Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Keski-Suomen laakakaistahankkeiden tilannekatsaus

Kaikkiin Keski-Suomen laajakaistahankkeisiin on nyt valittu operaattorit.


Kyyjärven laajakaistahankkeen liittymäkartoitus

Yhteistyökumppanit

Keski-Suomen laakakaistahankkeiden tilannekatsaus

30.8.2012 Keski-Suomen liitto/maakuntainsinööri Jarmo Koskinen /AT

Kaikkiin Keski-Suomen laajakaistahankkeisiin on nyt valittu operaattorit.

Keski-Suomen liiton maakuntahallitus valitsi kokouksessaan 29.8.2012 Joutsan ja Jämsän haja-asutusalueiden laajakaistaverkkojen toteuttajaksi ja tuen saajaksi Verkko-osuuskunta Kuuskaistan. Nyt kaikkiin haja-asutusalueiden tukeen oikeutettuihin hankkeisiin on valittu operaattorit.
 
Laajakaista kaikille -hanke on valtioneuvoston käynnistämä koko Suomen laajuinen hanke, jonka tavoitteena on vuoden 2015 loppuun mennessä saattaa kansalaiset ja yritykset tasa-arvoisesti huippunopeiden tietoliikenneverkkojen piiriin asuin- tai sijaintipaikasta riippumatta. Nopeita yhteyksiä on jo rakennettu taajamiin, mutta niiden laajentamiseksi haja-asutusalueelle annetaan valtion ja EU:n tukea teleoperaattoreille. Tuen ehtona on, että teleyritykset maksavat rakentamiskuluista vähintään kolmanneksen ja myös kunnat osallistuvat rahoitukseen.
 
Keski-Suomi edelläkävijä laajakaistaverkkojen toteuttamisessa
 
Keski-Suomen liitto on laajakaistatukilain velvoituksen mukaisesti pyytänyt operaattoreilta kunnittain tarjoukset kaikista Keski-Suomen tukikelpoisista verkkohankkeista. Kilpailutus toteutettiin kolmessa kuntaryhmässä. Viimeinen tarjouspyyntökierros päättyi 24.8.2012 ja se koski em. Joutsan ja Jämsän hankealueita. Maakunnan liitto on nyt valinnut toteuttavat operaattorit kaikkiin tukeen oikeutettuihin kuntiin. Äänekoskella ja Laukaassa toteuttaja on TeliaSonera Finland Oyj ja muissa kunnissa Verkko-osuuskunta Kuuskaista. (Katso kartta.pdf liitteenä)
 
Myös lähes kaikki kunnat ovat tehneet valtion ja EU:n tuen ehtona olevat omat rahoituspäätöksensä. Vain Hankasalmi ja nyt kilpailutetut Joutsa ja Jämsä vielä harkitsevat osarahoitustaan.
 
Muissa maakunnissa toteutus on edennyt hitaammin ja tarjouksia on saatu vain osaan kunnista tai ei laisinkaan. Tilanne on niiden osalta huolestuttava, sillä EU-tukipäätökset on tehtävä viimeistään vuonna 2013 ja laajakaistatukilain tavoitteena on saada verkot toteutetuksi vuoden 2015 loppuun.
 
Tukeen varatut määrärahat eivät riitä
 
Valtion ja EU:n osoittamat määrärahat Suomen haja-asutusalueiden tietoliikenneyhteyksien tukeen ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Valtioneuvoston Keski-Suomen maakuntaan osoittama 6,8 milj.euron valtiontuki on täysin riittämätön, sillä saatujen tarjousten perusteella valtiontuen tarve on noin 15,4 milj.euroa. Keski-Suomen liitto on vaatinut maakuntakohtaisten kiintiöiden vapauttamista, jotta muualla Suomessa mahdollisesti käyttämättä jäävää tukea voitaisiin saada keskisuomalaisten kuntien hankkeisiin. Valtioneuvosto tekikin keväällä päätöksen kiintiöiden purkamisesta ja päätöksen voimaantuloa odotetaan Keski-Suomessa kuumeisesti.
 
”Nopeat syövät hitaat”
 
Operaattoreille suunnattua valtion laajakaistatukea sekä sen lisäksi käytössä olevaa EU-rahoitusta myönnetään vain määrärahojen puitteissa ensin toteutukseen ehtiville hankkeille. Tästä syystä kuntien takaus- ja osarahoituspäätöksillä on myös kiire, jotta valitut operaattorit voivat jättää omat hakemuksensa Viestintävirastolle ja ELY-keskukselle. Keski-Suomen jo päätöksensä tehneiden kuntien osalta tilanne arvioidaan hyväksi ja uskomme hankkeidemme ehtivän tukien piiriin – toisin kuin monissa muissa maakunnissa.
 
Keski-Suomen tilaajayhteydet maan edullisimmasta päästä
 
Runkoverkon valmistuttua alueen asukkailla, yrityksillä ja muilla toimijoilla on mahdollisuus hankkia huippunopeat laajakaistayhteydet tarpeidensa mukaan. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan kuluttaja tai yritys maksaa rakentamisesta itse enintään kahden kilometrin matkan runkoverkosta kotiin. Liitteenä olevasta kaaviosta (kaavio.pdf) käy ilmi maan eri puolilla ja eri hankkeissa tilaajien maksettaviksi tulevat hintaluokat eri liittymäyhteyksien pituuksilla.
Keski-Suomessa Verkko-osuuskunta Kuuskaistan asiakkailla tilaajayhteys sisältyy 1353 euron liittymämaksuun pituudesta riippumatta ja on siksi valtakunnan edullisimpia. TeliaSoneran vastuukunnissa (Äänekoski ja Laukaa) tilaajayhteyksien kustannuksia (12,30 eur/m) voidaan puolestaan alentaa toteuttamalla ne esimerkiksi tilaajien yhteistyönä, jolloin operaattorin liittyjältä perimä hinta on vain 3 eur/m.
 
Lisätietoja:
 
Maakuntainsinööri Jarmo Koskinen, Keski-Suomen liitto, p. 040 595 0007
Keski-Suomen liitto: http://www.keskisuomi.fi/laajakaista
Liikenne- ja viestintäministeriö: http://www.lvm.fi/web/fi/243
 
 
Liitteet:
 
Kartta.pdf:
Keski-Suomen laajakaistahankkeen tilanne 28.8.2012 [>Linkki<]

Kaavio.pdf:
Liittyjien omavastuulla olevia tilaajayhteyshintoja eri hankkeissa ja eri yhteyspituuksilla [>Linkki<]