Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Avoimuutta, yhteisöllisyyttä, läpinäkyvää demokratiaa...

11.11.2006 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

... mm. näistä näkökulmista tutkiskeli MindTrek Grand Prix 2006 kilpailun päätuomari Risto Linturi Nopola Newsiä.

MindTrek tilaisuuden tallenteet löytyvät nyt Nettiradio -painikkeen alta.

Ihan ensimmäiseksi täytyy antaa tunnustus Veikolle, Lasselle ja Kasesoftille. Veikolle siitä syystä, että vastuteluista huolimatta hän otti mukaan langattoman mikin ja pienen digitallentimen sekä hommasi lähetyksen juontajaksi Mansikka-ahon Lassen. Ilman näitä meillä ei olisi tallenteita kuunneltavissa eikä lähes puolen tunnin haastattelua Risto Linturilta. Nettiradion lähetyskoneelle, jonne yleensä tallenetaan, tallentui tällä kertaa ainoastaan muutama minuutti jotakin ihme humppaa. Varmistuksia varmistusten päälle näyttäisi olevan homman nimi myös jatkossa. Kasesoft teki lähes parin tunnin työn ja pähkäilyn, jotta suora lähetys lopulta onnistui.

Risto Linturin haastattelu on mielenkiintoista kuunneltavaa eikä yksistään siitä syystä, että hän antaa täyden tunnustuksen kaikille tiedontuottajille, kunnalle ja yhteistyökumppaneille siitä työstä, jota Nopola Newsin eteen on tehty. Kilpailutöiden esittelypuhessaan hän puhuu jopa Kyyjärvi ilmiöstä.

Haastattelussa tulee esiin paljon eri näkökulmia, joista jokainen voi löytää pohdittavaa tai ne antavat tyydytystä sille työlle, jota alueellamme on tehty. Veikkaan, että Kaustisen seutukunnalla voidaan tyytyväisinä kuunnella kommentteja laajakaistoista puhuttaessa. Riittävän nopeat yhteydet kotitalouksiin valokuidulla toteutettuna ovat varmasti mieluisaa kuunneltavaa tuossa seutukuntarajan takana.

Helsingin kaupunki saa Linturilta yllättävän kovaa palautetta, jopa Lassekin hämmästelee. On varmasti vaikea saada uusia ideoita läpi isossa kunta-alan organisaatioissa, vaikka resursseja ja osaamista on paljon. Pyrkimys täydellisyyteen estää hankkeiden toteuttamisen tai nostaa kustannukset pilviin. Ihan samoihin asioihin törmätään usein myös näissä seutuhankkeissa. Onneksi Nopola Newsin Info-sivu antaa paljon anteeksi ja päästään edes yrittämään. Kysmys kuuluukin, kannattaisiko tietoyhteiskunnan hurjimpia ideoita testata ensin pienissä organisaatioissa eikä miljoonahankkeissa eli kuten Viisari ry:n toiminnanjohtaja Arja-Leena Halonen ehdotti pari vuotta sitten, testatkaa Nopola Newsin ideaa "laboratoriossa" ja jos homma toimii niin laajentukaa.

Miten tästä eteenpäin? Nopola News on saavuttanut merkittävän etapin selviytymällä Suomen edustajaksi kansainväliseen World Summit Award -kilpailuun. Mediacabinet on luvannut ja epäilemättä myös Kasesoft laittaa Nopolan teknisesti siihen kuntoon, että se kestää kansainvälisen tason tarkastelun. Taustatyötä jatketaan ennalta sovittujen kehityskuvioiden mukaisesti, mukana olevat yhteistyökumppanit viedään oman sivustonsa kautta suuren yleisön tietoisuuteen, aktiivisia sisällöntuottajia elämän eri alueilta osa-alueilta tarvitaan lisää ja niitä on luvassa, koska haja-asutusalueille vihdoin ja viimein on saatu laajakaistat. Kunnallishallinon tiedontuotannossa ei tarvitse mennä Kyyjärveä kauemmas kalaan; riittää kun kuuntelee nettiradion arkistosta vuoden takaisen Maija Uusisalon aloitteen ja tutkii onko kaikki mahdollinen tehty.

Uusia ideoita otetaan vastaan avoimin mielin ja porukalla pohditaan niiden toteutusmahdollisuuksia.

Tähän juttuun on muuten luvassa ensi viikolla Gaalassa otettuja lisäkuvia, kertyihän noita lähes puoli gigaa. Tässä vaiheessa kannattaa ajatuksella syventyä kuuntelemaan tallenteita tai jos nettiradion kanssa on ongelmia niin alla on tekstimuodossa kilpailun päätuomarin esittelyteksti Nopola Newsistä:

" Nopola News osoittaa, mistä antiikin Kreikan demokratiassa perimmiltään oli kysymys. Kyyjärven verkkomedia uskoo kansalaisjournalismiin. Kaikki saavat näkökulmansa esiin yhteisellä viihtyisällä virtuaalisella torilla. Toivoisin, että oma kuntani, Helsinki, edes yrittäisi samaa. Yhdistykset, elinkeinoelämä, kuntalaiset itse ja hallinto kohtaavat samojen talkoiden ääressä. Helposti pykälittäin kuunneltavat valtuuston kokoukset ovat paljon parempaa ja viihtyisämpää demokratiaa kuin kilpailuttaminen. Päivänsankarien haastattelut, tapahtumat ja kaupalliset tarjoukset lisäävät arjen osallistumista. Nopola News on nyt toiminut puolitoista vuotta. Tekninen toteutus ja selkeys ovat esimerkilliset. Kyyjärvestä toivottavasti tulee ilmiö." - Risto Linturi