Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Hyvältä näyttää.

Honkalehdon asuinalueelle kauan kaivattu venevalkama alkaa hahmottua.


Kyyjärven säännöstelyä muutetaan ?

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven säännöstelyä muutetaan ?

Erkki Sorsamäki

Kyyjärven vedenpinnan säännöstelyyn halutaan muutoksia.

Keski-Suomen ympäristökeskuksen yhdyskunnat yksikön päällikkö, suunnittelupäällikkö Esa Solismaa ja erikoissuunnitelija Timo Sokka olivat Kyyjärvellä keskiviikko 27.09.2006 Kyyjärven kunnan  tekemän säännöstelyn muutosaloitteen johdosta. Kuvassa Timo Sokka oikealla, Esa Solismaa keskellä ja Kyyjärven kalastuskunnan puheenjohtaja Juhani Vertanen vasemmalla.

Itä-Suomen vesioikeus on myöntänyt luvan vuonna 1995 Kyyjärven ja Oikarinjoen säännöstelyyn, pohja- ja luukkupadon ja veneensiirtolaitteen rakentamiseen Oikarinjokeen .Hanke toteutettiin vuosina 1998-1999 yhteistyössä Keski-Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Säännöstelyn vaikutuksista on saatu  kokemuksia yli kuuden vuoden ajalta. Kiistatta on voitu todeta, että Kyyjärven ja Oikarinjoen  säännöstelystä saadut kokemukset ovat olleet Kyyjärvellä pelkästään myönteisiä. Kyyjärven tila ja virkistyskäyttö on kesävesipinnan nostamisesta parantunut huomattavasti ja vesikasvillisuuden määrä vähentynyt. Varsinaisia haittavaikutuksia,  vettymisiä  ei juurikaan ole tullut esille.

Kyyjärven ja Oikarinjoen nykyisessä säännöstelyssä on koettu ongelmana  talviajan juoksutus. Säännöstelyohjeen mukaan on Oikarinjoen luukkupato pidettävä kokonaan auki joulukuun 15:sta päivästä siihen saakka kunnes  kevään tulvahuippu on saavutettu.  Luukkupadon aukaiseminen kokonaan aikaisessa vaiheessa,  joulukuussa  aiheuttaa  talvella Kyyjärvessä ja Oikarinjoessa  vedenpinnan laskemisen liian alhaiseksi. Se on haitaksi muutoinkin matalan, rehevöityneen ja talvella  happiköyhän Kyyjärven tilaan. Hyvin suuret osat matalista lahdista on läpi jäässä Kyyjärven kalasto kärsii hapenpuutetta ja kalankutu häiriintyy.

Kyyjärven kunta (Kyyjärven kalastuskunta) teki esityksen v.2004 Keski-Suomen ympäristökeskukselle, että se tekisi suunnitelman  Kyyjärven ja Oikarinjoen  talviajan  säännöstelyn muuttamiseksi. Järven vedenpinnan laskemista talviaikana tulisi vähentää tai siirtää alkavaksi myöhemmin.  Säännöstelyn muutosta haetaan Itä-Suomen ympäristölupavirastolta.

Myös kesävesipinnan nostaminen nykyisestään olisi virkistyskäytön ja järven tilan kannalta tarpeellinen ja sen toteuttamisen edellytykset tulisi myös selvittää.

Esa Solismaan ja Timo Sokan mukaan talviajan juoksutuksen muutoksen hakeminen on mahdollista. Jos muutoksen vaikutus keskiveden korkeuteen on alle 5 cm, niin se on hallinnollisesti helpompi toteuttaa. Muutoksesta tulee laatia suunnitelma, jossa tutkitaan sen vaikutukset ympäristöön, mahdolliset haittatekijät mukaan lukien. Suunnittelu voisi toteutua Keski-Suomen ympäristökeskuksen toimesta ensi vuoden  loppuun mennessä.