Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Mätäkuu 23.7. - 23.8.

Mätäkuu, kesän kuumin aika, on käärmeiden, syöpäläisten, tuonelan lohikäärmeen ja ruissuden siunattua aikaa.



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Mätäkuu 23.7. - 23.8.

1.8. Tuula Eerola

Mätäkuu, kesän kuumin aika, on käärmeiden, syöpäläisten, tuonelan lohikäärmeen ja ruissuden siunattua aikaa.

Miltei jokaisen huulilla on uskomus, että koska on mätäkuu, niin kaikki mätänee nopeasti, haavat, teuraslihat, kalat jne. Sammakon puremakin on muka vaarallista. Mätäkuussa varotaan myös ottamasta rakennuspuita, koska niistä tulee lyhytikäinen huone. Silloin leivottu leipä ei liioin tule kestävää, vaan siihen kasvaa karva päälle. Monivuotisia kasveja ei voi istuttaa, ne eivät menesty. Sanotaanpa, että kana ei tällöin saa poikasia ja että tällöin siinneet vaimot saavat helposti keskosen tai että tällöin solmittu avioliitto katkeaa pian.

Suomessa vanha kansa on mätäkuussa kiinnittänyt enemmän huomiota kaiken kuivumiseen ja sen kautta turmeltumiseen kuin varsinaiseen mätänemiseen. "Kun mätäkuussa putoo lehtiä puista, tulee suuri suoja maaliskuussa." Jos lehtiä putoilee ennen mätäkuuta, tulee hyvin leuto talvi eli "talvesta ei ole pärtöä mitään".

On uskottu, että mätäkuussa oudot pedot voivat, onnettomuuksia ennustaen, näyttäytyä ihmisille. Nyt laskemme vain leikkiä näistä mätäkuun pedoista. Ja niistä kertominen on nykyisten ihmisten mielestä suurimpia hauskoja valheita, joten muitakin mahdottomia kertomuksia voidaan nimitellä mätäkuunjutuiksi.

Siitä vain miettimään, kuka parhaimman mätäkuun jutun keksii.
Lähteenä olen käyttänyt Kustaa Vilkunan Vuotuista ajantietoa (2.painos, 1968).