Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tietoliikennekatkos

Tänä aamuna yleisen verkon puolella ollut muutaman minuutin sähkökatkos aiheutti UPS laitteen pimenemisen. Katkoksesta kärsivät myös PPO:n laajakaista-asiakkaat.


Pitkäkestoiset ym.

Yhteistyökumppanit

Jätevesien käsittely tietoa

6.7.2005 Nopola News juttuvinkki / Heli Tammelin

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Talousjätevesien käsittelyn kehittäminen haja-asutusalueella -hanke pystyttää jätevesi-infopisteen markkinoille 16.7.

Onko rantasi rehevöitynyt tai sinilevän valloittama?
Onko verkkosi tai katiskasi vihreän liman peitossa?
Tiedätkö, missä kunnossa jätevesijärjestelmäsi on?
Oletko selvillä uudesta talousjätevesiasetuksesta?

                      

Talousjätevesiasetus

Valtioneuvoston antama asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla tuli voimaan 1.1.2004. Asetuksen myötä haja-asutuksen jätevesien käsittelymääräykset kiristyivät huomattavasti. Vaikka asetus ei määrää käytettävää puhdistusmenetelmää, se antaa käsittelemättömälle jätevedelle puhdistusvaatimukset. Rajat ovat tiukat, mutta ne on mahdollista saavuttaa, kunhan järjestelmä suunnitellaan ja rakennetaan huolella ja sitä käytetään asianmukaisesti.

 

Selvitys jätevesijärjestelmästä

Talousjätevesiasetuksen mukaan haja-asutusalueella viemäriverkon ulkopuolella sijaitsevan kiinteistön on tehtävä selvitys tämän hetkisestä jäteveden käsittelyjärjestelmästään. Selvitys on tehtävä sekä vakituisesti asutuista kiinteistöistä että mummon mökeistä ja rantasaunoista. Selvitys auttaa arvioimaan tarvitseeko jätevesijärjestelmää parantaa. Selvitys säilytetään kiinteistöllä, pidetään ajan tasalla ja toimitetaan tarvittaessa kuntaan.

 

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Asetuksen mukaan kiinteistön jätevesijärjestelmästä on laadittava selvityksen ohella myös kirjalliset käyttö- ja huolto-ohjeet. Järjestelmille tehtävistä huolto-, korjaus- ja muutostöistä on pidettävä kirjaa. Käyttö- ja huolto-ohjeet ja huoltokirjat ovat hyödyllisiä esimerkiksi kiinteistön omistajan vaihtuessa. Näin tieto järjestelmän toiminnasta ja mahdollisista ongelmista siirtyy seuraavallekin omistajalle.

 

Vesivessallisilla kiinteistöillä selvityksen sekä käyttö- ja huolto-ohjeiden

on oltava valmiita vuoden 2005 loppuun mennessä.

 

Vesivesattomilla kiinteistöillä selvityksen sekä käyttö- ja huolto-ohjeiden
on oltava valmiita vuoden 2007 loppuun mennessä.

 

Mitä sitten, kun selvitys sekä käyttö- ja huolto-ohjeet on tehty?

Jos kiinteistön jätevesijärjestelmää tulee selvityksen perusteella parantaa, muutostyöt on  tehtävä vuoden 2013 loppuun mennessä.

 

Jätevesijärjestelmän muuttaminen tai rakentaminen vanhaan kiinteistöön edellyttää toimenpidelupaa. Parannus- ja uusimistöitä varten tarvitaan myös suunnitelma. Sen tarkoituksena on varmistaa, että kohteeseen rakennetaan toimiva ja pitkäikäinen järjestelmä. Suunnitelman voi laatia ainoastaan pätevä alan ammattilainen.

                 

Apua ja helpotusta tiedonnälkään

Talousjätevesien käsittelyn kehittäminen haja-asutusalueilla -hanke tuo jätevesi-infopisteen lauantaina 16.7.2005 Kyyjärven markkinoille. Tule hakemaan tietoa ja keskustelemaan jätevesineuvojan kanssa!

 

Keski-Suomen alueella toimivalla Talousjätevesien käsittelyn kehittäminen haja-asutusalueilla –hankkeella on myös mainiot Internet sivut, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Sivuilta löytyy runsaasti tietoa mm. hankkeen palveluista, jätevesiasetuksesta ja jätevesijärjestelmistä. Sivuilta saa myös apua selvityksen sekä käyttö- ja huolto-ohjeiden laadintaan. http://talousjatevesihanke.jypoly.fi
Heli Tammelin, jätevesineuvoja/harjottelija