Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2013
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Tammi-alet

9.1.2013 Kansanedustaja Eila Tiainen

Tammi-alet alkoivat tänä vuonna jo ennen joulua. Kirjoitukset palkka-aleista ovat olleet tapetilla jo kuukauden päivät...

...eikä loppua näy, vaan palkka-aletalkoisiin ilmoittautuneista voidaan lukea lehdistä päivittäin, kuka on valmis alentamaan palkkaansa taantuman selättämiseksi.
 
Tämä on hieman outo kysymys siinä mielessä, että harvoilla ihmisillä on mahdollisuus itse päättää palkastaan. Näin kysymyksenasettelu antaa vääristyneen kuvan siitä miten palkoista neuvotellaan. Yksi ryhmä on kansanedustajat, joilta palkasta kysyttiin. Kuten iltapäivälehden kyselyyn vastasin, emme päätä itse palkoistamme. Palkkiotoimikunta päättää eduskunnassa meidän palkat. Toinen ja suuri ryhmä on palkansaajat, perusduunarit, joille palkka-ale-ehdotukset ovat lähinnä huvittavia. Tämä ryhmä, kun hädin tuskin pärjää nykyiselläkään palkallaan. Kolmas ryhmä on ihmiset, jotka käyvät töissä, mutta eivät pärjää, joko osa-aikaisen työn tai huonon palkan vuoksi vaan turvautuvat tuon palkan lisäksi sosiaalitoimistoon.
 
Erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton avauksista innostui ”työväen presidentti” presidentti Sauli Niinistö. Toisaalta täytyy huomata, että Niinistön palkkio-alennusehdotuksen hyväksyminen veisi hänen palkkionsa lähinnä Halosen palkkion tasolle. Sankariteot ovat siis jotakin muuta eikä niissä ole kyse niinkään verotuksen alaisuudessa olevista palkoista. Niinistön palkkioista kun ei veroja maksella eli kerätä rahaa niin sanotusti yhteiseen pottiin.
 
Taantuman selättäminen palkka-aleilla on huono idea sen vuoksi, että se ei kavenna ihmisten välisiä tuloeroja. Monet rikkaat, jotka ansaitsevat myös pääomatuloilla eivät talkoisiin osallistu. Tämän vuoksi aidoin tapa kaventaa tuloeroja olisi verotuksen kiristäminen niiden osalta kenellä siihen on varaa. Myös pääomatuloja tulisi verottaa progressiivisesti.
 
Kuten ministeri Arhinmäki taannoin totesi, progressiivisen verotuksen tarkistaminen on tapa mikä vaikuttaisi valtion tulojen kasvuun. Näitä varoja voitaisiin sitten ohjata sinne missä eniten on tarvetta. Myös solidaarisuusveron rajan laskeminen 60 000 euroon 100 000 sijaan lisäsi verotuloja oikeudenmukaisesti. Tällöin se osuisi myös - aivan oikein- meihin kansanedustajiin.

Eila Tiainen, kansanedustaja, vasemmistoliitto