Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Punamultamaalin keittonäytös

Keitämme punamultamaalia ti 8.8.2006 alk. n. 8:00 Pappilan kiinteistöllä.


Sinilevähavaintoja Kyyjärvessä

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Sinilevähavaintoja Kyyjärvessä

8.8.2006 Ympäristönsuojelu / Pekka Mäkelä

Loppukesän lämpimät ilmat ovat herättäneet sinilevän. Havaintoja tehty myös Kyyjärvellä.

Viikolla 31 terveystarkastajille tuli useita ilmoituksia sinilevähavainnoista kuntayhtymän alueelta. Terveystarkastajat itse ovat tehneet havaintoja sinilevästä Mansikkaniemen uimarannalta Saarijärveltä ja Pajulammen uimarannalta.

Havaittaessa levää tai levälauttoja, tulee leväpitoisen veden käyttöä välttää. Levää sisältävässä vedessä ei saa uida, eikä sitä saa käyttää saunavetenä. Sitä ei saa juottaa eläimille eikä eläimiä saa päästää uimaan levää sisältävään veteen. Myöskään levämassan tahrimaan rantaan ei saa päästää lapsia tai lemmikkieläimiä.

Sinilevä voi aiheuttaa iholle joutuessa iho-oireita ja nieltynä vatsavaivoja tai jopa myrkytyksen. Erityisen haitallisena pidetään leväpitoisen veden käyttöä löylyvetenä.

Runsas sinileväesiintymä veden pinnalla tai rannassa värjää veden usein vihreäksi tai sinivihreäksi. Esiintymä muistuttaa ulkomuodoltaan hiukan maalia tai sakeaa hernekeittoa. Vähäisempi sinileväesiintymä voi näkyä vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla ohuina vihertävinä raitoina tai juovamaisina kasaumina. Sinilevämassa muuttuu kuivuessaan joskus turkoosin siniseksi. Sinilevä haisee maamaiselta, homeiselta ja/tai tunkkaiselta.

Kun levää ei enää vedessä näy, on vesi siltä osin turvallista käyttää esimerkiksi uimiseen tai saunavetenä. Sinilevälautat liikkuvat virtausten ja tuulten mukana, joten tilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Tarvittaessa lisätietoja saa Saarijärven-Karstulan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän terveystarkastaja Janne Litmaselta (044) 4598 563 tai terveystarkastaja Jonne Kinnunen (044) 4598 603.

Myös osoitteesta www.ymparisto.fi löytyy runsaasti ajantasaista tietoa sinilevästä sekä tietenkin hakusanalla sinilevä.