Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Hampun- ja pellavanviljely ja käyttö

12.5.2007 Sulo Tamminen /IM

Aikaisemmin kotikylässämme (Saunakylällä) viljeltiin hamppua enempi kuin pellavaa.

Yllä kuvassa Sulo Tamminen loukuttaa.
Myöhemmin pellava syrjäytti hampun. Molemmat ovat kuitukasveja, ollen vaatealan raaka-aineita.

Pellava kylvettiin niin tiuhaan, että lutikka voi astua siemeneltä toiselle. Pellava nyhdettiin maasta juurineen. Ne kerättiin lyhteen tapaiseen, jotka useinmiten sidottiin kaksi yhteen-mikuliin. Nämä lyhteet oli nimeltään piijo. Piijot vietiin sitten likoon esim. rapahautaan. Sieltä ne sitten pantiin riukuaidan selkään kuivumaan.

Siinä ne sai sitten olla kevääseen. Siihen aikaan, kun oli sisäänlämpiävät saunat käytössä, vietiin pellavat saunaan kuivumaan. Meillä synnyinkodissani oli 5 x 5 metriä korkea sauna, jossa oli kuivatusorret.

Pellavat, aiemmin hamput, puuloukulla loukutettiin pellavan sisällä oleva luu osuus hajalle, kuituosuus on pinnalla.

Lihdalla lihdattiin kuitua luusta erilleen, puisella vietiin puukolle ja harjalla vielä puhdistettiin. Puhdistetut kuidut pyöräytettiin sermaukselle. Yleensä rukin takaosassa oli reikä johon voi sovittaa vinkkeli tangon. Tangon yläosassa oli reikä, johon voi asettaa haarukan, johon voi laittaa hajotetun pellavasomauksen kehräämistä varten. Pellavan kehräys langaksi vaati oman ammatitaitonsa.

Rukin rullalle saatu lanka pyöritettiin kehälle. Kehällä oli jalusta, jossa rautapiikki akseli, jonka varassa kehä pyöri. Kehältä lanka vyyhettiin vyyhinpuulle. Kun lankaa oli kierretty vyyhinpuulle oli langan mitta paasmo. Lankaa kierrettiin tarpeen mukaan useitakin paasmoja.

Lanka oli vielä reivattava reivinpuussa, jotta oli monta toimenpidettä, ennen kuin kankaan loimilanka oli kangaspuiden tukilla.

Ohessa kolme kuvaa otettu Kyyjärvi päivien aikaan Kyyjärven museolla 80-luvun alussa. Kuvissa pellavan loukutus lihtaamisineen ym.

Kuva 1. Anna Mäkelä kehrää totuuneesti pellavasta lankaa.
Kuva 2. Yhteiskuva: Anna Mäkelä kehrää, Ester Mäkelä lihtoo, Kaisa Raisio harjaa ja Sulo Tamminen loukuttaa.
Kuva 3. Sulo Tamminen Loukuttaa

Kyyjärvi 10.5. -07
Sulo Tamminen