Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Podcasteja vai mitä ...

...ovat Nettiradio linkin alla olevat mp3-äänitiedostot. Niin on uutta tekniikkaa ettei edes suomalaista nimeä ole keksitty. Kuvassa valtuuston kokouksen pykälä mediasoittimella.


Nopola News ry:n kokous järjestettiin 12.10.

Yhteistyökumppanit

Podcasteja vai mitä ...

14.10.2005 Aaro Toppinen

...ovat Nettiradio linkin alla olevat mp3-äänitiedostot. Niin on uutta tekniikkaa ettei edes suomalaista nimeä ole keksitty. Kuvassa valtuuston kokouksen pykälä mediasoittimella.

Tiedoksi vaan, että esimerkiksi valtuuston kokousten pykälät tai muut siellä tällä hetkellä olevat äänitiedostot voi ladata omalle koneelle, siirtää kannettavalle mp3-soittimelle ja kuunnella vaikka lenkille tai matkalle. Tunnin mittaiselle lenkille voi ottaa mukaan vaikkapa viime kokouksesta kunnan talouden tasapainottamispykälän. Siinä vaiheessa, kun kunnanjohtaja alkaa kertoa teknisistä palveluista, kääntyy takaisin kotia kohti niin ehtii, vaikka askel vähän loppumatkasta painaiksikin. Kokeilkaapas :-)

Varsinainen podcasting on maailmalla niin uusi ilmiö ettei edes suomalaista nimeä ole taidettu vielä keksiä. Pioneereja ovat IBM, BBC ja esimerkiksi YLE, joka aloitti kokeilut syyskuun alussa. Lisätietoja kokeilusta ja podcastingin määrittelystä saa esimerkiksi Ylen sivulta. Jos tekniikka enemmän kiinnostaa, tietoa löytyy Googlella tai vaikka YLEN kehittämispäällikön Tuija Aallon blogista www.tuhatsanaa.net. Tuohon samaisessa blogissa kesällä esitetyyn kysymykseen Kuuleko Kyyjärvi on myös tulossa vastaus; Kyyjärven "sisääntulotiet" on videokuvattu 80 km:n tuntinopeudella äänen synkronoimista varten. Tulevaisuudessa voi sitten valita joko historiallisen katsauksen tai nykypäivän version ihan oman mieltymyksensä mukaan.

Uusimmassa MicroPc lehdessä oli juttua blogeista, podcastingista ja videoblogeista. Artikkelissa mainittiin, että USA:ssa papit laittavat nettiin saarnojaan podcasteina seurakuntalaisten kuultaviksi. Samaa hommaa on täällä suunniteltu seurakunnan työntekijöiden kanssa syksyn aikana. Ei välttämättä saarnoja, mutta iltahartauksia, koulujen päivänavauksia ja vastaavia lyhyitä äänitiedostoja tallennetaan eri tarkoituksia varten. Myös kirkkokuoron uudelta äänitteeltä voitaisiin laittaa hengellisiä lauluja tai virsiä ladattaviksi kunhan vain päästään yhteisymmärrykseen Teoston ym. muiden virallisten tahojen kanssa. Näistä yksittäisistä äänitiedostoista voi itsekukin koostaa mieleisensä ohjelmakokonaisuuden. Tulikohan muuten tehtyä uuden tekijänoikeuslain mukainen rikos, kun testimielessä käänsin yhden virren mp3 muotoon kirkkokuoron CD:ltä. No, jälki oli ainakin komeaa kuultavaa soittimelta.

Annikki Kujalan uuden pakinakokoelman julkistamistilaisuus on tänään. Annikin kanssa onkin jo alustavasti sovittu, että hän lukee pakinoita ja runoja tallentimelle. Tiedostot muutetaan mp3-muotoon ja niitäkin voi sitten ottaa vaikka lenkille mukaan. Kun tästä ideasta keskusteltiin Nopola News ry:n hallituksen kokouksessa, niin löytyipä sieltä hallituksen jäsenistä toinenkin runokirjan julkaissut henkilö, nimittäin Mirjam Huotari. Uusi teos on työn alla valmistunee ensi kevään aikana. Todennäköisesti myös hänen tuotantoaan tullaan julkaisemaan nettiradiolinkin alle. Ja paljon muitakin kulttuurituotoksia sinne varmaan ilmestyy.

Pitääköhän tuolle nettiradio linkille miettiä uusi nimi, jos suorat lähetykset ovat pelkästään ääntä ja tallenteissa olisikin kuva mukana. Eihän se silloin enää mikään nettiradio ole :-)