Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Kansalaisopiston kevätnäyttely 30.4.2006

Talven aikana on kansalaisopistossa ollut monenlaista piiriä. Toiminta päättyi kevätnäyttelyyn 30.4.2006.


Nälvikäsjahdissa mansikkamaallaKyyjärven erämiehet talkoissaKylän raitti siistimmäksi Kumpulassa

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Nälvikäsjahdissa mansikkamaalla

20.5.2006 Hakola Eevaliisa

Joka ainoa mansikkapuska on täynnä reikäisiä lehtiä. Epäilys kutsumattomista vieraista herää ja on aika ottaa asiasta selvää.

Annoin asian hautua viikon mielessäni ennenkuin ryhdyin toimeen. Ehkä annoin turhaan viikon etumatkaa tälle lehtisyöpölle. Tänään viimein tarkastelin mansikkamaatani tarkemmin. Siellähän niitä oli, ja paljon. Vihertävän ruskeita koppakuoriaisia. Sitten etsimään koneelta tietoa; googletus, hakusanoilla mansikan tuholaiset vei minut nälvikkäiden jäljille.

Hillanälvikäs, galerucella sagittarie on tämä mansikanlehtieni reijittäjä. Toinen vaihtoehto olisi ollut mansikkanälvikäs mutta vaalea peitinsiipien reuna erottaa tämän minusta hillanälvikkääksi. Ja onko tuolla lopulta edes väliä. Luen tietoa ja mietin keinoja päästä tästä vaivasta. Naaras nimittäin munii 10-30 munan ryhmiä lehdille, useita satoja munia kesässä. Ja toukat viimeistään tekevät selvää kukista ja mansikoistani.

Pestaan lapsia keräämään koppiksia mansikanlehdiltä suoraan mukiin. He innostuvat ja saavat saalista. Hillanälvikkäät parittelevat ja on helppo poimia niitä pareittain. Lapset huomaavat myös vaaleat munarykelmät lehdillä. Pian he ilmoittavat että lehtien alapuolella, piilossa, niitä munia vasta oikein onkin. Viidentoista minuutin kuluttua he saavat hommasta tarpeekseen ja kirmaavat muualle. Minä mietin mikä nyt avuksi, kemikaalit auttavat ennen munintaa tai juuri ennen kukkavaihetta.

Miten tässä saisi yönsä nukuttua kun nälvikäät syövät niin, että rouske kuuluu sänkyyn asti. Olihan siellä netissä jotain että voisi kokeilla ötökkäimuria. Ajatus hymyilevistä naapureista saa minut hylkäämään pölynimurin... ja vaihtoehdoksi jää kerätä nämä lehtikuoriaisiin kuuluvat nälvikkäät ja etenkin niiden munimat lehdet pois. Eli käyn läpi mansikkamaan puska puskalta ja kylmästi poistan munitut lehdet. Tämä vie aikaa, ainakin ajantajun, jääkiekko-ottelukin jää katsomatta. Mutta mielekäs? puuhailu ulkoilmassa on hyvää terapiaa. Katson viisaammaksi hävittää lehdet polttamalla.

Tämänpäivän jahti on ohi. Nähtäväksi jää oliko tästä puuhastelusta mitään hyötyä. Luulen että pitäisi toistaa operaatio läpi kesän. Ja ostaa kaappiin valmiiksi jotain ötökät pois ainetta. Luulen myös että ulkona loput nälvikkäät ovat kiivenneet takaisin lehdille herkuttelemaan ja jatkamaan elämäänsä.