Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

On aika toivottaa lukijoille ja tekijöille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta saldojen kera. Nettiradiolaitteet odottavat kirkon sakastissa Jouluaamua.


Nettiradiossa lähiaikoina

Yhteistyökumppanit

Hylkäävä päätös : Perustelu : Ei mitään uutta

27.12.2005 Aaro Toppinen

Kyyjärven seurakunta ja Nopola News ry eivät saaneet avustusta Kirkkohallitukselta. Virastokollegio teki kielteisen päätöksen 15.12.2005.

Kyyjärven seurakunta ja Nopola News ry jättivät syksyllä avustusanomuksen Kirkkohallitukselle. Hakijana oli seurakunta ja hankkeen olisi toteuttanut Nopola News ry. Hankkeen tarkoituksena oli kehittää seurakuntaelämää hyödyntämällä uutta mediaa tuomalla seurakunnan toiminta tutummaksi kansalaisille ja erityisesti nuorille. Nuoria olisi pyritty saamaan mukaan toimintaan nimenomaan nuorisoa kiinnostavaa teknikkaa käyttämällä. Samalla olisi sunniteltu ja julkaistu seurakunnan omat Internet -sivut ja ristiinlinkitetty ne Nopola Newsin kanssa. Ristiinlinkitys on todettu toimivaksi tiedotustavaksi. Hankeen kustannusarvio oli 8.500 euroa ja hanke olisi ajoittunut vuosille 2005 - 2006. Rovasti Olavi Vallivaara sekä muutkin seurakunnan työntekijät ovat ehkä parhaiten sisäistäneet Nopola Newsin idean ja Vallivaara onkin ollut yksi tuotteliaimmista kirjoittajista ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Oliko hankesuunnitelma liian epämääräinen vai eivätkö Nopola Newsin idea ja mahdollisuudet vielä avaudu kaikille ? Ainakin Maaseudun Kehittämiskeskus Viisari ry näkee selkeäsi Nopola Newsin mahdollisuudet ja tuskinpa hankesuunnitelman liitteeksi olisi parempaa asiantuntijalausuntoa Suomesta saanut, sillä se oli Tulevaisuuden Tutkimuksen Seura ry:n puheenjohtajan Marja-Liisa Viherän käsialaa. (http://www.futurasociety.fi/)

Otteita päätöksestä : Nopola News on toimiva konsepti ja monen kunnan alueella olisi kaikkien eduksi, jos rakennettaisiin koko kunnalle yhteiset verkkopalvelut. Kyyjärvellä konsepti toimii, joten jää epäselväksi mihin anottua rahaa käytännössä tarvitaan. Kirkkohallitus ei tue yksittäisen seurakunnan omien nettisivujen luomista, varsinkaan kun ei ole esitetty uutta, luovaa konseptia. Se, että sivusto kytketään Nopola Newsiin ei tee siitä erilaista. Monella seurakunnalla on jo vilkasta radiotoimintaa. Tänä päivänä tuotteet voidaan normaalien lähetysten lisäksi myös julkaista verkon kautta. Tälläkään saralla ei saatujen tietojen mukaan ole kysymys uudenlaisesta kokeilutoiminnasta.

Niinpä. Jos hankesuunitelma ei pitänyt sisällään mitään uutta ja allaolevat esimerkit ovat arkipäivää jossainpäin Suomea, niin laittakaa ihmeessä linkkejä tulemaan Info sivulta löytyvän palautteen kautta.

  • kunnan ja seutukunnan seurakuntien työntekijät tuottavat mp3-äänitiedostoja, joista voidaan koostaa tarpeen mukaan erilaisia kokonaisuuksia esimerkiksi vuodenaikojen mukaan, iltahartauksia, koulujen aamunavauksia, puheita, musiikkia jne. Lähetysten koostaminen ja lähettäminen voidaan ulkoistaa.
  • yhtenäinen julkaisualusta, nettiradiotoiminta ja kustannusten jakaminen pientävät kaikkien osallistujien kustannuksia
  • tiedostojen Podcasting-jakelu tarvittaessa
  • suorat nettiradiolähetykset eri tilaisuuksista (Joulukirkko 2005) ja tallenteet
  • tarvittaessa useampia, jopa erikielisiä lähetyksiä yhtäaikaa (suunniteltu Partiokirkon tulkkaus)
  • automaattiset lähetykset, jolloin ne miksataan muualla
  • mahdollisuus esimerkiksi vihki-, kaste- tai muun vastaavan toimituksen lähettämiseen "Amerikan sukulaisille" joko yleisen kanavan tai "salatun yhteyden" kautta.
  • em. toimitusten tallentaminen äänen ja kuvien kanssa.
  • nuorisoa mukana esimerkiksi äänitiedostojen muokkauksessa ja lähetystoiminnassa
  • seurakunnan omat Internet sivut informatiiviset ja sisällöisesti kattavat, mutta staattiset; sivuston muutokset sekä tapahtumat uutisoidaan Nopola Newsissä (= ristiinlinkitys)
  • uutisointia merkkipäivistä, In memoriam, ym. artikkelien muodossa, jolloin ne tallentuvat paikallishistoriatiedoiksi
  • paikallisten ihmisten tuottamaa hengellistä pöytälaatikkoaineistoa

Näin tarkasti hankesuunnitelmaa ei oltu laadittu, mutta mm. tätä kaikkea olisi hankeen aikana kehitetty ja testattu "Nopola Newsin laboratoriossa". Saatuja kokemuksia, niin hyviä kuin huonojakin, olisi voitu vapaasti hyödyntää vaikkapa seutu- tai valtakunnallisesti.

Taas jäi Nopola News ry:n talkooporukalle, seurakunnalle ja yhteistyökumppaneille näytön paikka.