Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Nuoriso- ja liikuntatoimen avustukset 2006

Kyyjärven kunnan sivistystoimi julistaa haettavaksi seuraavat avustukset:


HöyläpenkkiSaunapäiväLintulahden markkinat peruutettu

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Saunapäivä

18.3.2006 Irma Mäkelä

Sieltä se pikkusen pilikottaa, kauan ootettu aurinko.

Lapsen mielestä kolomen neljän tunnin vessae on ikkuisuus, jos ei oo mittään tekemistä, ja varsinkin jos miel on tehny uimaan. Vaikka kyllä sitä on käyty satteellaki uimassa, jopa toukokuussa kytömoan pellolla.

Voan tännään sattuu olemaan ilikeä päivä, nimittäin lauantai. Ne leipoo ja siivoaa, ja vielä leipomusten jäläkeen työnnetään liuttulootoa uuniin, jota on meiniki syyvä sitte saunan jäläkeen.

Velpoika männöö vinttoamaan vettä kaivosta saunan pattaan. Sillä on kaks punasta muovisankoa. Kaivoon narun peässä mänevä sanko on sinkkisanko. Veivi pyörii hirveällä vauhilla, kun sinkkisangon puottaa kaivoon, sitten se veivoaa sen ylös ja koataa veen muovisankoihin ja kantaa ne saunaan. Tätä jatkuu ainakin kymmenen kertoa. Sammaan aikaan äet männöö iltalypsylle. Vel on tyytyväisen näköne. Oiskohan tuolla jottain mielessä. Meinoa tietenki lähteä saunan jäläkee tanssiloihi.

Siskot tiskoa tuvassa astioita pois leipomusten jäläjiltä. Minä istun pikkusiskon kaa portailla ja mietin lähtiskö uimaan, saunan jäläkee ne ei kuitenkaan peästä.

Tuvasta alakaa kuulua kovaeänistä mölyä. Nyt ne alako siellä tappelemmaan. Toinen sisko on kuulemma peässy helepommalla ku toinen. Likaämpärin viennistä ne otteloo. Nyt on viisaintoa ottoa jalat alleen. Vilikasen pikkusiskoa huomoako se. Onneks oon vielä niin kersa ettei tartte tiskata.

Juoksen kaupalle oikopolokua ja sieppoan männessän uimavehkeet narulta. Heinikko on märkeä satteen jäliltä ja tennarit kastuu, mutta peäasia on, että peäsin ku peäsinkin karkuun. Onneks pikkusisko ei tullu perrään narisemmaan.

Kauppiaski ol saunanlämmityspuuhissa, melekein sama tohina ku meilläki, voan ei yhtä eänekästä. Lähettiin kaupan tytön kanssa uimaan. Se sai oikein luvan.

Ves ol ihanan lämmintä satteen jäläkeen. Siellä ois ollu vaikka kuinka kauan ja kyllä myö taijettiin ollakin. Ku myö sieltä vihon viimein tultiin kaupalle, kauppias ol pahalla peällä, ku ol joutunnu työntämään saunan uuniin tavallista enempi puita tytön uimareissun takia. Sillä ol ostopuut.

Minä hilipasin kottiin, oattelin kyllä mikähän messu siellä mahtaa ootoa. Onneks meillä ol saunaväkkeä enempi ku kaupalla.

Kotona ol kaikki ihan hyvällä peällä. Ol ku toiseen talloon ois tullu ku lähtiessä. Tuvassa ol siistiä, puhas pöytäliinaki ol pöyvällä. Ne ol tuonnu oikein koivunoksia maljakkoon. Ne hais mukavalle. Ei ne ollu huomoavinnaa, että minä oisin jossain käynny.

Siskot ol saunassa parasta aikoa. Minä vähän oattelin, etten mää saunaan ollenkaan, ku kerran justiin uimassa kävin, mutta äet sano, että kyllä sinne on voan mäntävä pesemään ihtesä, ei se nyt kylymässä veessä ihminen puhtaaks tule. Ei se tajunnu miten ves voi olla lämmintä satteen jäläkeen.

No niin siinä käv. Saunaan minä jouvuin. Riisuin voatteet hyvin hiljokseen saunan etteisessä. Oattelin, että aina ne on meäräilemässä. Siskot istu ylälauteilla ja heittivät löylyä hirveästi. Ne laulokin vielä.

Ei auttannu muu ku männä sinne ylös. Kiuas ol iso ja musta. Het ku raketti. Siinä ol ylläällä ja allaalla luukut. Alaluukusta sitä lämmittettiin. Yläluukku ol saunomisen aikaan auki ja siellä ol kivet, sinne ne heitti vettä.

Kauhea sihinä kuulu, ihme ku ei koko pömpeli lähtenny taivaalle. Ol kuuma. Ves tippu nenänpeästäki. Siskot voan laulo ja heitti löylyä.

Siellä ol oikeastaan ihan mukava istua vaikka yritin näytteä nyrpeältä, ku kerta olin kerenny panna vastaan saunaan mänöstä. Eihän sitä voinnu tunnustoa, että ol ollu veärässä.

Kuuma vespata ol etteisen puolella ja kylymäveskorvot saunanpuolella. Kuumoa vettä haettiin aina ämpärillä saunapuolelle, jossa sitten pestiin emalivatista. Ne vatit pit mukavan kolinan ku ne kalahti lauteen reunaan.

Siskot alako pesemään ja laitto ne mullekki vettä valamiiks, ettei tarvinnu ite lotrata kuumaan veen kanssa. Ves ol minun mielestä liian kuumoa, voan eipä auttannu narina. Ne sano, että pittää ihtesä pestä kunnolla ies lauantaina. Huuhellaki vielä pit.

Äetkin tul pikkusiskon kaa saunaan. Pikkusisko ol oikein riemuissaan, ku peäs veen kaa lotroammaan. Isommat siskot lähti pois.  Minä jäin vielä alalauteille istumaan. Äet otti oikein vastan ja pan sen vessankoon ja sen jäläkeen raketin yläluukkuun kuumenemmaan. Sitte se heitti löylyä ja alako hakkoammaan ihteäsä sillä vastalla. Koivunlehet voan lenteli tai jäi sen ihhoon kiinni. Kypsyny koivuvasta.

Minä vielä huuhtelin ihten ja lähin etteiseen pukemaan puhtaat voatteet. Oottelin siellä pikkusiskoa, ku äet meinas vielä pestä jottain voatteita, ku ol vielä lämmintä vettä jälellä aika paljon.

Istuttiin siskojen kaa saunan jäläkeen ulukona kiikussa. Kesätuul suhisi isossa pihakoivussa. Noamat punasina ja tukat märkinä. Ratiosta kuulu iskelmiä, ne ol oikein tuonnu sen ulukoportaille. Siskot ol hoaveellisen näkösiä. Tiesin, että nuokin lähtis tanssiloihin.

Lähettiin siitä viimen sisälle. Siellä hais hyvälle. Vehnäselle, liuttulootalle ja koivunoksille. Ja vielä itekki hais puhtaalle. Alettiin syömään. Voi että, ku olkin näläkä. Nyt sen vasta huomas. Lootan peällä ol ruskistuneita perunaliuttuja ja alta se ol ihanan mehevä, pehmosia peruja, muikkuja ja sianlihhoa. Tuoretta ruisleipeä ja maitoa.

Syönnin jäläkeen siskot alako tellätä ihteäsä. Pakkelia puhtaaseen noamaan. Ne lähti, arvasinhan minä.

Myö jeätiin pikkusiskon kaa kottiin. Tietysti äet ja isäki. Mihinkäs ne nyt ois voinnu männä. Illalla soatiin vielä kahvia ja vehnästä. Olo alako olla raukeanlainen. Yö paino peälle.