Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Ei kuitenkaan pelkkää gerberoilla tanssimista

5.6.2007 Kansanedustaja Henna Virkkunen

Terveiset Arkadianmäeltä Nopola Newsin lukijoille.

Kesä on tullut eduskuntaankin, sillä kesäkuun ensimmäisellä viikolla eduskuntatalon portaat peittyivät upealla gerberamerellä. Kyseessä oli taiteilija Kaisa Salmen tilateos EDEN III.

Ensimmäisen kevätkauden päätapahtumia eduskunnassa ovat luonnollisesti olleet hallituksen muodostaminen ja sen ohjelman hyväksyminen. Ohjelman pohjalta hallitus sopi koko vaalikauden budjettikehyksestä, joka on juuri nyt kesäkuussa eduskunnan valiokuntien ja täysistunnon käsittelyssä. Budjettikehys on itse asiassa tiukempi asiapaperi kuin moni ehkä huomaakaan. Päätöksessään hallitus on nimittäin kirjannut, että hallitusohjelmaa toteutetaan siinä määrin kuin kehys mahdollistaa. Eli hallitusohjelma on alisteinen kehyksille.

Kokoomuslaisittain niin hallitusohjelmaa kuin kehystäkin voi pitää varsin hyvänä. Sinivihreänä lankana ohjelmassa näkyy vastuullinen, välittävä ja kannustava Suomi, jossa työnteko on aina kannattavaa ja eteenpäin pyrkimisestä palkitaan. Tämän vuoksi työvoimapoliittisia varoja nyt uudelleenkohdennetaan siten, että ne tuottaisivat aitoja työpaikkoja. Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään, samoin oppisopimuskoulutuksen ja työpajatoiminnan roolia vahvistetaan. Kotitalousvähennyksen laajentaminen auttaa perheiden arkea ja tuo uusia työpaikkoja. Erinomaisia, aitoa työllisyyttä lisääviä toimia ovat matalapalkkatukikokeilun laajentaminen nuorille ja vammaisille, sekä yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen; uudistus, jota pienyrityksissä on odotettu pitkään.

Kehyspäätöksen mukaisesti tulonsiirrot, kuten opintotuen, kansaneläkkeiden ja lapsilisien korotus tehdään etupainotteisesti, suuret veroratkaisut puolestaan takapainotteisesti. Suurilla veroratkaisuilla tarkoitetaan vaikutuksiltaan satojen miljoonien tai miljardiluokan päätöksiä. Pienemmät veropäätökset, kuten perintöveron uudistus tuodaan eduskunnalle heti kunhan hallitus saa valmisteltua asian. Suurena linjana ohjelmassa näkyy osaamisen ja innovaatiotoiminnan korostuminen. Keski-Suomen kannalta nämä ovat hyviä painotuksia, sillä meiltä löytyy sekä korkeatasoista tutkimusta että tuotekehitystä.

Uutena kansanedustajana olen saanut varsin lentävän lähdön eduskuntatyöhön. Valiokuntia siunaantui inhimillisesti katsoen vähän liikaakin, mutta kaikki ovat tavattoman mielenkiintoisia. Viikkojani rytmittävät ympäristövaliokunnan, sivistysvaliokunnan ja suuren valiokunnan kokoukset.

Ympäristövaliokunnalle kuuluvat muun muassa vesistöt, rakentaminen, kaavoitus ja luonnonsuojelu, mutta tätä vaalikautta tulevat epäilemättä vahvimmin hallitsemaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvät toimet ja kansainväliset neuvottelut. Sivistysvaliokunnan rootelissa puolestaan ovat opetukseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön liittyvät aihealueet. Hallitusohjelmassa juuri tällä puolella on vahvat painotukset, joten valiokunta tulee olemaan täystyöllistetty.

Suuri valiokunta puolestaan on EU-asioiden näköalapaikka. Toisin kuin muut valiokunnat, suuri valiokunta ei valmistele eduskunnalle asioita, vaan tekee päätöksiä eduskunnan puolesta EU-kysymyksissä. Ministerit käyvät sekä EU-kokouksiin mennessään että sieltä palatessaan raportoimassa valiokunnalle.

Vuoden suurinta työsarkaa henkilökohtaisesti odotan kuitenkin PARAS-hankkeen seurantaryhmästä, jossa olen kokoomuksen edustajana. Elokuun lopussa kuntien on määrä toimittaa ministeriölle omat suunnitelmansa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteuttamisesta. Seurantaryhmän tehtävänä on sekä analysoida nämä suunnitelmat että tehdä jatkovalmistelu tältä pohjalta. Tällä hetkellä "pallo" on vielä kuntakentällä. Liikehdintää kunnissa näyttää tapahtuvan, mutta sen vauhti ja volyymi ei vaikuta riittävältä tulevaisuuden haasteisiin nähden. Tämän osalta olemme kuitenkin viisaampia syyspuolella, kun näemme ensin kuinka pitkälle kunnat ovat omassa keskinäisessä pohdinnassaan päässeet. Tulen raportoimaan hankkeen edistymisestä Nopola Newsin lukijoita heti kun aihetta on.

Kesäterveisin Henna Virkkunen
kansanedustajanne