Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Mikä tarkoitetaan Kyyjärvellä jaetulla jätevesialan mainoksella?

1.12.2006 Erkki Sorsamäki

Mainos on herättänyt kiinteistön omistajissa hämmennystä ja epätietoisuutta.

Jokin aika sitten Kyyjärvellä jaettiin postin välityksellä  joka talouteen ulkoasultaan valkoinen sivun kokoinen mainos, jossa paikkakunnalla tuntematon yritys tarjoutuu veloituksetta selvittämään haja-asutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien puutteet ja kustannukset. Tekstissä vedottiin lakiin ja siitä syystä kuntaan on tullut runsaasti kysymyksiä onko se lähetetty kunnan toimeksiannosta. Kunta ei ole ollut missään tekemisissä kyseessä olevan mainoksen kanssa eikä se siinä mielessä  velvoita  kiinteistön omistajaa minkäänlaisiin toimenpiteisiin.  Jätealalla toimiva yritys pyrkii myymään mainoksen avulla omia palveluitaan. Kaikki mainoksessa esitetyt  tarjoukset  ovat  vapaaehtoisia kiinteistön omistajan omassa harkinnassa mistä ne mahdollisesti hankkii.  

Haja-asutus alueella sijaitsevan vesivessallisen kiinteistön on tullut laatia selvitys jätevesijärjestelmästään 1.1.2006 mennessä. Lomake on lähetetty joka kiinteistöön (viemäriverkoston ulkopuolle). Lomaketta ei tarvitse lähettää minnekään vaan sen voi säilyttää kiinteistöllä mahdollista tarkastusta varten.

Kiinteistön omistajalla on aikaa vuoteen 2014 saakka toteuttaa jätevesien käsittelyn tehostaminen uuden jätevesiasetuksen tasolle. Monessa tapauksessa se johtaa koko järjestelmän uusimiseen.

Ensimmäiseksi kannattaa teettää suunnitelma. Sen tekee ammattilainen ja se edellyttää aina paikanpäällä käyntiä ja mittauksien tekemistä. Vasta tämän jälkeen tiedetään minkä tyyppinen järjestelmä on edullisinta hankkia. Hankkeen toteuttamiselle tulee hakea kunnasta toimenpidelupa ja hyväksyttää vastaava työnjohtaja. Markkinoilla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja joista löytyy jo useista järjestelmistä puolueettomasti tutkittua tietoa.

Seuraavassa linkistä löytyy erilaisia puhdistomolaitteiden valmistajia Suomen ympäristökeskuksen sivuilta `Puhdistamolaitteet `