Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Jätteenlajittelu takkuaa Kyyjärvellä

13.06.2006 Erkki Sorsamäki

Jätteiden lajitteluun on saatava parannusta. Harakalla ei pitäisi olla mitään asiaa ekopisteelle. Kuva viime kesältä.

Ekopisteiden käytössä, jätteiden lajittelussa on ilmennyt viime aikoina ongelmia. Niihin sijoitetaan sellaista tavaraa, mikä ei sinne kuulu. Eräs kuntalainen lähetti puhelinviestin ja oli suivaantunut meneekö hänen huolellinen jätteiden lajittelu aivan hukkaan, kun toiset tuovat ekopisteeseen kuulumattomia jätteitä ja sijoittavat muutoinkin jätteitä vääriin astioihin. Jos tilanne näin jatkuu,  niin valitettavasti asia on juuri näin. Muutaman huolimattoman ja vastuuntunnottoman takia koko toiminnan mielekkyys kyseenalaistuu. Toivottavasti asian tärkeys jo nyt ymmärretään ja tilanne saataisiin korjattua. Jos sijoitat ekopisteeseen sinne kuulumatonta tavaraa tai väärään laatikkoon, sen joutuu aina joku, useimmiten jätteenkuljettaja, keräämään ja ottamaan pois vieläpä ilman korvausta. Se on kohtuutonta, kun pienellä vaivalla asian voisi oikeinkin hoitaa.

Ekopisteillä on merkitty mitä jätettä mihinkin astiaan voi laittaa. Jos jollakin on jätteen  lajittelussa/ sijoittamisessa epätietoisuutta, lisätiedon tarvetta aina voi ottaa yhteyttä  jätteen kuljettajaan Jyrki Noposeen (puh. 0400-589660) tai rakennustoimistoon (puh.044-4597023.)

Käytä hyötyjäteasemaa hyväksesi

Suuremmat jäte-erät (esim. jätemuovi ja metalli), jotka jätelajikkeen mukaan olisi mahdollista laittaa ekopisteeseen tulee  toimittaa suoraan hyötyjäteasemalle. Tämä siitä syystä, että ekopiste täyttyy liian nopeasti eikä jätteenkuljettajalla ole mahdollisuutta heti reagoida tilanteeseen. Astiat täyttyvät, mikä puolestaan aiheuttaa ympäristön roskaantumista.

Öljytynnyreitä, jäteöljyjä, vanhoja maaleja, akkuja  ja autonrenkaita ei saa milloinkaan jättää ekopisteeseen vaan ne tulee toimittaa  hyötyjäteasemalle. (Näin on kuitenkin tapahtunut). Hyötyjäteasemalle toimitetuista jätteistä ei peritä erillistä maksua. Kaikki ongelmajätteet tulee  toimittaa hyötyjäteasemalle.

Autonrenkaiden osalla toimii ns. tuottajavastuu eli renkaan myyjän täytyy ottaa vastaan vanhat renkaat uusia vaihdettaessa. Jos sinulla on varastossa vanhoja renkaita, etkä ole hankkimassa uusia voit toimittaa ne maksutta hyötyjäteasemalle.

Säästä jätekustannuksista

Jätteenkuljettajan mukaan sekajäteastioissa on ilmennyt vielä biojätettä jota ei sinne saa sijoittaa. Biojäte tulee ensisijaisesti kompostoida. Tällaisessa tapauksessa jätteenkuljettaja perii jätemaksun 1,5 kertaisena.

Kannattaa muistaa, että hyvällä jätteiden lajittelulla tulee itselle suoraa säästöä jätteenkäsittelykustannuksissa. Mitä vähemmän sekajäteastiaan jätettä kertyy sitä edullisempaa se silloin on. Ympäristönsuojelulain tavoite on vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää.

Jatkossa tulemme ilmoittamaan  kuntatiedotteessa ja Nopola Newsissä ne ekopisteet joiden lajittelu ei toimi.

Kyyjärvi on ollut selkeästi edelläkävijä jätehuollon järjestämisessä. Toivomme, että tästä tavoitteesta pidetään yhdessä kiinni.