Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kummikunnat avustivat terveystaloja

Pikaisestihan se tämä laatta asia alkoi selvitä. Tässä taustatietoja "savuiselta" Virolahdelta.


Mitä se Ruotsin kansa avusti?

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kummikunnat avustivat terveystaloja

15.8.2006 Aaro Toppinen

Pikaisestihan se tämä laatta asia alkoi selvitä. Tässä taustatietoja "savuiselta" Virolahdelta.

" Nopola News kyseli, että mitä se Ruotsin kansa avusti? Selvitetäänpä sitä hieman.

 

Suomen ja Ruotsin välinen kummikuntayhteistyö alkoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton aloitteesta vuonna 1942. Alkuvaiheessa kummikuntatoiminnan pääpaino oli ruotsalaisten avustustoiminnassa sodasta kärsivälle Suomelle. Sotien aikana MLL organisoi ja välitti ns. sotakummien avustuksia sotaorvoille. Sotien jälkeen ruotsalaiset kummikunnat avustivat MLL:n lastensuojelutyötä ja varsin merkittävällä tavalla yli 500 terveystalon rakentamista eri puolella Suomea.

 

Likimain jokaisella kunnalla oli sotien jälkeen oma ruotsalainen kummikunta. Monilla kunnilla kummikuntatoiminnasta alkanut yhteistyö on jatkunut tähän päivään saakka – nykyään painottuen enemmänkin kulttuurin puolelle. Kyyjärven kummikunta oli – ja on – Sorsele. Tämä vajaan 3 000 asukkaan laaja (7 493 km2) kunta sijaitsee Västerbottenin läänissä. Sorselen,  jonka saamenkielinen nimi ”Suorge” tarkoittaa kuusta, naapureina ovat Storuman, Lycksele, Malå, Arvidsjaur ja Arjeplog, sekä lännessä Norjan Mo i Rana.

 

Kyyjärven terveystalon avustussumma löytyy luultavasti kunnan pöytäkirjoista, luultavimmin v. 1946 – 1949, jolloin niitä pääasiassa rakennettiin. Joku kunnantalon tytöistä tai pojista voisi sen ”luppoaikanaan” etsiä. Vertailun vuoksi todettakoon netistä löytynyt tieto Kärsämäen terveystalon rakentamisesta vuonna 1947. Kummikunta-avustusta oli saatu 387 500 markkaa, mikä vastaa noin 19 000 euroa. Rakennuskustannusindeksillä korjattuna avustus tarkoitti noin 250 000 euroa. Varsin merkittävä summa siis.

 

Kannattaisiko vanhoja suhteita Sorselen kuntaan lämmittää? Tai jos ei lämmittämällä parane, niin solmia vaikka ihan uudet. Aloitteentekijänä voisi olla vaikka joku yhdistys. Yhteystietoja löytyy Sorselen nettisivuilta (http://www.sorsele.se). "

 

Terveisin

Seppo Pirttimäki

Virolahti

 

PS. Nopola Newsiä luetaan myös täällä itärajalla ”savun keskellä”.