Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kyyjärvelle ensimmäinen makuuparsipihatto

Useat ohikulkijat ovat varmasti kiinnittäneet huomiota VT 13:sta vieressä sijaitsevalle rakennustyömaalle, jossa rakennetaan Lautakankaan tilan uutta tuotantorakennusta.


METSÄPÄIVÄ KYYJÄRVELLÄ

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

METSÄPÄIVÄ KYYJÄRVELLÄ

26.4.2007 Jukka Kainulainen

Kyyjärven metsänhoitoyhdistys järjesti tiistaina 24.4.2007 Metsäpäivän metsänomistajille. Pilvisestä päivästä huolimatta Leppäahon taakse oli osannut noin 120 metsänomistajaa ja tunnelma oli välillä melko tiivistä, kuten kuvastakin voi päätellä. Aamulla 40 koululaista tutustui Lämpölaitokseen.

Aamulla klo 9:00 ohjelma alkoi koulun 7. ja 8. luokkalaisten kanssa, kun kesällä kasattu energiapuukasa muutui Lampisen Hemmon hakkurissa tasalaatuiseksi hakkeeksi oppilaiden tarkkaavaisten silmien edessä. Viimekesäisestä lepikon raivauksesta kertyi 0,8 hehtaarin alueelta 33,6 kiintokuutiometriä energiapuuta. Korjuukustannukset olivat noin 600 € eli vajaat 18 € kiintokuutiometriä kohden.

Kasasta tuli reilut 3 kontillista haketta eli 75 hakemottia, jonka Uusimäen Mauno kuljetti Lämpölaitokselle. Hakkeesta otettiin otantamittaus kosteusprosentin laskemista varten. 100 litran näyte-erän tuloksena oli, että yksi kuutio haketta painoi 265 kiloa. 300 gramman näyte kuivattiin mikrossa kuivaksi ja mitattiin kuivana, jolloin kosteusprosentti oli mahdollista laskea.

75 hakemotista tulee tuloja energiaosuukunnalta hiukan vajaa 1000 € (ALV 0%). Haketuksesta ja kuljetuksesta lämpölaitokselle tulee kuluja noin 330 € (ALV 0%). Niinpä tontin energiapuusta tulee noin 70 € tuloa.

Jos energiapuu olisi tullut nuorenmetsänkunnostuskohteelta yksityismetsistä, niin metsänomistaja olisi saanut 7 € kiintokuutiometriltä KEMERA-energiapuunkorjuutukea eli 235,2 € 33,6 kiintokuutiometriltä. Lisäksi haketuksesta olisi tullut 1,7 €/hakekuutio haketustukea eli 127, 5 € 75 hakekuutiolta. Lisäksi raivaukseen olisi tullut 252,60 € hehtaarille nuorenmetsänkunnostustukea. Kemera-tukien ehtona on kuitenkin, että kohde olisi ollut vähintään yhden hehtaarin ja yksityismetsissä ja jäävä puusto olisi rinnankorkeudelta alle 16 cm paksua.

Kemera-laki muuttuu ensivuoden alusta niin, että nuoren metsän hoitotuki on 180 € hehtaarilta. Omatoiminen metsänomistaja hyötyy uudistuksesta hehtaaria kohden noin 80 € taimikonhoidossa ja 18 € nuoren metsän hoidossa. Vieraalla teetettynä taimikonhoidon tuki nousee vajaat 30 € ja nuoren metsän hoidon tuki laskee reilut 72 € hehtaarilta. Muuten rahoitustuki ei muutu radikaalisti. Pystykarsinta ja pellonmetsitys loppuvat ja uutena tulee suometsienhoitotuki. Niinpä tämän vuoden aikana kannattaa panostaa palkkatyönä tehtyihin nuoren metsän raivauksiin ja laittaa käyttämättömät pellot kasvamaan puuta sekä jos aikaa ja innostusta on tehdä viimeiset tuetut pystykarsinnat.

Leppäahon takana tutustuttiin metsänomistajien kanssa uusiin KEMERA-tukiin ja makusteltiin hyvää puukauppatilannetta. Puun hinta on noussut vuoden verran ja havutukeista maksetaan uudistusaloilla kesäkorjuuleimikoissa jonkin verran yli 60 €/m3. Mäntykuitukin on uudistushakkuissa ollut yli 20 €/m3.  Hankintapuun hinta on myös noussut ja mänty- ja koivukuidusta on maksettu jopa yli 30 €/m3. Kelirikko- ja kesäleimikoista on pulaa hyvältä kohteelta hinta voi olla edellä mainittuja parempi. Myös kesällä tehtävistä harvennuksista on kysyntää ja hinnat ovat kohonneet selkeästi viime vuodesta.

Metsäpäivässä metsänomistajat tutustuivat nuoren metsän hoitokohteeseen, jossa metsänhoitoyhdistyksen metsuri Juhani Kantonen teki ennakkoraivausta ja Veljekset Parkkonen AY hakkasi aines- ja energiapuuta Logbear telaharvesterilla. Puut tienlaitaan kuljetti Salaman Jukka metsäkoneella.

Tapahtumassa muistettiin myös metsänhoitoyhdistyksen osaaikaista metsuria Heikki Kainua hänen 50-vuotispäivin tiimoilta. Metsänhoitoyhdistyksen viirin ja lippikset hänelle ojensivat yhdistyksen varapuheenjohtaja Juhani Vertanen ja toiminnanjohtaja Jukka Kainulainen.