Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Eduskunta elää EU:n ehdoilla

15.8.2005 Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi

Elokuun kuulumiset eduskunnasta ovat kansanedustaja Toimi Kankaanniemen käsialaa. Kuva otettu Kyyjärvellä kuntavierailun yhteydessä 23.8.2005

Toimi Kankaanniemi :

Koko kevätkauden eduskunta eli hiljaiseloa. Hallitus ei saanut aikaan esityksiä. Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmassa on yli 50 selvityslupausta. Selvitystyöt jatkuvat.

 

Vain luvatut vero- ja eläkeuudistukset on pääosin toteutettu. Hyvätuloiset ovat saaneet helpotukset, mutta erityisesti pienituloiset ja eläkeläiset ovat kärsineet.

 

Työllisyyden parantaminen, mikä on hallituksen tärkein tavoite, uinuu rauhassa. Lupaus 100 000 uudesta työpaikasta jää toteutumatta. Palveluissa syntyy uusia työpaikkoja, mutta ns. tuotannollisilla aloilla työpaikkoja siirtyy maasta ulos eikä hallitus mahda asialle mitään. Elämme vapaassa markkinataloudessa, jossa vallitsee raa'at vahvemman oikeudet. Suuryritykset ovat vahvoja, hallitus heikko.

 

Kuntatalous on nopeasti syvenevässä ahdingossa, mutta esityksiä sen parantamiseksi hallitus ei ole saanut käsittelyyn. Vasta juhannusviikolla hallitus antoi esityksen kuntien valtionosuusjärjestelmän hienosäädöstä. Se ei ongelmia ratkaise, vaan jakaa niitä uudella tavalla kuntien kesken. Etelä-Suomen suurten kaupunkien talouden vahvistuessa monien muiden kuntien talous vuorostaan kiristyy.

 

Hallitus asetti keväällä kunta- ja palvelurakennehankkeen. Se on mittava yritys ratkaista kuntien suuret ongelmat. Epäilyksiä herättää erityisesti se, että päähallituspuolueiden korkean tason päättävät elimet ovat lyöneet kiinni täysin vastakkaiset peruslinjaukset. Näin ratkaisut jäävät väistämättä seuraavan hallituksen tehtäviksi. Silloin ei enää voida vaikeita ratkaisuja lykätä kuten nyt on tapahtunut. Pahinta on se, jos nyt kiireellä yritetään ratkaista ongelmia luomalla uusi hallinto- ja päätöksentekotaso johtajineen ja byrokratioineen ilman, että tehdään todellisia uudistuksia.

 

Kevään viimeisessä täysistunnossa eduskunta hyväksyi maatalouden tilatukijärjestelmän täytäntöönpanolait. Näin toteutuu EU:n maatalouspolitiikan cap-uudistus. Hallituksen esitys oli huonosti valmisteltu, mutta eduskunta onnistui korjaamaan pahimmat epäkohdat. Mm. vuokrapeltojen kohtelu sai asiallisen, joskin EU-asetuksen vastaisen muodon.  

 

Tilatukijärjestelmän käsittelyssä Kokoomus toimi käsittämättömän sekavasti. Ryhmä hajosi likipitäen tasan kahtia. Erikoisinta oli se, että vastaan äänestäneet eivät esittäneet mitään vaihtoehtoa valiokunnassa enemmistön hyväksymälle mallille. Jos laki olisi kaatunut, olisivat viljelijät jääneet epävarmuuteen ja ilman cap-tukia. Tämän ymmärsi eduskunnan enemmistö. Uudistus ansaitsee paljon kritiikkiä mm. byrokraattisuuden ja monimutkaisuuden takia. Tukien laaja irrottaminen tuotannosta on myös huono ratkaisu, mutta parempaa mallia ei nyt ole löydettävissä, kun valta on Brysselissä. Valitettavasti Suomen maatalouden tulevaisuudennäkymät ovat synkät, kun tuet supistuvat ja itäisen EU:n maatalous nousee.

 

EU-politiikka oli vilkasta koko alkuvuoden. Unioni epäonnistui lähes kaikissa isoissa asioissa. Palveludirektiivi, rahoituskehykset ja perustuslaki ovat vaikeuksissa. Olisi aika ottaa uusi suunta, mutta siihen ei poliittisten johtajiemme rohkeus riitä. Vasta seuraava päättäjäjoukko kykenee uusiin ratkaisuihin. Kuitenkin EU määrää jo nyt lähes kaikesta ja maksaa meille yhä enemmän.

 

Kun eduskunta on elänyt pitkään hiljaiseloa, ovat kaikenlaiset skandaalit aina pääministerin aviosotkuja myöten saaneet paljon palstatilaa. Ne eivät ole kenenkään arvovaltaa kasvattaneet. Mutta jo 19 kuukauden kuluttua kansa saa päättää, ketkä ovat otsikoissa seuraavat neljä vuotta. Hyvää syyskesää toivottaen

 

Toimi Kankaanniemi

Kansanedustaja, kd

toimi.kankaanniemi@eduskunta.fi              

Puh. 050 5113075

Ps.  Teen kuntavierailun Kyyjärvelle tiistaina 23.8.2005.  Ota yhteyttä !