Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tervahaudan sytytysjuhla

Heinäkuun ensimmäisen päivän iltana syttyi tervahauta perinteisin menoin.


Tervanpolttoa ja talkoohenkeäNe olivat haikaroita

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Tervahaudan sytytysjuhla

2.7.06 Hannu Aumanen

Heinäkuun ensimmäisen päivän iltana syttyi tervahauta perinteisin menoin.

Paikalla Huttukankaalla oli kiinnostunutta väkeä mukavasti. Perhon kotiseutuyhdistyksen vetäjä Outi Leväniemi luki aluksi Samuli Paulaharjun teoksesta, Suomenselän vieriltä, pätkän entisajan tervanpoltosta. Samalla reseptillä sitä nykyäänkin tervaa poltetaan.

Sytytysseremonia aloitettiin perinteisellä haudan "siunaamisella", missä edellisen poltetun haudan tervaa lorutettiin sytykkeille, yhden täyden kierroksen vastapäivään hautaa kiertämällä. Tervaa oli kolmessa pienessä pullossa ja tässä tapauksessa kiertäjinä oli kuusi talkoisiin osallistunutta.
Sytytyksen jälkeen tulen annettiin palaa noin puoli tuntia, jonka jälkeen lisättiin nurmikunttaa, jottei tuli pääsisi liiaksi riistäytymään. Palamista alkuvaiheessa tarkkaillaan ja tulen voimaa pienennetään ja lopuksi haudan pitää kytemällä palaa. Tervaksien päällä olevalla turpeen ja nurmikuntan määrällä hallitaan kytemistä.

Tervankusta ja tervaa oletetaan juoksevan viimeistään tulevana maanantaina.

Tilaisuus oli suurimmalle osalle paikallaolleista ensimmäinen ja muutenkin tunnelma oli leppoisan, tässätapauksesa voisi sanoa "utuinen", haitarin soidessa ja aurinkoisen illan hämyssä iltaa viettäessä.

Lisää juttua alkuviikosta.