Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Mylläreiden kesänaluskiireitä

Aurinko paistaa ulkona komeasti, mutta Myllyllä kynsitään päitä ja kopiokone suoltaa pareria.



Yhteistyökumppanit

Mylläreiden kesänaluskiireitä

2.6.2007 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Aurinko paistaa ulkona komeasti, mutta Myllyllä kynsitään päitä ja kopiokone suoltaa pareria.

Tilinpäätöspapereita, toimintasuunnitelmia, edellisvuoden kertomuksia, hankesuunnitelmia, arpajaislistoja sekä monenlaisia lippuja ja lappuja lykkää kunnan vanha kopiokone (=hyvä peli) sisuksistaan, kun Myllärit vääntävät hankehakemuksia kasaan. Määräpäivä niissä kun sattui sopivasti olemaan 31.5.

Kiirettä on pitänyt, sillä yksikään rahoitusinstanssi ei tule kysymään, olisiko teillä tarvetta, meillä olisi täällä valuttaa. Kyllä ne suunnitelmat on tehtävä ja saatava määräpäivään mennessä valmiiksi. Tässä vähän taustatietoja siitä mihin suuntaan verkkoja on heitetty nyt kun lahnankutukin ehti mennä suunnitelmia kasatessa.

Suomen Kulttuurirahastolta on anottu kahtena perättäisenä vuonna avustusta kulttuuriperinnön tallentamiseen, kansalaisten pöytälaatikkojen avaamiseen ja sisältöjen julkaisemiseen, nykyisten kirjoittajien ohjeistamiseen ja toimintamallin kehittämiseen. Pääpaikalta ei ole tukea löytynyt, joten nyt kolkutellaan päivitetyllä paperinipulla Keski-Suomen maakuntarahaston ovia ja kirstun vartijoita. Viimeksi muuten tänään Myllyllä Pölkin Sakari harmitteli sitä, että miten paljon niitä hyviä jutunkertojia on siirtynyt ajasta ikuisuuteen ja vieneet jutut mennessään. Vuoden projektia kaavailtiin ja systemaattista toimintaa, ääntä, kuvaa ja tekstiä. Pitkälle syksyyn menee päätös.

Virta päälle -kurssien innoittamana laadittiin hankehakemus Raha-automaattiyhdistykselle. Keväällä järjestettyjen Virta päälle - kurssien ideahan oli se, että kurssille saivat osallistua vain sellaiset, jotka eivät olleet eläissään tietokoneeseen virtaa päälle laittaneet. No, saattoi siellä joukossa muutama olla, jotka olivat vähän näpränneet. Kaksi kurssia kokosi yhteensä 24 osallistujaa ja ikähaitari taisi olla 50 vuodesta 88 vuoteen. Jatkokursseja kyseltiin innokkaasti, kun oli kerran saatu virta päälle ei sitä passaa heti sammuttaa.

Raha-automaattiyhdistykselle jätetyn hankehakemuksen tavoitteena on marssittaa 6 %:a kunnan väestöstä ja 12 %:a yli 45 vuotiaista Myllylle seuraavan kahden vuoden aikana. Vaikka prosentit kelpaavat Guinessin ennätysten kirjaan niin tavoite on realistinen, jos kunnan asukasluku ei räjähdymäisesti kasva. Tuolta varalta katoksi on laitettu hieman yli 100 henkilöä, jotka muodostavat 18 eri ryhmää, 15 ryhmää ikääntyvästä väestöstä, 1 erityisryhmä ja 2 tukiryhmää sosiaalialan työntekijöistä. Koulutustahan tarjoavat monet muutkin tahot, mutta kuka tällä pallolla muuttaa kurssilaiset Internetin käyttäjistä sisällöntuottajiksi, vertaistutoreiksi, kurssien vetäjiksi, "apuopettajiksi", arvanmyyjiksi tai muuten vain mukaan yhteisölliseen toimintaan. Sitä sopii kysyä! Terävä projetipäällikkö ja kohderyhmään sulautuva ja tarpeet huomioiva kouluttaja sen tempun tekevät kahdessa vuodessa. Hankkeen loppusummaa äimisteltiin aika lailla ja moneen kertaan tarkistettiin, kun se ylittää 250.000 euroa. 2-vuoden projetissa palkat ja sivukulut nostavat kustannukset äkkiä pilviin ja täytyy kyllä hattua nostaa yrittäjille, jotka yleensä pystyvät ihimisiä työllistämään Suomessa. Oikein väsättiin jonkinlaista riskianalyysiä hankkeesta ja tultiin siihen tulokseen, että tilat on olemassa ja ne pystytään ylläpitämään (etenkin jos viranomaiset myöntävät arpajaisluvan), julkaisualusta soveltuu erinomaisesti toimintaan, koneet ja kalusteet hankitaan projektin kautta. Erityistä tarkkuutta vaatii koulutussuunnitelman laatiminen niin että homma pyörii joustavasti ja tietenkin on panostettava kurssilaisten jaksamiseen. Etupainotteisella rahotuksella onnistuu. 

Jos hanke pyörähtää käyntiin niin olisi mielenkiintoista näyttää, miten nämä nykypäivänä paljon käytetyt termit: yhteisöllisyyden lisääminen, syrjäytymisen estäminen, kotona pitempään selvityminen, itsetunnon kohoaminen, saavat konkreettista pohjaa eivätkä ole pelkkää sanahelinää. Näin ainakin Myllärit uskovat. Syksyyn menee päätös ja jos vihreätä valoa näkyy niin ensi vuonna aloitetaan.

Jo aiemmin toimitettu kolmas suunnitelma pyöriii Jyväskylässä. Siemenrahasto kauhisteli loppusummaa, mutta onneksi eivät heittäneet papereita roskiin vaan ne etenivät sillä kauan kaivatulla yhden luukun periaatteella eteenpäin. Hankkeen tarkoituksena olisi palkata henkilö viemään Nopola Newsin yhteistyökumppanikorttien ideaa ja ilosanomaa naapurikuntien yrittäjille kesän aikana erilaisissa tapahtumissa. Tavoittena on laatia kattava yritys- ja palveluhakemisto Nopola Newsin alle. Työtä riittää, kun Pohjoisen Keski-Suomen alueella on noin 1.500 yritystä ja Pohjanmaan puolelle kun harpilla pyöräytetään niin sama mokoma jos ei enemmän. Takoitus ei ole kinuta yrittäjiltä rahaa myymällä kovalla hinalla mainospaikkoja vaan yhteistyön kautta auttaa heitä eteenpäin Internetin ruuhkaisella tiellä. Tarjoukset ja ostosvinkit -palvelu otetiin käyttöön toukokuussa ja yrittäjien koulutus työkalun käyttöön on käynnissä. Nähtäväksi jää mitä kaikkea keksivät ja ainakin pari koukkua on harkinnassa kesän päälle; uusi paita ja pirssillä Lomakouheroon, edellyttäen tietenkin, että Lomakouhero saadaan mukaan yhteistyökumppaniksi. Muuten sitten vaan ajellaan uusi paita päällä :)  

Nyt on kuitenkin paperit postiautossa, joten hetkeksi ehtii upottaa varpaat järviveteen. Hyviä uintikelejä, pysykää kanavalla!