Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Maamiesseura Maamess 2007 -messuilla Tartossa

Kyyjärven maamiesseura teki retken Viroon 19.-22.4.2007: tutuistuimme maatilaan ja vapaa-ajan keskukseen, Tartoon ja Viljandiin messujen lisäksi.


Yllipojan uudet kujeetMetsänomistaja säästää selvää rahaa hoitamalla nyt nuoret metsät

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Yllipojan uudet kujeet

19.4.2007 Irma Mäkelä

Välillä maataloudessa on iloisempiakin päiviä, nimittäin se koettiin Saunakylässä Antti ja Ritva Mäkelän Koivukankaan tilalla.

Kuvassa Ritva ”Yllipojan” kanssa.
18.04.2007 pihaan kurvaili jalostuspalvelun eläinauto, joka otti ”Yllipojan” kyytiinsä ja lähti kohti pohjoista lähellä Oulua sijaitsevaa Muhoksen pitäjää, missä sijaitsee keinosiemennyssonnien alkukasvattamo.

Sieltä matka jatkuu aikanaan, jos kaikki menee hyvin Pieksänmäelle ja edelleen Salpausselälle odotusnavettaan. Sieltä on mahdollista palata aikanaan Pieksänmäelle Sonninhoviin jos kaikki asiat menisi toiveiden mukaisesti.

Yllipoika syntyi 05.01.2007 Rönsy nimiselle lehmälle, joka on Kangas-ahon Kellin jälkeläinen,Ylli on Niemelän Ooppiumin jälkeläinen, syntymän jälkeen omistajat antoivat sille nimen Ylkä, minkä jalostuspalvelu muutti Koivukankaan Ylliksi, koska kansaivälisissä yhteyksissä ei saisi olla Ö eikä Ä kirjaimia. 

Tammikuun lopussa tuli tieto tilalle että Ylli on valittu keinosiemennyskäyttöön. ja tuli ohjeita, miten pitää kasvattaa ja ruokkia. Sitten lähetettiin karvanäytteet sekä pojasta ,että emästästä varmistukseksi, että Ylli on oikeista vanhemmista.

26.03.2007 piti ottaa salmonellanäytteet koko karjasta, verinäyte Yllistä sekä tankkimaitonäyte, joista tehtiin mitä erilaisimpia kokeita. Näytteiden ottajaksi oli Jalostuspalvelu valinnut Eläinlääkäri Matti Rissasen, jolta näytteiden otto sujuikin kokemuksella. Sitten vain odottamaan kokeiden tuloksia, toisien kokeiden valmistuminen kestää kolme viikkoa joten odottelua jatkui.

16.04.2007 tuli Jalostuspalvelulta kirje, josta ilmeni, että kaikki tehdyt kokeet oli ”puhtaita” ja Ylli voidaan noutaa Muhokselle. Samana päivänä
tulikin tieto, että noutopäivä on 18.04.2007. Ylli painoi syntyessään 42 kiloa ja lähtiessään tilalta n.154kg, kasvupäiviä oli 103 ja lisäkasvuksi tuli 112 kiloa päivää kohden 1080g.

Tila on tehnyt jalostustyötä 1980 luvun loppupuolesta lähtien ja on siinä onnistunutkin aika hyvin. Useampanakin vuonna tila on palkittu ja vuonna 2006 Keuruulla olleessa tilaisuudessa Koivukankaan tilan karja sai palkinnon ollen Keski-Suomessa kolmanneksi paras jalostuskilpailussa. Tilalla on muutenkin hyvä karja, keskituotos oli vuonna 2006 hiukan yli 10000 kiloa.

Nyt emme voi muuta kuin toivottaa  ”Yllipojalle”onnea ja menestystä tuleville päiville.