Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Karhu havainnot lisääntyvät

Myös Oikarin harjussa on nähty kahden karhun jäljet, uros noin 16,5 cm leveä etu -tassun jälki ja naaras noin 14cm leveä etu-tassun jälki. Lisäksi Oikarin kylän poikki liikkui yksi karhu peltoja pitkin.



Metsäkanalinnuilla on pesintäaikaKuulumisia SaunakylältäI-ha-haa, i-ha-haa, hepo hirnahtaaKustaan päivänä potut peltoonUutisointi lisääntyyKarhuhavaintoja kunnan alueella

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kustaan päivänä potut peltoon

6.6.2005 Nopola News työryhmä

Perinteisen kyyjärveläisen tavan mukaan tänään 6.6. on perunanistutuspäivä. Vasemalla sopivasti pehmennyt oikea siemenperuna, oikealla liian pitkäituinen.

Vähän kolea ja sateinen on ilma, joten perunat ehtii kyllä istuttaa vähän myöhemminkin. Käsin istutettaessa oikea istutusväli on muuten 42. numeron Kontio-kumisaappaan pohjan mitta eli siis 12 tuumaa. Itu kannattaa jo valmiiksi laittaa alaspäin. Vaot voi vetää rautakaupasta saatavalla tai naapurilta lainatulla käsiaatralla; yleensä emäntä laitetaan aatran vetäjäksi ja isäntä, suurella asiantuntemuksellaan, tekee sitten oikean syvyisen ja mallisen vaon. 
Sitten vain odottelemaan sirkkoja (pienellä s:llä) ja ensimmäisen multauksen voi suorittaa jo siinä juhannuksen tietämissä. Kesällä onkin sitten kuumassa auringonpaisteessa hauska kitkeä rikkaruohoja ja tarkkailla perunaruton ensimmäisiä merkkejä.

Jos kesä on sateinen ja kostea niin sadon todennäköisesti vie perunarutto, joka sekin on kehittynyt vuosien saatossa. Ennen puhuttiin kolerasta, mutta nyt sitä on jo kuulemma pariutumiskelpoista A1 ja A2 tyyppiä. Perunarutosta ja sen torjunnasta saa hyvää lisätietoa esimerkiksi MTT:n Internet-sivulta.  

Yleensä me pottu-amatöörit syömme Suomen kalleimpia perunoita, jos sieltä nyt yleensä mitään syötävää tulee. Mutta sitähän me emme tunnusta.

Kuvassa olevat siemenperunat on lainattu Paletin vieressä olevasta Osmo ja Kaija Lahtisen kesäkukkamyymälästä.