Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Käki kukkui kuusikossa...

.. ei vaan Lounais-Karjalan kunnailla, Kaakonkulmalla.


Kirjasto tiedottaaKiinnostaako japanin kielen opiskelu?

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Käki kukkui kuusikossa...

Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

.. ei vaan Lounais-Karjalan kunnailla, Kaakonkulmalla.

Kyyjärveltä nelisensataa kilometriä kaakkoon sijaitsevalla alueella ilmestyy Kaakonkulma -niminen paikalislehti. Keskiviikkona 18.10.2006 kyseisessä lehdessä, ihan siinä pääkirjoituksen vieressä, oli pakina Tiedon valtatiellä. Yllä oleva kuva on lehdestä, mutta laitetaanpa tähän katkelmia pakinasta, koska kuvan tekstistä ei saa selvää.

Pakinoitsija S. Käki kukkuu mm. seuraavasti :

"...... Mutta tietoyhteiskunnastahan piti puhumani. Olemme rakentaneet miljoonilla ja taas miljoonilla ja taas miljoonilla markoilla ja euroilla tietotekniikkaa. Tietoverkkoja on viritetty ristiin rastiin. Puhutaan jopa tiedon valtateistä. Siellä kiitävät blogit, podcastit, streamingit sun muut. Onkohan tiedon valtateilläkin jonoja? Kaikilla on koneet, jotta saisivat tietoa noista verkoista, mutta onko niissä tuttuja asioita? Mitä lie ovat, toiselta puolen maapalloa tai ainakin jostakin kaukaa. Eipä silti, etteikö olisi hyvä tietää, mitä vähän syrjemmälläkin tapahtuu, niin kuin Helsingissä, mutta läheiset asiat kiinnostaisivat vielä enemmän. Välineet on, mutta emme osaa niitä hyödyntää. Ilman Kaakonkulmaa emme tietäisi omista asioistamme mitään.

 

Miltä kuulostaisi, jos pienessä kunnassa toimisi oma mediaväline? Eikä mikä tahansa väline, vaan sellainen, joka välittäisi luettavaksi kaikkea sitä, mitä paikkakunnalla on tapahtunut tai tulee tapahtumaan. Eikä tässä vielä kaikki. Se toimisi tarvittaessa lähes reaaliajassa. Eikä tässä vielä kaikki. Se lähettäisi kuultavaksi ja jopa nähtäväksi suorina lähetyksinä ympäri maailman esimerkiksi kirkonmenoja, kunnanvaltuuston kokouksia, juhlatapahtumia, otteluselostuksia urheiluseuran otteluista. Eikä tässä vielä kaikki. Lähetykset voisi kuunnella myös jälkeenpäin mediavälineen arkistosta. Eikä tässä vielä kaikki. Mediavälineellä olisi kymmeniä, jopa satoja ”toimittajia” Amerikkaa ja Australiaa myöten. Eikä tässä vielä kaikki. Väline ei maksaisi paljon, eikä vaatisi muuta kuin innostusta ja luovaa hulluutta. Eli ulkomaan kielellä sanottuna innovaatiota.

 

Mahdotonta, sanotte. Nyt käki kukkuu ihan omiaan! Väärä vastaus, sanon minä, sillä sellainen mediaväline toimii jo. Käykää vaikka katsomassa: http://arkisto.nopolanews.fi

 

Kun olen sopivan läheltä päässyt seuraamaan tuon verkkolehden (kutsuttakoon sitä vaikka sillä nimellä, kun parempaakaan ei tule mieleen) kehitystä, niin tiedän, ettei se ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Jopa nimestä oli aluksi erimielisyyttä, kun se joidenkin mielestä on liian ”rahvaanomainen”. No, alkuvaikeudet on voitettu ja uusia tulee tilalle, niin kuin kehityshankkeissa on tapana. Jo nyt Nopola News toimii niin, että sitä voisivat muutkin käyttää mallina.

 

Syvennyn mietiskelyyn. ”Linja-autoasema on paikka missä bussit pysähtyvät. Rautatieasema on paikka missä junat pysähtyvät. Minulla on pöydälläni työasema”.

 

Tuli bittihätä. Missä on peecee? "

 

Näin siis pakinoitsija S. Käki kurvaili paljon mahdollisuuksia sisältävällä tiedon valtatiellä. Nopola Newsin olemassaolo otti jälleen pienen askeleen eteenpäin. Hyvä niin.