Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

SPR:n ystäväpiiri kokoontuu 8.2.2007

Suomen Punainen Risti koulutti syksyn aikana Kyyjärvellä 8 ystävätoiminnasta kiinnostunutta vapaaehtoista ystäväpalveluun ja toiminta on talven aikana käynnistynyt mukavasti.


Terveysaseman tiedoteTyötuolit saapuneet

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

2-tyypin diabetes hallintaan

20.2.2007 Tuula Härkönen

Apu on lähellä, lupaa Anne Uusisalo, diabeteshoitaja. Tarkkailija-haastattelijan mittanauha venyy ja paukkuu.

Diabetes on elintapasairaus. Me liikumme kevyesti ja syömme raskaasti. Anne Uusisalo kertoo, että asumme ns.mustalla alueella, jossa olisi paljon tehtävää. On tärkeä seurata sokeri- ja rasva-arvoja: aikuisiän diabetes kehittyy vähitellen ja siksi on tärkeää tiedostaa riskinsä.

Haastattelijan henk.koht. muistelu: Minullehan kertyy riskipisteitä iästä, perimästä ja paksusta keskikohdasta. Jos sinä lukija et ole tietoinen omasta pistetilistäsi, poikkea diabeteshoitajan puheilla. Hän mittaa myös sokerilukemasi.

Anne U: Kyyjärvellä asuu  motivoitunutta porukkaa, joka on valmis vaikuttamaan omaan terveydentilaansa, mikä todella kannattaa.

Kirjoittajan omatunto: Voivoi. Marraskuussa sakon uhalla liikuin kuin pieni eläin ja olin tyytyväinen. Olo oli pirteä ja tunsin tervehtyväni. Olin tehnyt piiskasopimukseni koekuukaudeksi ja kun se päättyi, aloin velttoilla. Toki oli matkoja ja jouluntekoa, huonoja kelejä (kai). Tekosyitä, sanoisi Kekkonen ja moni muu. 

Anne U: Jo pienelläkin painonpudotuksella on merkitystä: 5%, mikä tarkoittaa 70-kiloisella 3,5kg, 100-kiloisella 5 kiloa. Säännöllinen liikunta on tärkeää. Aloita 30 minuutista, ihan tavallista kävelyä.

Haastattelija mutisee: Miten se nyt voi olla niin vaikeaa, selvä asia.

Anne: Diabetes tulee todella kalliiksi yhteiskunnalle, kuten media on toitottanut. On kyse valtakunnallisesta ongelmasta. Lääkkeet, tutkimukset, seuraukset nielevät varoja. Ja mitä sitten tavalliset ihmiset? Verisuonimuutokset.....

Tuula-haastattelija: Minunkin isovanhemmiltani amputoitiin - ensin varvas, sitten nilkasta, sitten polvesta. Äitini säärihaavat eivät umpeutuneet. Diabetes aiheuttaa näköongelmia.

Akkaihmisen saldo: Itseasiassa mittanauhani ei veny, vaan se on kutistunut: vaikka kuinka vedän napaani kohti selkärankaa, lukema on riskirajoilla. (vaikka välillä se näytti -2 - 3 senttiä). Nyt tartun itseäni niskasta eikun vyötäröstä kiinni ja otan Annen puheet tosissani huomioon. Kiitos.

Vetoomus:  Voisimmeko perustaa yhteisen iskuryhmän!!??? Ota yhteyttä Anneen, diabeteshoitajaamme. Hän lupautui personal traineriksemme, stailaajaksi, piiskuriksi, päänsilittäjäksi...tarpeen mukaan ja voisimme "painia" julkisesti näillä sivuilla, jos siltä tuntuu. Pliis, auttakaamme toisiamme.