Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2013
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Hokkalan kylän urheiluharrastuksista 1950- ja 1960 -luvuilta... jatkuu

6.2.2013 Hannes Keskitalo / Päivi Peltokangas

Sulo Saukko, joka oli 1930- ja 1940-luvulla ajanut kilpaa käyräsarvisella maantiekilpapyörällä, ei juuri noteerannut mopoja, kun niitä alkoi ilmestyä teille.

Niinpä hän totesikin, että jos hän lähtee Hokkalasta Kyyjärven kirkolle hyvällä kilpapyörällä yhtä aikaa mopomiehen kanssa, niin hän on juonut jo kupin kahvia Essolla ennen kuin mopedisti saapuu.

Pelkillä polkupyörillä ei kilpailuissa käyty, vaan joskus päästiin autokyydilläkin. Vuonna 1961 Lauri Uusimäelle tuli tieto, että Maaseudun nuorten liiton Pölkin osasto järjestää yleisurheilukilpailut Pölkissä. Niinpä Lauri organisoi Viljo Keskitalon kuljettamaan Hokkalan urheilijat kuorma-auton lavalla noihin kilpailuihin. Oli sunnuntai ja sää oli kaunis ja kisat vietiin läpi Voitto Hakkaraisen kotitalon pihapiirissä olevilla suorituspaikoilla 37 kilpailijan voimin.

Hokkasista sijoittuivat palkinnoille seuraavat:

pojat alle 16v 60 metrin juoksu, ensimmäinen Hannes Keskitalo, toinen Kalervo Keskitalo. Sama sarja pituushyppy, kolmas Kalervo Keskitalo. Pojat alle 14v 60 metrin juoksu, toi-nen Mauno Uusimäki. Sama sarja seiväshyppy, kolmas Mauno Uusimäki. 4x60 metrin viestijuoksu, toinen Hokkala (Mauno Uusimäki, Kalervo Keskitalo, Jorma Saukko, Hannes Keskitalo).

Näihin kisoihin osallistui myös kaksi henkilöä, jotka ovat myöhemmin kehittyneet merkittäviksi tekijöiksi koko valtakunnan tasolla: Kyyjärven kirkolta lähtöisin oleva maineikas kirjailija Heikki Luoma ja Mustaltapurolta lähtöisin oleva Kunto Viiru, joka toimi Suomen Veteraaniurheiluliiton puheenjohtajana 2000-luvulla.

Vuonna 1962 lähti Kyvyn kirkonkyläläisiä tekijämiehiä Antero Korpeisen taksilla Saarijärven Pullistuksen piirikunnallisiin. Hannes Keskitalo mahtui tähän kyytiin mukaan. Kisat onnistuivatkin hänen osaltaan täydellisesti, sillä hän juoksi poikien 100 metrin alkuerissä ensimmäisenä hokkalalaisena 100 metriä alle kahdentoista sekunnin, ajan ollessa 11,9 sek. Kyvyn Arvo Kotka saavutti mainion ajan 3000 metrin juoksussa 8.40,2.

Kymmenotteluista

Näin jälkeenpäin vasta ymmärtää, miten mittava ponnistus oli Hokkalan ja Huhtalan poikien kolme kertaa vuosina 1960-1962 juhannuksen tienoilla järjestämä yleisurheilun kymmenottelu. Toimittiin itse ilman ulkopuolisten apua, kilpailijoina ja toimitsijoina ja laadittiin jopa pistetaulukot itse yrittäen saada eri lajit yhteismitallisiksi, mikä aiheutti loputonta kinastelua. Ei huomattu, miten valtava määrä työtä tehtiin, vaan kaikki peittyi ylenpalttisen innostuksen alle. Merkittävä yleisurheiluinnostuksen lisääjä oli ollut se, että kunta oli pestannut kansakoulunopettajaseminaarilaisen Arvo Kotkan kesälomien aikana kunnan alueella kiertäväksi urheiluohjaajaksi. Hän kävi Hokkalassakin pari kertaa opettamassa oikeita lajitekniikoita.

Kymmenottelu suoritettiin kaksipäiväisenä ja lajeja olivat 60 metrin juoksu, pituushyppy, kolmiloikkaus, korkeushyppy, seiväshyppy, kuulantyöntö, kiekonheitto, moukarinheitto, keihäänheitto ja 1000 metrin juoksu. Kilpailijoina olivat ainakin seuraavat henkilöt: Huhtalasta Teuvo ja Arvo Jokinen sekä Eero Kestinmäki, Hokkalasta Jorma, Vilho ja Eero Saukko, Mauno ja Markku Uusimäki sekä Hannes Keskitalo. Ensimmäinen kymmenottelu vuonna 1960 vietiin läpi Hokkalan koulun suorituspaikoilla, paitsi 1000 metriä juostiin maantiellä. Parhaat pisteet keräsi Eero Kestinmäki. Toinen ottelu 1961 oli jaettu kahteen paikkaan siten, että ensimmäinen päivä oteltiin Huhtalassa Kestinmäen pihassa ja toinen päivä Hokkalassa. Kylien väli kuljettiin polkupyörillä. Eero Kestinmäki oli ykkönen tälläkin kertaa. Kolmas kymmenottelu 1962 oteltiin Hokkalassa ja suurimman pistesaaliin keräsi Hannes Keskitalo. Vuoden 1962 jälkeen ei kymmenottelua saatu enää aikaiseksi.