi saapua koneidensa kanssa. Juustonaksujen, hien, energiajuoman ja pierun haju leijuu ilmassa. Mistä tässä on kyse?

Laneilla tarkoitetaan sitä että iso lauma ihmisiä kokoontuu tietokoneidensa kanssa yhteen tilaan ja aloittavat monipäiväisen pelaamisen. Tietokoneet laitetaan yhteiseen verkkoon ja luodaan täten lähiverkko josta Lanit on saanut sitten nimensä.

Laneja on pidetty lähes joka vuosi. Nuorisotalolla ne ovat varsin uusi käsite, mutta kuitenkin yli 5 vuotta sielläkin. Itse ensimmäiset muistikuvat ovat oikarin koululta joskus 90-luvun loppu puolelta. Parhaimmillaan sielläkin oli yli 21 henkeä tietokoneiden kanssa yhdessä huoneessa.

Yleensä kun laneja pidetään, niin niissä varaudutaan valvomaan koko viikonloppu kerralla putkeen. Tämän vuoksi energia juomaa kuluu litroittain per henkilö. Myös sipsejä, karkkeja, roiskeläppiä (pikku pitsoja) ja limsoja menee paljon. Kaikki nopea energia pitää saada heti alas, jottei pelaaminen keskeenny kovin pitkäksi aikaa.

Lanit on myös yksi sellaisista kokoontumisista missä ei juoda viinoja taikka kaljoja. Sen vuoksi siellä ei ole myöskään ikärajaa, mutta jos on alle 15-vuotias, niin kannattaa vanhemman luvalla vasta tulla. Koska kielenkäyttö on vähän vankempi. Varsinkin jos se perhanaan kämpperi istuu siellä ikkunassa koko pelin ajan. Kyllä silloin ärräpäitä lentelee. Myös kova äänistä huutoa tulee aina ajoittain. Myös jotkin peleistä saattaa olla erittäin raakoja jotka saattaa aiheuttaa pienemmille kohtauksia yöllä.

Mutta ipanoista sikseen, pelaaminen on pääaiheena nyt. Kaikkia nuoria yhdistää tietokoneella pelaaminen jotenka on itsestään selvää että lanit löi itsensä jo kauan sitten läpi. Laneja pidetään pitkin suomea ja yksi kuuluisimmasta taitaa olla Assembly helsingissä jota on pidetty vuodesta 1992 saakka. Assemblyllä on vakio 5000 hengen kävijä määrä. Eli mistään pienestä porukasta ei ole kyse.

Mutta lanit on nyt kyyjärvellä pidetty ja odottelu seuraavaa kertaa alkaa. Ehkä saamme vielä isomman porukan kasaan seuraavalla kerralla. Who knows….