Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

27.11.2012 Kyyjärven kunta & Kuuskaista osk /AT

Otsikon lause pätee myös valokuituverkon rakentamisessa.

Kuvasssa Voimatel Oy:n suunnittelijat Esa Kivenmäki ja Jari Nurmenrinta tutustumassa Kyyjärven reitteihin. Taustalla kunnanrakennusmestari Jouni Näreaho.

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan laajakaista hankkeiden tavoite on rakentaa laajakaistayhteys haja-asutusalueille nopeammin, kuin muuten tapahtuisi. Kuuskaistan kuntakohtaiset hankkeet ovat osa valtioneuvoston käynnistämää koko Suomen laajuista Laajakaista kaikille – hanketta, jonka puitteissa Kuuskaista valittiin kuituverkkojen toteuttajaksi 18 Keski-Suomen kuntaan.

Kuuskaista valitsi hankkeidensa pilottikunniksi Uuraisen ja Toivakan, joissa rakentaminen on käynnistynyt syksyllä 2012. Pilottikuntien avulla on pystytty kehittämään varma ja nopea toimintamalli niin suunnittelun, kuin rakentamisen osalta. Perusajatuksena on, että valmiiksi testattua sapluunaa voidaan mallintaa myös muissa hankekunnissa. Suunnitteluvaihe on edennyt useissa kunnissa ja myös liittymiä on tilattu kiitettävissä määrin.

Keski-Suomen hankkeen lisäksi Kuusiokunnissa rakennetaan edelleen uusia valokuituasiakasyhteyksiä Alajärvellä (Lehtimäki), Alavudella, Kuortanella, Ähtärissä, Soinissa ja Töysässä.

Valokuituverkon rakentaminen

Keväällä 2013 rakentaminen jatkuu hankekunnissa porrastetusti, nopealla aikataululla. Jokaisella kunnalla on oma rakentamisaikataulunsa, joka on riippuvainen muun muassa kunnan päätösajankohdasta ja muista rakentamisaikaan vaikuttavista tekijöistä. Valokuituyhteyksien rakentamista edeltää liittymäkartoitus ja sitovien liittymäsopimuksin solmiminen. Tämän  jälkeen suunnitellaan reitit ja hankitaan valokuitukaapeleiden sijoitusluvat. Seuraavaksi aurataan kuitu tienpientareeseen, tehdään kuitujen hitsaukset, asennetaan verkon toimintaan liittyvät laitteet ja lopuksi kytketään verkko toimimaan.

Kuulostaa helpolta ja nopealta toteuttaa, mutta haastavuutta sen sijaan tuo hankkeen laajuus ja yhteistyö useiden eri toimijoiden välillä. Yhteinen kokonaissuunnittelu onkin ensisijaisen tärkeää hankkeen onnistumisen kannalta.

Kuuskaistan peruslähtökohtana on aina käyttää ammattitaitoista ja kokenutta tekijää verkkosuunnittelussa, rakentamisessa ja valvonnassa. Hyvin suunniteltu kapasiteetti, reitti, alitukset ja pihatiet säästävät luontoa ja euroja myös liittymän tilaajalle. Nyt rakennettava verkko tulee lisäksi olla toimintavarma yli 50 vuotta, joten kiirehtimisen vuoksi tapahtuviin virhearviointeihin ei ole varaa.

Suunnittelu- ja rakentamisaikataulu löytyy Internet sivuiltamme www2.kuuskaista.com/rakentamistilanne – voit seurata verkkojen rakentumista ja aikatauluja myös osoitteessa www.facebook.com/kuuskaista

Miksi valokuituliittymä ja miksi kannattaa tilata valokuituliittymä nyt?


1. Toimintavarmuus joka hetki. Kuitu on joka hetki yhtä nopea - ruuhka-aikoja ei ole, toisin kuin mobiiliyhteyksillä, käyttäjien määrä ei vaikuta loppuasiakkaan käytössä olevaan nopeuteen.
2. Kuitu on yhtä nopea molempiin suuntiin. Toisin kuin mobiili- ja adsl-yhteyksillä, myös isojen liitetiedostojen, kuten kuvien tai videoiden lähettäminenkin on nopeaa.
3. Open access.. Yksi verkko – monta palveluntarjoajaa
4. Ekologisuus. Koko verkon sähkönkulutus samaa luokkaa kuin yhden mobiilitukiaseman energiankulutus.
5. Paikallisuus. Kuntakohtainen verkkoyhtiö omistaa verkon.
6. Tietoturva. Valokuitua ei voi kuunnella, peilata tai nauhoittaa, kuten radiotaajuuksilla tapahtuvaa tiedonsiirtoa.


Ennen rakennusvaihetta liittymäsopimuksen hinta on 1353 euroa sis. alv 23%.

Myöhemmin hinta on 2 712,60 € (sis. alv 23 %) sekä lisäksi liityntäyhteyden rakentamisesta vielä 21,16 €/metri (sis. alv 23 %) 100 metriä ylittävältä osalta. Jälkeenpäin rakennetun liittymän kokonaishinta riippuu lähimmän kytkentäpisteen sijainnista, jolloin kustannus voi kohota jopa yli 40 000 euroon. Hankkimalla liittymäsi ensivaiheen aikana varmistat kiinteistösi arvon nousun ja palvelujen saatavuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Kuituverkon ylläpitomaksu on 36,30 €/kk. 50/50Mb  Internet 12,10€, 150/150Mb internet 22,00€. Muut palvelut löydät hinnastosta Internet sivuiltamme http://www.kuuskaista.fi/hinnasto.html

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan kattavasta edustajaverkostosta löydät lähimmän sinua palvelevan yrityksen http://www.kuuskaista.fi/edustajat.html

Voit täyttää liittymäsopimuksen joko Kuuskaistan edustajan luona tai Kuuskaistan Internet sivuilla http://www.kuuskaista.com/hinnasto.html. Kyyjärvellä Kuuskaistan edustajana toimii Kyyjärven Mediamyllärit ry, Tuliharjuntie 5, puh. 044-4597100

Voit myös tilata sopimuslomakkeen sähköpostitse: info@kuuskaista.com tai puhelimitse 06-335 0100.

Verkko-osuuskunta Kuuskaista
Tuurintie 2
63610 TUURI