Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Mämmiä, munia, kulitsaa, kokko...

Tavattiin Veera Aurolahti (kuvassa), Liisa Pölkki ja Hilkka Parkkonen, Raili Väisänen ja Juhani Ohranen Paletissa kauppareissullaan keskiviikkona keskellä päivää. Mitä heidän pääsiäiseensä kuuluu?


Talo myynnissäKaavoituskatsaus v. 2007


Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Mämmiä, munia, kulitsaa, kokko...

4.4. 2007 Mediamyllärit/ T.Härkönen, kuvat:Toni Eteläkari, I.Mäkelä

Tavattiin Veera Aurolahti (kuvassa), Liisa Pölkki ja Hilkka Parkkonen, Raili Väisänen ja Juhani Ohranen Paletissa kauppareissullaan keskiviikkona keskellä päivää. Mitä heidän pääsiäiseensä kuuluu?

Veera Aurolahti 82 v odottelee pääsiäiseksi lapsiaan käymään. Hän noudattaa ortodoksisia perinteitä pääsiäisen vietossa. Jokavuotinen  tapa on ortodoksisen jumalanpalveluksen viettäminen hänen kotonaan: viime maanantaina pappi Arto Leskinen tuli Jyväskylästä; nautittiin pyhä ehtoollinen. Kovin paljon meitä karjalaisia ei ole enää elossa täällä Kyyjärvellä, kertoo Veera Aurolahti.

Pääsiäisateriaan kuuluu tietenkin mämmi. Hän tarjoaa vierailleen karjalanpaistia ja karjalanpiirakoita munavoin kanssa kuten ennen kotona Karjalassa. 

Hilkka Parkkonen 75v ja Liisa Pölkki 75v ovat  ehtineet käydä jo 6 kilometrin lenkillä ennen kauppaan tuloaan. "Lisäksi laulamme ja nauramme itsellemme energiaa."

Ennen vanhaan pääsiäiskokkoja poltettiin melkein joka talon pihassa: olkia ja romuja  kerättiin kasaksi ja pantiin palamaan. Vanhoilla ihmisillä oli uskomuksia kuten esim. sellainen, että kolmasti siirretyn talon katolta saattoi nähdä auringon tanssivan pääsiäisaamuna, kertovat Hilkka ja Liisa.

Pääsiäiseksi pitää siivota ja leipoa. Parkkosen Hilkka ottaa keraamisen kukon ja kanan esille, samoin pienen korin, jossa on palkkio virpojille. Pajulampaat kuuluvat maljakoihin. Joskus hän on väsännyt mobilen: puhalsi kananmunat tyhjiksi ja pujotti ne pajunvitsoihin.   Pölkin Liisalla on pyörivä tipu-munakoriste, samoin steariinista valmistettuja kauniita munia. Pääsiäisliinat silitetään pöydille.

Nykyään on tyydyttävä kevyempiin versioihin ruokakulttuurissa, mutta mämmillä kyllä herkutellaan, lupaa Hilkka. Muistelevat, kuinka mämmiä valmistettiin isoissa padoissa. Keitettiin, imellytettiin, paistettiin - ainakin vuorokausi siinä touhussa meni. Tuohiropposiakin käytettiin.

Iltatyöläisenä Raili Väisänen 60v ehtii hiljentyä pääsiäisen viettoon vasta kiirastorstaina, jolloin hän käy kirkossa. Pääsiäisaterialla Väisäsellä tarjotaan lammasta, jos sitä vain saa, mutta kanakin kelpaa. Kevennettyyn pashaan kuuluvat aina hedelmät, marjat ja mantelit ja se nautitaan kulitsan kanssa. (Kulitsa on runsaasti voita ja munia sisältävä melkein kermaan tehty pulla, jossa on sokerivesikuorrutus päällä).

Juhani Ohrasen 60v pääsiäinen sujuu rauhalliseen tapaan. Poika Jari tulee käymään. Lapsena sitä käytiin kokolla. Mämmi ei ole parasta herkkua, mutta kyllähän sitä täytyy maistaa, asiaan kuuluvana perinteenä, kertoo Juhani.