Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Lassilan Kirstin 25-vuotislahjayllätys

Arjen antiikkia IV. Korkeatasoinen laite helpottaa työntekoa niin kotona kuin työssäkin.


Veitsellä leikatenPillikon Sisko ja SorsakoskiArvokkainta Niilo 8 kk, antiikkia minuuttimikko

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Lassilan Kirstin 25-vuotislahjayllätys

18.5.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Arjen antiikkia IV. Korkeatasoinen laite helpottaa työntekoa niin kotona kuin työssäkin.

Lassilan Kirsti on tehnyt ruokaa koko ikänsä. KOKIKSI valmistuttuaan hän on työskennellyt niin Jyväskylän seudulla kuin Ääneseudullakin, josta muuttivat, Kirsti ja Matti, Kyyjärvelle v.1976. Ensin työpaikka oli vanhainkodin keittiössä ja vuodesta 1993 koulun keitttolassa. 

Suolahdessa asuessamme naapurin rouvalla oli "ihmekone", jota sain lainata. Tein sillä omenasosetta: höyrytetyt omenat puristettiin LIHAMYLLYN läpi, siinä oli siivilä, joka keräsi kuoret ja siemenkodat. Ihastuin ikihyväksi, kertoo Kirsti. Naapuri oli asunut Ruotsissa, liekö sieltä hankkinut koneensa. Matti toteutti toiveeni ja niin sain Elektroluxini 70-luvun alkupuolella ja siitä lähtien se on ollut käytössä, lisää keittiön ammattilainen.

Siinä se kone on, keittiön TYÖPÖYDÄLLÄ valmiina käyttöön. Osat ovat metallia, joten ovat hyvin kestäneet. Neljän kilon leipä- ja pullataikinat valmistuvat helposti. Hirvestäjän perheessä syödään paljon riistaa: lihamylly on tarpeellinen ja tehokas työväline lihan käsittelyyn. 

Haastattelijalla on henk.koht.kokemus RUUSUNMARJASOSEEN tekemisestä. Tiedättehän valkoiset siemenet ruusunmarjakiulukoissa. Pikkulusikalla kaivoin siemeniä, loput sormin ja sitten jauhoin sen pienen osan käsimyllyllä. C-vitamiinipitoisia marjoja oli sankokaupalla ja minäraukka perkasin niska kipeänä ristiselkää polttaen silmät sikkaralla sormet tahmeina - päivä tolkulla. Sose oli erinomaista, mutta työskentely kiduttavaa. Kirsti kertoi, kuinka hän pyöräytti marjat lihamyllyn läpi: toisesta tuutista tuli sose, toisesta kuivat siemenet - hetkessä!!!

Kirsti  kertoo, että ruuanlaitto on muuttunut kovasti näiden vuosikymmenien myötä. ERIKOISRUOKAVALIOITA on paljon: koulun keittolan hellalla on monenlaista versiota jokaisesta ruuasta. Makaroniruuat ovat aina olleet suosittuja; muoto vain vaihtelee. Nykyään lasagne on listan ykkönen. Oppilaat pitävät myös puurosta ja sopasta - nälkäpäivän kaurapuuro on todellinen herkku.

90-luvun alussa koulumme keittiöllä valmistettiin melkein kaikki ruoka käsin ilman koneita. Ruoka-annoksia oli paljon enemmän kuin nykyään: se oli raskasta. Remontin yhteydessä keittola koneistettiin, ja nykyäänhän kaikki on HYVIN TARKKAA. Ruuista otetaan näytteet (3vk:ksi pakastimeen), pöydistä bakteerinäytteet idätettäviksi, lämpötilat mitataan jne. Kaikesta pidetään kirjaa, Kirsti kertoo, olen tottunut olemaan tarkka ja olen aina pitänyt työstäni.

Kirsti o.s. Latva-aho synt. Vimpeli, Kirsti & Matti v.1968 häät Liikunta kävelylenkki joka päivä (!?!) - motiivi: "Pakko että jaksan. Olin tosi surkeassa kunnossa 90-luvun alkupuolella: kuntotestin tulokset häntäpäässä." Lukeminen: Luen paljon, mutta kausittain. Lähinnä kotimaista, mm. Päätalon ja Laila Hietamiehen kaikki teokset, olen varsin nopea, ns. yhden yön lukija. 10-vuotiaasta olen ollut kirjaston käyttäjä."  Kangasfriikki: "Ompelen itselleni vaatteita. Kangasosastot on aina kierrettävä." Lempiväri punainen   Luonnonkukka päivänkakkara   TV-ohjelma Emmerdale.