Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Suomen Kulttuurirahasto: Ei, kiitos myllärit

Suomen Kulttuurirahasto jakoi tänä vuonna ennästysmäärän apurahoja ja avustuksia, 18,5 miljoonaa euroa. Kirjastoille rahaa luvassa.



Yhteistyökumppanit

Suomen Kulttuurirahasto: Ei, kiitos myllärit

1.3.2007 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Suomen Kulttuurirahasto jakoi tänä vuonna ennästysmäärän apurahoja ja avustuksia, 18,5 miljoonaa euroa. Kirjastoille rahaa luvassa.

Kyyjärven Mediamyllärit ry laati hankehakemuksen edellisvuoden tapaan ja jätti sen määräaikaan mennessä viime vuoden puolella. Edellisvuonna oltiin ehkä liian aikaisin liikkeellä, sillä mm. yhdistyksen rekisteröiminen viivästyi. Tällä kertaa oltiin huomattavasti toiveikkaampia, sillä paperit olivat kunnossa ja vajaan vuoden ikäinen yhdistys oli jo näyttänyt kyntensä monessa asiassa. Hankehakemuksen liittteeksi saatiin lisäksi huippuluokan lausunto tutkimusalan huipulta.

Suunnitelma pitää sisällään seuraavat pääkohdat :

  • suunnitelmallinen vanhan kulttuuriperinnön tallentaminen digitaaliseen muotoon kuva-, ääni- ja videotiedostoina ja niiden julkaiseminen Nopola News -verkkosivustolla
  • Kyyjärven lukuisten murrevariaatoiden tallentaminen äänitiedostoina ja videokuvana, kolmen maakunnan rajalla kun ollaan, niin ainakin kolmea neljää eri murretta väännetään samassa pitäjässä ja niiden muunnoksia
  • "pöytälaatikkojen" avaaminen eli kansalaisten tuottaman ja keräämän materiaalin tallentaminen verkkosivustolle; kirjoituksia, runoja, pakinoita, muistikirjojen tietoja, säätietoja ja kaikkea mahdollista kumisaappaiden hinnoista lähtien vuosien takaa. Kuka muistaa paljonko kumisaappaat ja monet muut pientavarat maksoivat vuosikymmeniä sitten, sekin tieto löytyy eräästä pöytälaatikosta
  • nykyisten tiedontuottajien ohjeistaminen ja koulutus tämän päivän asioiden kirjaamiseen jälkipolvien tarkasteltavaksi

Siinä hankkeen pääkohdat, jotka oli kirjoitettu auki kohta kohdalta. Ainutlaatuisuutta ainakin on pelissä mukana, sillä jos joku tietää vastaavaa toimintaa tekevän tahon Suomessa tai muualla, niin kiireesti linkkiä Palaute -laatikkoon :) Hanketta varten olisi palkattu kokopäivätoiminen vastuuhenkilö ja työssä olisivat avustaneet yhdistyksen jäsenet parhaansa mukaan. Samalla olisi saatu sitä virikkeellistä toimintaa mm. eläkeläisille sekä muille vapaaehtoisille. Tietotekniikka olisi tullut tutuksi käytännön ja tärkeän työn kautta ihan sivutuotteena. Veikkaan kuitenkin, että hankesuunnitelmassa ollaan edelleenkin sen verran aikaa edellä ettei se ja lukuisat muut mahdollisuudet oikein kunnolla avaudu.

Kaiken kaikkiaan Suomen Kulttuurirahastolle jätettiin tänä vuonna noin 8.000 hakemusta, joista reilut 1.300 hyväksyttiin. Minkähänlainen organisaatio mahtaa hakemukset käsittelllä muutamassa kuukaudessa, sillä määrä on valtava. Allaolevista linkistä löytyvät ne, jotka tänä vuonna apurahoja tai avustusta saivat. Erilaisia yhdistyksiäkin näyttää listalla olevan, mutta tietotekniikkaa hyödyntävien määrä on suhteellisen vähäinen, ainakin listan alkupäässä. Sillä on se pitkä, kokeilkaapas pääsettekö loppuun saakka. Riikka Haikarainen näyttäisi tekevän väitöskirjaa kansalaislähtöisestä journalismista ja Hans Hansen kansalaivaikuttamisesta. Pientä muodollista korvausta vastaan voitaisiin vähän konsultoida :) Kanerva Kuokkanen sitä vastoin tutkii kansalaisosallistumista kaupunkitasolla, siinä eivät voi valittavasti myllärit auttaa.

Tässä linkki suoraan listalle tai Kultturirahaston etusivulle www.skr.fi 
Etusivun ajankohtaista osiosta löytyy se uusi kirjastoille tarkoitettu Kirjatalkoot -hanke.

Keväällä on maakuntarahastojen hakuaika, joten pientä fiilausta ja paperit sisään, ehkä se kuitenkin on oikeampi paikka.