Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Päîvä Toulousessa

Timo Alanen ja Roosa-Maria Lautanen

Toulousen retken aiheena avaruuteen tutustuminen.

Me lahdimme Toulouseen koulun edesta vahan jalkeen 8. Menomatka sujui yllattavan rauhallisesti verrattuna tulomatkaan, jolloin ranskalaisten laulukuoro lauloi kovalla aanella musiikin tahtiin niin lujaa etta korviimme sattui. Muutenkin ranskalaiset oppilaat huusivat ja kiljuivat, melu oli valtava.

Saavuimme Toulousen avaruuskeskukseen puoli kymmenen aikoihin,, jonka jalkeen tutustuimme avaruuteen liittyviin asioihin. Saimme kuulokkeet, joiden avulla olisi pitanyt saada englanninkieliset vastaukset saamiimme ranskankielisiin kysymyksiin, mutta jotkut kuulokkeet eivat toimineet kunnolla. Kaikkiin kysymyksiin ei ehtinyt vastata.

Avaruuskeskuksessa oli kaikkea avaruuteen liittyvia asioita. Saimme kokeilla joitakin laitteita, miten ne toimi esim miten avaruudessa hypataan. Roosa naki kuukiven. Timolle jai parhaiten mieleen nukke, joka teki samat liikeet kuin han itse. Kumpikaan ei ehtinyt kayda tutustumassa puistossa olevaan MIR-asemaan tai Arianne-rakettiin, koska aika meni niin nopeasti.

Kavimme myos planetariossa ja kolmiuloitteisessa IMAX-teatterissa. Kolmiuloittenen esitys sai aikaan vaikutelman, etta olisi itse ollut tapahtumapaikalla.  Esim. kun avaruusraketin lahtiessa lensi hiekkaa ja kivia, naytti silta etta silmalasit, joilla esitysta katsottiin, olisivat menneet pirstaleiksi. Roosella jai mieleen, miten avaruusaluksen miehiston jasenet heittelivat toinen toisiaan ja yhdessa vaiheessa vaikutti silta kuin appelsiini olisi tullut suoraan pain kasvoja.

Planetaariossa esitys kertoi Juri-nimisesta pojasta ja pollo opetti hanelle, mita tapahtuisi, jos esim. meteoriitti tormaisi maahan. Elokuvan lopussa kuu pelasti maan tulemalla meteoriitin eteen. Lopussa naytettiin eri tahtikuvioita laserin avulla.

Paivan lopuksi tapasimme Suomen konsulin kaupungintalolla. Han ei osannut puhua suomea. Han kertoi kayvansa joka toinen vuosi Suomessa. Kavimme myos yhdessa kirkossa ja sitten palasimme kotiin.