Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Terveiset Unkarin Pustalta

Varmaan lähes jokainen kyyjärveläinen on jo lukenut tai kuullut, että lähdin tänne Unkariin vetämään ratsastusretkiä kuuluisalle Pustalle.



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Oikeudessa

11.7.2005 Pirjo Liesman, Chicago

Amerikassa näyttää joutuvan aika helposti tuomarin juttusille. On nämä kulttuurit aikalailla erilaisia eri paikoissa.

Terveisiä taas täältä rapakon takaa. Tällä kertaa aiheena on sakko ja ajokortin takaisin lunastaminen.
 
Tyttäremme oli tulossa töistä kotiin toukokuun lopulla, kun poliisi pysäytti hänet parin korttelin päässä kotoa. Syyksi tuli erääntynyt rekisteröinti. Meillä auton vuosittainen rekisteröinti maksaa $78.00. Pieni tarra laitetaan rekisterikilpeen näytteeksi, että rekisteröinti on hoidettu. Tässä tapauksessa rekisteröinti oli jostain syystä tyystin unohtunut. Lisäksi autossa oli neljän viime vuoden vakuutuslaput, mutta ei tämän vuoden. (Teini-ikäisten ajattelua on joskus vaikea seurata) Rikkeistä tuli kaksi $75.00 sakkolappua. Poliisi otti ajokortin pois ja antoi kuitit sakkolapuista. Näillä kuiteilla sitä sitten voi jatkaa ajamista kunnes on käynyt lunastamassa ajokortin takaisin liikenneoikeudessa.

Oikeudenkäynnin päivämäärä ja aika tuli postissa pari viikkoa myöhemmin. Lähdin mukaan henkiseksi tueksi. Aamulla 8:30 oikeussalissa oli 178 tapausta, meidän numero oli 165. Saimme seurata ja kuunnella toisten rikkeitä ja rangaistuksia. Samassa oikeudessa käsiteltiin alaikäisten (alle 21v.) ryyppäämiset, naapureiden riitelyt ja monet muut liikennerikkeet, ylinopessakot mukaan lukien. Suurin osa näista tapauksista hoidetaan ilman lakimiehiä. Vakavampana tapauksena oli edessä istuva nuorimies, jolla oli linnareissu edessä.
Noin parikymmentä henkeä seisoi jonossa aina kerrallaan ja yksi toisensa jälkeen käveli tuomarin eteen tunnustamaan syyllisyytensä tai todistamaan syyttomyytensä. Meillä oli todistus vakuutuksesta, ja sillä päästiin eka sakkolapusta. Kun tuomari huomasi että auto oli rekisteröity heti tapauksen jälkeen, han naurahti ja alensi sakkoa puoleen. Sakko maksettiin heti ja tyttäremme sai ajokorttinsa takaisin. Kokonaisuudessaan näen kokemuksen hyvinkin opettavaisena. Tyttäremme oppi, että oikeutta ei tarvitse pelätä pienten suht viattomien rikkeiden takia. On helppo kuvitella, etta pienestäkin rikkeestä seuraa kortin menetys ja vaiva sen takaisin lunastamisesta, tekisi ihmisistä varovaisempia ja lakia kunnioittavampia, mutta tapauksien määrä taitaa puhua sita vastaan.