Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Vielä on juhlavuotta jäljellä!

Saunakylän pvy:n historiikki jatkuu. 1. osan voi lukea elokuun -05 lehdestä.



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Vielä on juhlavuotta jäljellä!

8.9.2005 Irma Mäkelä

Saunakylän pvy:n historiikki jatkuu. 1. osan voi lukea elokuun -05 lehdestä.

Historiikin on koonnut Sulo Tamminen.

1940-luku

Yhdistystoiminta oli ollut sota-ajan miltei pysähdyksissä. Sodan jälkeinen vuosi-45 oli aatteiden ja uudisrakentamisen aikaa. Sodan jälkeenkin Saunakylällä oli vielä paljon nuoria, joten yhdistystoiminta jatkui vilkkaana.

Keväällä 1945 pidettiin Pienviljelijäyhdistyksen kokous Saunamäen talossa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Ilmari Oskari ja sihteerinä konsulentti Elsa Särkijärvi. Johtokuntaan valittiin vakinaisiksi jäseniksi Toivo Tourunen, Vihtori Tourunen, Onni Lähdemäki, Väinö Ojala ja Maria Saunamäki  (myöhempi Niskala).

Kokouksen yhtenä päätöksenä oli viettää yhdistyksen 20-vuotisjuhlaa. Juhlat olivat kesäkuun 17.päivänä Saunamäellä. Juhlassa puhui Eino Möttönen (myöh. Palovesi). 

Syksyllä –45 tehtiin yhdistyksessä runsaasti suunnitelmia. Toteutettaviksi otettiin köydentekokurssit, AIV-rehun valmistuskurssi ja puutarhakurssit sekä päätettiin osallistua turvepehkunnostokilpailuun. Käsityöseura- ja opintokerhotoiminnan aloittamisesta sovittiin.

Sotien jälkeen myös Saunakylän Maamiesseura toimi ripeästi. Maamiesseuralla oli mm. sonniyhdistys ja Maamiesseuran talo valmistui 1946 Kumpulaan. Maamiesseuran toimipiste oli muutenkin siirtymässä Kumpulan puolelle.

Saunakylällä toimi innokkaasti myös Maalaisliiton alainen opintokerho.  Se järjesti mm. kerhoiltoja, näytelmiä ja illanviettoja. Opintokerhon toiminta siirtyi sittemmin Maaseudun Nuortenliiton toiminnaksi, mutta säilyi edelleen vilkkaana. Vaikka opintokerho ehkä vähensi Pienviljelijäyhdistyksen toimintaan osallistuvien määrää, osallistujia riitti silti kaikkiin tapahtumiin. Kylällä vaikutti myös voimakkaasti Saunakylän Vapaakirkon toiminta.

Kuivaajahanke oli vireillä pitkään 40-luvun lopussa, mutta hanke kuitenkin raukesi. Samoin kävi puimakoneen ja jyrän hankinnalle. Yhdistyksen uskollinen ja pitkäaikainen puheenjohtaja oli tuohon aikaan Toivo Tourunen, sihteerinä toimi Onni Lähdemäki, myöhemmin Niilo Nieminen. Arvokkaan ja pitkäaikaisen panoksensa yhdistyksen toimintaan antoivat Ojalan veljekset: Väinö, Heimo ja Arvo sekä Vihtori Tourunen.

1950--luku

1950-luvun toiminnasta voi mainita karjan, terveydenhoitokurssin, lannoitekurssin, maanhappamuuskurssin, viljavuustutkimuskurssin ja säilöntäkurssit sekä useat retket maatalousnäyttelyihin. Lisäksi pidettiin myyjäisiä, illanviettoja, tupailtoja, ompeluseuroja ja pikkujouluja. Jälleen tehtiin muutamia konehankintoja entisiä koneita kunnostettiin ja kuivaajahanke laitettiin taas vireille, nyt paremmalla menestyksellä.

Säkkikuivaaja saatiin käyttöön vuonna –60.

Järjestetyistä kilpailuista mielenkiintoisimmat lienevät olleet köydenteko- ja perunanviljelykilpailut. Pienviljelijäyhdistyksen kokouksissa usein nähty vieras oli agrologi Yrjö Noronen.

1960-luku

1960-luvulla pyrittiin liikekeskuksia kasvattamaan. Maidosta ja viljasta oli ylituotantoa, joten syrjäseuduilla elannon saaminen vaikeutui. Siksi vuosikymmen olikin suurta maaltapaon aikaa. Väkeä muutti perhekunnittain Suomen liikekeskuksiin ja Ruotsiin. Kylältä lakkautettiin oma koulukin vuonna 1967. –60-luvulla ompeluseuratoimintakin alkoi tyrehtyä väen vähetessä.

Pienviljelijäyhdistyksen toiminnasta mainittakoon kuitenkin hivenaineiden ja heinälannoitteiden koekentät, perunanlajikekoe, rikkaruohokurssi, traktorikyntökurssi, kasvinsuojelukurssi sekä voileipäkurssi. Kilpailujakin järjestettiin: oli laidunkilpailu, juurikas- ja pihamaanhoitokilpailu. Retkiä järjestettiin mm. maatalousnäyttelyihin ja emäntäpäiville.

Toivo Tourunen toimi pitkään yhdistyksen puheenjohtajana. Tiettävästi ainakin vuodesta 1945 vuoteen 1967, kuolemaansa saakka. Hänen jälkeensä puheenjohtajaksi tuli Urho Muhonen. Sulo Tammisen toimialaan kuului jo 1960-luvun alkupuolelta asti tupailtojen vetäminen.

Ensimmäiset joulumyyjäiset
Sähkö oli tuonut tullessaan television, jonka töllöttäminen jätti monta pois ompelutupailloista.

Vuonna 1969 oli yhdistyksellä Vähässämäessä ensimmäiset joulumyyjäiset. Osuuspankki tarjosi kahvit, johtaja Pentti Sillanpää oli myyjäisissä mukana. Näistä joulumyyjäisistä on tullut jokavuotinen perinne. Viime vuosina on joulupukkikin osannut tulla myyjäisiin mukaan. Osuuspankin johtajan nimi on vaihtunut Pentistä Raineriin.

 

Jatkuu lokakuun numerossa...