Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Mikä ihme ja kumma??

31.01.2006 Miia Halmesaari/ Pirkko Kotanen

Sanomalehdistä ja maalarinteipistä tehty rakennelma.

Pari viikkoa sitten kutoset saivat fysiikan tehtävän: rakentaa putkirakenne. Pojat alkoivat tehdä pientä, muutaman sanomalehtirullan kokoista rakennelmaa. Sitten päätettiin, että putkirakenteesta tehdään niin iso kuin mahdollista. Sen jälkeen kaikki kutoset ovat aina silloin tällöin olleet tekemässä tehtäväänsä.

 

Sanomalehtiä on kulunut vaikka kuinka paljon, ja vaikka niitä oli paljon koulun varastossa ja kirjastossa, on joidenkin silti pitänyt tuoda lisää lehtiä kotoaan. Maalarinteippiä on mennyt myös, joidenkin mukaan jopa 12 rullaa.

 

Kutoset ovat saaneet tehdä rakennelmaansa fysiikan tunneilla, välitunneilla ja tytöt ovat tehneet sitä myös käsityötunnilla. Kaikki ovat tykänneet rakentaa ”hökötystä”, kuten he itse sanovat. Hauskinta rakentamisessa on ollut, ettei ole tarvinnut mennä pakkasilla ulos, on saanut lintsata tunneilta ja on saanut olla paperiputkisotaa. Koko rakennelman aloittajien, Villen ja Paavon mielestä hienointa oli saada ensimmäinen kolmio valmiiksi.

 

Hankalinta  oli viimeisten rullien saaminen paikalleen, koska rakennelmalla alkaa olla korkeutta yli kaksi metriä, ja se on myös niin leveä, että keskelle ei meinaa ylettyä. Vaikeaa oli myös aloittaminen, ja toisten mokien korjaaminen. Yksi asia rakentamisessa oli, josta kutoset eivät tykänneet: siivoaminen. Ulkopuolisetkin saivat maalarinteipeistä osansa, kun niitä löytyi sukkien ja kenkien pohjista.

 

Tarkoitus oli tehdä rakennelmasta niin korkea, että se on kattoon asti, mutta rakennustarvikkeet loppuivat kesken. Lopputulos näyttää joidenkin mielestä epämuodostuneelta pyramidilta, joidenkin mielestä vain paperikasalta.

 

Riitta Raivio sanoi, että putkirakenteesta tulee mieleen Eiffel-torni, koska sekin on tehty kolmioista. On myös hienoa, että oppilaat saavat tehdä jotain käsillänsä, ja että sanomalehdetkin menevät hyötykäyttöön.

 

Yläasteen kuvaamataidon opettaja Tapio Heiskasen mielestä kolmiulotteinen rakentaminen on kiintoisa lisä kuvataiteessa, ja että avaruusmallien tekeminen auttaa hahmottamaan maailmaa paremmin. Kun usein pysytään pienissä kuvioissa, niin nyt kun rakennelma on isompi kuin ihminen, se antaa hienon tilavaikutelman.