Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kuuden kunnan esiselvityshanke

19.10.2005 Mikael Palola

Kyyjärven kunnanhallitus päätti lähteä mukaan vanhan Saarijärven seudun kuuden kunnan yhdistymiseen liittyvään esiselvityshankkeeseen.

Entisellä Saarijärven seudulla (Saarijärvi, Karstula, Kyyjärvi, Kivijärvi, Kannonkoski ja Pylkönmäki) on vuosien varrella saatu aikaan monenlaista yhteistyötä joko kaikkia kuutta kuntaa koskevana (esim. terveydenhuollon yhteistyö) tai osaa kunnista koskevana. Saarijärvi, Pylkönmäki ja Kannonkoski tekevät yhteistyötä mm. elinkeinopalvelujen ja maaseututoimen osalla ja Karstulan, Kyyjärven ja Kivijärven kesken yhteistyötä on mm. sosiaalipalveluiden järjestämisessä.
 
Alueen tuleva väestö- ja ikärakennekehitys, työttömyys ja toisaalta työvoimapula tietyillä aloilla, tiukkeneva kuntatalous sekä erityisesti pienten kuntien organisaatioiden haavoittuvuus ovat niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat tarpeen tarkastella vakavasti niitä mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan jatkossakin tuottaa kuntalaisten tarvitsemat palvelut tällä alueella. Edellä mainitut muutostekijät huomioon ottaen tulevaisuudessa kuntapalvelujen järjestämiseksi tarvitaan  suuremman väestöpohjan omaava yksikkö, jotta se on riittävän elinvoimainen tuottamaan palvelut ja houkuttelemaan alueelle uusia asukkaita ja yrityksiä.
 
Käynnissä olevaan kunta- ja palvelurakenneuudistukseen sisältyy yhtenä mahdollisena toteutusmallina ns. vahvan peruskunnan malli, joka tarkoittaa juuri hallinnollisesti itsenäisiä noin 20.000-30.000 asukkaan kuntia. Käynnissä oleva hanke tulee suurella todennäköisyydellä joka tapauksessa muuttamaan Suomen kuntarakennetta, koska muutoksien välttämättömyys on yleisesti tunnistettu ja tunnustettu. Toimintaympäristön muutoksessa onkin tarkoituksenmukaisempaa olla itse mukana sitä ohjaamassa kuin odottamassa sitä, mitä muut mahdollisesti tekevät. Muutos ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan palveluiden ja elinolosuhteiden turvaaminen tämän alueen asukkaille ja yrityksille myöskin tulevaisuudessa.
 
Edellä kerrottujen lähtökohtien pohjalta alueen pienet kunnat; Pylkönmäki, Kivijärvi, Kannonkoski ja Kyyjärvi ovat esittäneet kuntien yhdistymiseen liittyvän esiselvitysavustuksen hakemista entisen Saarijärven seutukunnan kuntien alueelle lokakuun loppuun mennessä päättyvällä hakuajalla. Saarijärven kaupunginhallitus on suhtautunut esitykseen myönteisesti.