Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2013
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Pitkiä pellavia ja laskiaista 10. helmikuuta !

Tervetuloa Harsunkankaan pulkkamäkeen sunnuntain laskiaistapahtumaan klo 12 - 14 !


Rotinamuistaminen Kyyjärveläisille vauvoille

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti ! 

Rotinamuistaminen Kyyjärveläisille vauvoille

23.1.2013 MLL / TK

Mannerheimin Lastensuojeluliiton rotinalahja jaetaan neuvolan kautta jokaiseen perheeseen vauvakaisen syntymän johdosta.

" Karjalaisen tavan mukaan suku, ystävät ja naapurit veivät synnytyksen jälkeen äidille ravitsevaa ruokaa. Se saattoi olla juustoa, munia, maitoa tai karjalanpiirakoita. Rotinakori oli ennen ruokakori, johon koottiin voita, juustoa, lihaa ja leivonnaisia synnyttäjän vahvistukseksi. Rotina-sana tulee venäjän kielen sanasta rodiny, joka tarkoittaa synnytys tai lapsivuode. Rotinat saatettiin pakata myös isolle leivinlaudalle pyyhkeeseen ja voipaperiin käärittynä, jossa oli esimerkiksi iso pullarinkeli, kakkuja, piirakoita ja pipareita. Syömiset käärittiin jollain alueella käspaikkaan, joka oli tyttölapselle ensimmäinen alku kapioiden kokoamiseen.

Nykyisin rotina-perinne on säilynyt siten, että vauvaa katsomaan tultaessa kotiin tuodaan leivonnaisia, jopa vaatteita lapselle. Alueellisia eroja on ja osa ei ole edes kuullut rotinoista. Nykyaikaiseen rotinakoriin voi leipoa perinteisten pullien, kakkujen ja pikkuleipien oheen esimerkiksi suolaisen piirakan. Kulhollinen salaattiakin ilahduttaa nykyäitiä. Ajatuksena on, että synnyttänyt äiti saisi levätä ja keskittyä vauvaan eikä hänen tarvitsisi kestitä vieraita ja huolehtia, että heille on tarjottavaa." Wikipedia

Useamman vuoden ajan MLL on halunnut muistaa kyyjärvellä syntyneitä vauvakaisia. Tämän vuoden alusta syntyneet vauvaperheet saavat uudistuneen rotinalahjan. Tämä lahja sisältää; paikallisen käsityöläisen tekemän pehmon, tervetuloa kirjeen, jäseneksi liittymislomakkeen, poikanen -heijastin ja pinssi pienessa MLL:n omassa pussukassa.

www.mll.fi