Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogitVasen valikko

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Väsyttää, janottaa ja k-pissittää

Tuula Härkönen 21.2.

Niin sanottiin ennen vanhaan sokeritaudista, ja kyllähän se vieläkin pitää paikkansa, mutta silloin ollaan jo taudissa, toteaa Anne Uusisalo.

Anne Uusisalo, diabeteshoitajamme, kuvailee, että väsymys on yksi oire mahdollisesta diabeteksestä, varsinkin jos ruoan jälkeen alkaa ramaista niin, ettei oikein jaksaisi tehdä mitään, ei huvita.

Monet ovat kyselleet niin oireista kuin riskipisteistäkin. Terveyskeskuksen verenpaineen itsemittauspöydällä on kaavakkeita, joita voi käydä hakemassa ja täyttää itsekseen tai sopia aika Annen kanssa. 

Riskit lasketaan mm. iästä: jo 45 v antaa 2 riskipistettä. Sitä luullaan, että diabetes on vain mummujen ja pappojen tauti. Anne onkin huolissaan siitä, että yhä nuoremmat - nelikymppiset, jopa alle parikymppiset -  ovat vaaravyöhykkeessä. Meidän elintapamme ovat uhka: liikkumattomuus ja raskas, makea, suolainen, runsas ruoka rasvoittavat elimistömme.

Keskivartalolihavuus - omena-, pallo-,makkaramuotovaliot - todetaan vyötärön mittauksella. Naiset saavat synninpäästön alle 80 sentin lukemilla,  miehet 94 sentin. Kolme sakkopistettä tulee naisille lukemista 80 - 88 ja miehille 94 - 102 cm.

Anne painottaa sitä, että energiamäärän tulee olla tasapainossa kulutuksen kanssa. Nälässä ei pidä kenenkään olla: on vain tärkeää rytmittää ruokailunsa oikein - 6 kertaa päivässä, mukana on 3 välipalaa. Annoksia kannattaa pienentää, vähitellen.

Arvoisat lukijat, jatketaanpa vyötärön metsästystä. Millaisia vinkkejä teillä on elävästä elämästä, miten saadaan paino hallintaan? Antakaa palautetta: kirjoita, soita, nykäise hiasta. Minä naputtelen niitä tähän NopolaNewsiin mielelläni. Voikaa kevyesti!?!