Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Maassa maan tavalla

13.7.2007 Birgitta Tallila

Havaintoja saksalaisesta ruokakulttuurista

Olen nyt ollut miltei viikon Stecherin perheen vieraana, joten tiettyjä havaintoja on tullut tehtyä esim. ruokakulttuurista.

Aamiainen täällä on hyvin simppeli. Koska olen vieras, minulle keitetään erikseen kahvia, muut eivät sitä juo. Tarjolle koriin laitetaan pari täysjyväleipäviipaletta ja Tupperwar-voirasia. (Juu--Tupperwar-tavarat kuuluvat   ainakin tämän perheen kulttuuriin.) Anett söi tapansa mukaan banaanin--nähtäväksi jää, mitä Janett tänään syö--hänen vuorokausirytminsä on hieman erilainen kuin meidän keski-ikäisten.

Tällä aamupalalla pärjätään sitten klo 12-13 asti, jolloin siis syödään päivän tärkein ateria "Mittagessen". Koska olemme olleet paljon reissussa, on kotiruoka jäänyt vähän väliin, mutta esimerkkinä mainittakoon pari ateriaa: vanhoista sämpylöistä, kanamunista ja maidosta tehtyjä tennispallon kokoisia pyöryköitä, joita syödään kyssäkaalin kanssa. Syötyä on myös tullut perunasta tehtyjä nuudeleita hapankaalilla höysteetynä. Jälkiruoaksi sain sitruunajäätelöä--hyvin konkreettisesti, koska jäätelö ja sitruunankuorten sisällä (sitruuna itse oli koverrettu pois).

Tällä aterialla pärjäillään sitten noin klo 18 asti, jolloin tarjolla on ollut mm. eilen suolarinkeleitä (perhe tosin raaputtaa suolan pois, halkaisee rinkelin ja laittaa voita väliin). Tarjolla oli myös lihapateeta ja happamin vihanneksia. Kaikkea näitä otetaan hiirimaton tapaiselle alustalla ja syödään hitaasti ja hartaasti. Juotavana on ollut appelsiinituoremehua, jota ei juoda siltään, vaan sekoitettuna veteen suhteessa 50% appelssiinimehua, 50% vettä. Vesijohtovettä voi täällä hyvin juoda, se on kuitenkin aika kalkkipitoista. Uusi tuttavuus ainakin meikäläiselle oli masiina, jolla tehdään vesijohtovedestä kivennäisvettä.